Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα στο φως

Τελευταία ενημέρωση: 2010-10-10, 00:00:00
Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα στο φως
<p>Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ρωμαϊκό λουτρό που αποκαλύφθηκε στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του διατηρητέου «Μύλου Λούλη», προσθέτοντας νέα δεδομένα στο ερευνητικό πεδίο. Το σημαντικό εύρημα είναι ορατό, φυλάσσεται σε γυάλινη προθήκη και συνοδεύεται από το αντίστοιχο εποπτικό υλικό, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για το μακραίωνο πολιτιστικό παρελθόν της περιοχής. Με αφορμή τον κύκλο εκδηλώσεων «φωνές νερού μυριάδες» που βρίσκονται σε εξέλιξη και εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο του δίπτυχου «περιβάλλον και πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, οι ιθύνοντες της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, διοργανώνουν ξεναγήσεις για το κοινό και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων της περιοχής. <br /> Οι επισκέπτες του υπόγειου χώρου όπου στεγάζονται τα Village Cinemas, έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά το πολύ σημαντικό εύρημα, που αποτελεί τμήμα λουτρικού συγκροτήματος, σταυροειδούς κάτοψης, με τρεις οικοδομικές φάσεις και συνεχή χρήση, από τον 1ο αι. π.Χ. έως και τον 6ο αι. μ.Χ., το οποίο λειτουργούσε πιθανόν ως χλιαρό ή θερμό λουτρό. Η κατάσταση της διατήρησής του είναι ιδιαίτερα προβληματική εξαιτίας της θεμελίωσης μεταγενέστερων κτισμάτων.<br /> Πρόκειται πιθανόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, για ιδιωτικό λουτρό, ενταγμένο σε οικία εύπορης οικογένειας. Το Ρωμαϊκό λουτρό διαθέτει εντυπωσιακά στοιχεία όπως υπόκαυση, δηλαδή θάλαμο καύσης, λέβητες που παρείχαν ζεστό νερό στις μπανιέρες, σύστημα διανομής θερμού αέρα, υποδαπέδια και επιτείχια, για τη θέρμανση του λουτρού. Επίσης σώζονται πολύ αποσπασματικά τμήματα δύο λουτήρων, επενδεδυμένων με υδραυλικό ασβεστοκονίαμα, που στηρίζονταν σε διπλό δάπεδο οπτοπλίνθων. Το δάπεδο αυτό, με τη σειρά του, στηριζόταν πάνω σε πεσσίσκους υποκαύστου, ύψους 0,50μ., κατασκευασμένους από πλίνθους τετράγωνης ή κυκλικής διατομής, συμπαγείς ή με διαμπερή οπή. Αποσπασματικά σώζεται, επίσης, διπλή σειρά κτιστών πεσσών, που διαχωρίζουν το κυρίως σώμα του λουτρού από τους υπόλοιπους βοηθητικούς χώρους και σχηματίζουν θολωτή κάλυψη της οροφής του υπόκαυστου.<br /> Η διατήρηση και ανάδειξη του αρχαίου λουτρού ως ορατό και επισκέψιμο μνημείο, υπήρξαν προϋποθέσεις στην υποθεμελίωση του νέου κτιρίου στον διατηρητέο κυλινδρόμιλο Λούλη και στον σχεδιασμό του υπογείου του, διατηρώντας ακέραιο ένα σημαντικό κομμάτι του παρελθόντος, προς χάρη των μεταγενέστερων.<br /> &#160;</p> <p>&#160;</p> <p>&#160;</p> <p><br /> &#160;</p> <p>&#160;</p>
Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
3
=