Ξεκινά η διημερίδα -αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη

Τελευταία ενημέρωση: 2017-11-24, 12:52:13
Ξεκινά η διημερίδα -αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη

Διημερίδα αφιερωμένη στον μεγάλο Ελληνα συγγραφέα και διανοητή Νίκο Καζαντζάκη πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στις 17.30 και αύριο Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 10.00 πμ στο Δημοτικό Θέατρο της Ν. Ιωνίας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατό του, από το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων, τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Aρχεία Ν. Μαγνησίας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι».

Η διημερίδα που πραγματοποιείται, έχει σκοπό να δώσει την ευκαιρία στο κοινό που θα την παρακολουθήσει, να γνωρίσει περισσότερες πτυχές από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Ελληνα και ταυτόχρονα οικουμενικού συγγραφέα της νεότερης Ελλάδας , μέσα από τις παρουσιάσεις - εισηγήσεις των ομιλητών, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί διεξοδικά, μέσα από συγκεκριμένες μελέτες για το έργο του.

Στη διημερίδα αυτή συμμετέχουν ως εισηγητές οι: Δημήτρης Δημηρούλης, Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου, «Το Φαινόμενο Νίκος Καζαντζάκης». Μάριος Μπέζγος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η φιλοσοφία της Θρησκείας του Νίκου Καζαντζάκη», Νίκος Μαθιουδάκης, Δρ. Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Λογοτεχνικής Υφολογίας, Επιστημονικός Σύμβουλος Εκδόσεων Ν. Καζαντζάκη, «Νίκος Καζαντζάκης – «Η αγάπη για τη γλώσσα», Μαρίτα Παπαρούση, Αναπλ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Αναπαραστάσεις σωμάτων και η εκ πνευμάτωση της ύλης στο έργο του Ν. Καζαντζάκη», Γρηγοροπούλου Μαρίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Εικόνες του κόσμου, του βίου, του νου στην Αναφορά στον Γκρέκο του Νίκου Καζαντζάκη», Δρ Χριστίνα Αργυροπούλου, Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, συγγραφέας, «Το μουσικό στοιχείο (χορός, τραγούδι, ποίηση, μαντινάδες, μουσικά όργανα) στο έργο του Ν. Καζαντζάκη: Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», και Κώστας Αρκουδέας, συγγραφέας, «Το χαμένο Νόμπελ του Καζαντζάκη».

Αποσπάσματα από το έργο « Ασκητική» θα διαβάσει η συγγραφέας Λίνα Φυτιλή με τη συνοδεία κρητικής λύρας. Ενώ από την Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι», θα παρουσιαστεί σύντομο μουσικό πρόγραμμα, με τους Γιάννη Πλατάκη, λύρα - τραγούδι και Μιχάλη Λιονάκη, λαούτο -τραγούδι (αφιερωμένο στον Ν. Καζαντζάκη).

Με την έναρξη, θα προβληθεί ένα πολύ σύντομο video , το οποίο έχει επιμεληθεί ο Σύνδεσμος των Φιλολόγων Μαγνησίας , παρουσιάζοντας στοιχεία από την ζωή του συγγραφέα, ενώ στο τέλος της διημερίδας θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Νίκος που γνώρισα», παραγωγής Μουσείου Ν. Καζαντζάκη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη με υλικό που έχει ευγενικά παραχωρηθεί σε ψηφιακή μορφή από το Μουσείο Καζαντζάκη και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Την έκθεση επιμελούνται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Μαγνησίας.

Το πρόγραμμα της Διημερίδας έχει ως εξής : Σήμερα Παρασκευή 17.30 έως 21.00 και αύριο Σάββατο 10 .00 έως 13.00. Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
9
=