ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δίνει ζωή στον πηλό

δίνει-ζωή-στον-πηλό-209147

Δημιουργίες δέκα ετών παρουσιάζονται στην έκθεση γλυπτικής της Βασιλικής Πέρκα, που εγκαινιάστηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, παρουσία αρκετών φιλότεχνων. Η Βολιώτισσα δημιουργός δίνει χρώμα και ζωή στον πηλό, «παντρεύοντας» τη γλυπτική με τη ζωγραφική, με κέντρο αναφοράς πάντα τον άνθρωπο. Η έκθεση περιλαμβάνει δείγματα δουλειάς της τελευταίας δεκαετίας της επιτυχημένης γλύπτριας Βασιλικής Πέρκα, η οποία εξακολουθεί να δημιουργεί με πηλό, υλικό δύσκολο και ευάλωτο στην επεξεργασία του.

Εντυπωσιακές φιγούρες σε φυσικό μέγεθος, ζώα και πτηνά, αλλά και η ελιά – αιώνιο σύμβολο ζωής, κυριαρχούν στην έκθεση. «Με ενδιαφέρει ο άνθρωπος, με ενδιαφέρει μια καθαρότητα στη ματιά και στο βλέμμα των ανθρώπων και η ομορφιά που έχει ο καθένας. Οι κλασικές αξίες, το μέτρο, η αρμονία, η ομορφιά, είναι ανθρωποκεντρικά στοιχεία και βρίσκονται κοντά στη φύση, που αντιπροσωπεύεται από μια ελιά, ζώα και πουλιά» δήλωσε η Βολιώτισσα εικαστικός στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Μου αρέσει ο άνθρωπος να μην αποκόπτεται από τις ρίζες του, αλλά να είναι κοντά σε αυτό που μας δένει με τη γη» τόνισε η ίδια.

Η σύζευξη κεραμικής και γλυπτικής αποτυπώνεται στις τρεις ενότητες της έκθεσης, εκ των οποίων η πρώτη περιλαμβάνει ανθρώπινες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει μια σειρά μουσικών και χορευτών σε μικρότερο του φυσικού μέγεθος και η τρίτη ενότητα αναφέρεται, αντίστοιχα, στο ζωικό και φυτικό βασίλειο. Όλα τα παραπάνω αποδίδονται σε φυσικό μέγεθος ρεαλιστικά, άλλα στατικά και άλλα σε κίνηση, ζωγραφισμένα νατουραλιστικά και με λεπτομερή απόδοση.

Η «Μαγνήτων Κιβωτός», με τη συγκεκριμένη έκθεση συνεχίζει τη συνεργασία με το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, στο πλαίσιο «Μνημονίου συνεργασίας» που έχει υπογραφεί προ μηνών. Η έκθεση γλυπτικής της Βασιλικής Πέρκα «10 Χρόνια Δημιουργίας» θα διαρκέσει έως τις 8 Ιανουαρίου, με ωράριο λειτουργίας καθημερινά, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, εκτός της Τρίτης, μέρα κατά την οποία είναι κλειστό το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου