ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ογδόντα πέντε χρόνια Οδηγισμός

ογδόντα-πέντε-χρόνια-οδηγισμός-247858

Ιδανικά και αξίες για συνεχή δράση και προσφορά, βασική προτεραιότητα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού – Από το 1938 στον Βόλο με ανελλιπή παρουσία και ανέλιξη

Η συμπλήρωση 85 χρόνων δράσης του Ελληνικού Οδηγισμού δεν αποτελεί απλά μιαν επέτειο, μιαν αφορμή για μνημόνευση και αναφορά σε πρόσωπα και γεγονότα που καθόρισαν την εξέλιξη του προσδίδοντας στο σύνολο των δραστηριοτήτων του έννοιες που αφορούν στην ομαδικότητα και τον εθελοντισμό, στην εκπαίδευση και την ενεργή ενασχόληση, στην αγάπη για τον άνθρωπο και τη φύση, στην ίδια τη ζωή. Η συμπλήρωση 85 χρόνων πιστοποιεί τη δύναμη και τη δυνατότητα για συνεχή προσφορά που αποδεικνύεται περίτρανα από τη ζωντάνια μελών, στελεχών, παιδιών.

Κοιτίδες δράσης τα τοπικά τμήματα σε όλη τη χώρα, οι εστίες που είναι πολιτισμικές κοιτίδες ενεργοποιώντας μικρούς και μεγάλους. Η ενεργή παρουσία τόσων χρόνων δίνει την ευκαιρία για αναδρομή στην ιστορία του Ελληνικού Οδηγισμού, έμπλεη δράσεων και ανάδειξης ικανών προσωπικοτήτων που συνέβαλαν και συνεχίσουν να συμβάλλουν ενεργά στις τοπικές κοινωνίες.

Ο Ελληνικός Οδηγισμός

Με έδρα την Αθήνα το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού ιδρύθηκε το 1932 από την Ειρήνη Καλλιγά με τη βοήθεια άξιων συνεργατών που αυτοδιαλύθηκε το 1939 όταν αντιμετώπισε τον κίνδυνο πολιτικής παρέμβασης στα προγράμματά του για να ανασυσταθεί το 1944 με την απελευθέρωση της χώρας. Ο Ελληνικός Οδηγισμός δημιουργήθηκε στο πλαίσιο παγκόσμιας οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1910 στην Αγγλία από τον Λόδρο Ρόμπερτ Μπέιντεν Πάουελ και τη σύζυγό του Όλιβ Σαιντ Κλαιρ Σόουμς. Είχε προηγηθεί το 1907 η ίδρυση του Προσκοπισμού για ακολουθήσει το 1928 η ίδρυση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων. Από τότε έως σήμερα εκατομμύρια μέλη σε όλον τον κόσμο έχουν κοινή θεώρηση και κοινούς στόχους για ενεργή δράση σε θέματα πολιτισμού και πολιτικής με προτεραιότητα στην ανάπτυξη και την ανάδειξη ικανοτήτων και στην εξάλειψη διακρίσεων.

Μέλη του Ελληνικού Οδηγισμού μπορούν να γίνουν παιδιά (αγόρια και κορίτσια), έφηβοι και ενήλικες (άνδρες και γυναίκες) με την αποδοχή των βασικών αρχών του Οδηγισμού και εφόσον δώσουν οικειοθελώς την Οδηγική Υπόσχεση. Κάθε μέλος του Σ.Ε.Ο. αναλαμβάνει την υποχρέωση αποδοχής των αρχών του Οδηγισμού και της δημιουργικής συμμετοχής στις δραστηριότητες.

Οργάνωση με αξίες και ιδανικά

Οι αξίες του Οδηγισμού είναι στην πραγματικότητα ένας κώδικας συμπεριφοράς, αντίληψης και λειτουργίας που αποκτώνται με βιώματα και εμπειρίες που προσφέρουν η Οδηγική ζωή. Βασικός Σκοπός του Οδηγισμού είναι η συμβολή στην ανάπτυξη των παιδιών και των νέων για να γίνουν υπεύθυνα, ικανά και ελεύθεροι φορείς ανάπτυξης με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου με την ενεργή συμμετοχή και συμβολή του καθενός. Με σεβασμό στις ατομικές αξίες πολιτισμών, φυλών και λαών ο Οδηγισμός στέκεται μακριά από διακρίσεις υποστηρίζοντας έννοιες που αφορούν στην ισότητα και την ισονομία. Με βασική μέθοδο τη βιωματική εκπαίδευση μέσα από αυτοδιοικούμενες ομάδες δίνεται έμφαση στην ανάδειξη ικανοτήτων και ενδιαφερόντων με προσωπική δράση και κοινωνική συμμετοχή. Παιδαγωγικά προγράμματα εναρμονισμένα στα σύγχρονα δεδομένα παρέχουν σε όλες τις ηλικίες γνώση και εμπειρία.

Το τοπικό συμβούλιο Οδηγισμού του 1954

Τοπικό τμήμα Βόλου

Στον Βόλο το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού έχει ξεχωριστή ιστορία που ξεκινά από το 1938 και συνεχίζεται με ίδια ορμή και πίστη στις αρχές που συνεχώς εμπλουτίζονται και εναρμονίζονται στα σημερινά δεδομένα σε ό,τι αφορά την τεχνολογία και τις εξελίξεις γενικότερα. Στο Σπίτι της Οδηγού στην οδό Ιωάννου Καρτάλη, οι συναντήσεις των ομάδων, των στελεχών, των μελών της Ομάδας Συνεργασίας και της διοίκησης, πιστοποιούν την αέναη και δυναμική πίστη για συναδέλφωση και ομαδικότητα, εθελοντισμό και συμπόρευση. Αστέρια και Πουλιά, Οδηγοί και Μεγάλοι Οδηγοί ακολουθώντας προγράμματα έχουν αναδείξει δράσεις στο πλαίσιο εκπαιδευτικών θεματικών ενοτήτων, συμμετέχοντας στις θρυλικές πλέον κατασκηνώσεις. Παράλληλα δυναμική είναι η παρουσία στην τοπική κοινωνία με τη διοργάνωση του περίφημου Μπαζάρ – της Χριστουγεννιάτικης εορταγοράς ( το πρώτο που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο), πολιτιστικές εκδηλώσεις, βραδιές για χορό και τραγούδι αποτελούν παράδοση με ένθερμους υποστηρικτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου