ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζωντάνεψαν ιστορικές μνήμες

ζωντάνεψαν-ιστορικές-μνήμες-492933

Το δίτομο έργο του ιστορικού και συγγραφέα Σαράντου Καργάκου παρουσιάστηκε πρόσφατα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, κατόπιν συνεργασίας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εγγλεζονήσι» με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση «Ιωνία» και την Ενωση Κυπρίων Μαγνησίας. Η εκδήλωση παρουσίασης του δίτομου έργου «Η Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922. Από το Έπος στην Τραγωδία» πραγματοποιήθηκε ενώπιον πυκνού ακροατηρίου και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου «Εγγλεζονήσι» Ουρανία Σταματιάδου-Κουτσογιάννη «πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, από τον σύγχρονο δάσκαλο του γένους». Στη συνέχεια η χορωδία του Συλλόγου τραγούδησε επετειακά τραγούδια μεταφέροντας το ακροατήριο στο χώρο και στο χρόνο των αλησμόνητων πατρίδων. Ακολούθησε αναφορά στη ζωή και στο πλούσιο έργο του συγγραφέα από την κ. Βασιλεία Γιασιράνη- Κυρίτση και ανάγνωση αποσπάσματος από την εισαγωγή του πρώτου τόμου του βιβλίου από την κ. Σταματιάδου- Κουτσογιάνη.

Η παρουσίαση- προσέγγιση του έργου του Σ. Καργάκου έγινε από το φιλόλογο και Πρόεδρο της Ενώσεως Κυπρίων κ. Αδάμο Μουζούρη, ο οποίος συγκίνησε με τους συσχετισμούς και τις αναφορές στη νεότερη γενοκτονία των Κυπρίων. Κατά γενική ομολογία καθήλωσε το κοινό ο λόγος και το ύφος του συγγραφέα, ο οποίος μίλησε για τη μετάβαση από το δράμα στο θαύμα, εξαίροντας τη συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ελλάδας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζούρης: «Το δράμα της Μικρασίας είναι το μεγαλύτερο τραύμα της ελληνικής ιστορίας» και προσέθεσε ότι «το προσφυγικό στοιχείο δεν έγινε παθητικό, παρασιτικό στοιχείο. Έγινε η βασικότερη δύναμη προόδου του Ελληνικού Κράτους. Κυρίως, δεν προλεταριοποιήθηκε με την έννοια του «λούμπεν προλεταριάτου», δεν αλητοποιήθηκε. Ούτε με τον ερχομό του αυξήθηκε η εγκληματικότητα, απεναντίας αυξήθηκε η παραγωγικότητα, ακόμη και στον τομέα των γεννήσεων.»

Στον επίλογο της παρουσίασης, η κ. Γιασιράνη- Κυρίτση ευχήθηκε τα έργα του να αποτελέσουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, ώστε με τη μελέτη του παρελθόντος, να αποφύγουν τα ίδια λάθη στο μέλλον.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου