ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολυσήμαντη χρονιά για τη Θεσσαλία

πολυσήμαντη-χρονιά-για-τη-θεσσαλία-202109

Το νέο βιβλίο του καθηγητή Χαράλαμπου Χαρίτου αναφέρεται στο 1917

Η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου επαναφέρουν στη μνήμη την κατοχή της Θεσσαλίας από τους Γάλλους, καθώς συμπληρώνεται ένας αιώνας από το 1917, χρονιά πολυσήμαντη και κρίσιμη για τη νεότερη ελληνική ιστορία. Η Θεσσαλία βρέθηκε στο επίκεντρο γεγονότων και καταστάσεων, ανάμεσα στο κράτος των Αθηνών, όπου διαφέντευε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και το κράτος της Θεσσαλονίκης, όπου ο Ε. Βενιζέλος, επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης, επηρέαζε τη βόρεια μισή Ελλάδα. Πάνω από τη μοιρασμένη Ελλάδα του Εθνικού Διχασμού οι στρατιωτικές δυνάμεις της Εntente εγκατεστημένες στη Θεσσαλονίκη αντιμετώπιζαν τους Γερμανούς και Βουλγάρους, περιμένοντας την ελληνική κυβέρνηση να ενταχθεί στο πλευρό τους. Το καλοκαίρι του 1917 η γαλλική διοίκηση των συμμαχικών στρατευμάτων -με την παρώθηση των κυβερνήσεων τους και του Βενιζέλου- αποφάσισε την εισβολή στη Θεσσαλία, ως κύριο μέσο εκβιασμού της μοναρχικής κυβέρνησης. Ήταν η 30η Μαΐου (12 Ιουνίου). Σχεδόν χωρίς αντίσταση οι Γάλλοι κατέλαβαν πρώτα τη Λάρισα, κατόπιν το Βόλο και τις άλλες θεσσαλικές περιοχές.

Τα συγκεκριμένα γεγονότα ιστορεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπος Χαρίτος στο νέου βιβλίο του με τίτλο «Η γαλλική κατοχή της Θεσσαλίας (1917) με τη ματιά των ξένων». Πρόκειται για μια συλλογή τεκμηρίων και μαρτυριών ξενόγλωσσων (βασικά γαλλόφωνων), που συνέλεξε, μετέφρασε και σχολιάζει ο συμπολίτης καθηγητής. Μεταφέρονται στο βιβλίο τα αυθεντικά κείμενα -επίσημα ανακοινωθέντα, αφηγήσεις και μαρτυρίες- των ξένων συγγραφέων που κατέγραψαν σε χρόνο επίκαιρο τα συμβάντα στη Θεσσαλία. Ξεχωρίζουν τα αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του Γάλλου αρχιστρατήγου Sarrail, του στρατηγού Μπαΐρα (που γράφει στα γαλλικά) και του Αγγλου πολεμικού ανταποκριτή Ward Price.

Το βιβλίο παρουσιάζουν ο κ. Αντώνης Σμυρναίος, επ. καθηγητής νεοελληνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά, πρόεδρος του Ελληνο-γαλλικού Συνδέσμου Βόλου. Τα κείμενα διαβάζει η Ροσσάνα Πώποτα, που συντονίζει την εκδήλωση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης – Δαμανού Κυριαζή (Κωνσταντά – Κ. Καρτάλη) στον Βόλο και τελεί υπό την αιγίδα του επιτίμου προξένου της Γαλλίας στον Βόλο Roland Fischer.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου