ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα σε σύγχρονες αμαζόνες

αφιέρωμα-σε-σύγχρονες-αμαζόνες-495455

Μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας με θέμα το καρκίνο του μαστού, εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στις 9 μμ στο φουαγιέ του δημαρχείου Εύοσμου στην Θεσσαλονίκη και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Εύοσμου. Τίτλος της έκθεσης είναι «Σύγχρονες αμαζόνες» και η Βολιώτισσα εικαστικός Βασιλική Καλούτσα ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα μετά από την προσωπική της μάχη με τη νόσο, θέλοντας να μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και θετικής στάσης απέναντι στη ζωή. Η δημιουργός φωτογραφίζει και αυτοφωτογραφίζεται για να δείξει ότι οι γυναίκες με ένα μαστό μπορούν να παραμένουν όμορφες, θηλυκές, ελκυστικές και ενεργές στο σύγχρονο τρόπο ζωής, να αγωνίζονται με αισιοδοξία, αγάπη και χαρά στη καθημερινότητά τους. Το σημαντικότερο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης είναι η εσωτερική ομορφιά που αντανακλά μέσα από το φυσικό μας σώμα. Αυτή είναι και η αναζήτηση της εικαστικού μέσα από τον φακό της.

Οι «Σύγχρονες Αμαζόνες» της Βολιώτισσας δημιουργού δεν εντυπωσιάζουν το κοινό για την τεχνική τους τελειότητα, αλλά για την ευαισθησία με την οποία προσεγγίζουν το θέμα, για την δύναμη και την άνεση που αποκομίζει ο θεατής. Παρατηρώντας τις φωτογραφίες διακρίνει κανείς έντονο το στοιχείο της φύσης να παραβάλλεται δίπλα στο γυναικείο στήθος, σε μια προσπάθεια να μας πείσει πως η ζωή συνεχίζεται και ανθίζει μέσα από την γυναικεία φύση. Όπως αναφέρει η Βασιλική Καλούτσα «θεωρώ ότι το «δώρο» της ασθένειας είναι μια ευτυχής συγκυρία στη ζωή μου. Μετά τον καρκίνο πρόσεξα περισσότερο τις σημαντικές πλευρές της ζωής μου και άλλαξα τις προτεραιότητές μου. Νιώθω χαρά και αγάπη για την κάθε μου μέρα. Ο καρκίνος δεν μπορεί να υποτάξει την ψυχή μας, ούτε να νικήσει το πνεύμα μας». Η ίδια δεν παραλείπει να διατυπώσει ευχαριστίες «στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού Ευόσμου, στους σπόνσορές μου που αγκάλιασαν αυτή την έκθεση στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που ζούμε και πάνω απ’ όλους την ξεχωριστή αμαζόνα-γυναίκα Ξένια Παπαδοπούλου, που ήταν κυριολεκτικά η «ψυχή» της διοργάνωσης».

Η εικαστικός έχει στο ενεργητικό της πέντε ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και ψηφιδωτού και έχει συμμετάσχει σε 27 ομαδικές. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 15 Οκτωβρίου και θα λειτουργεί 9.30 π.μ. – 13.30 και 18.00 – 22.00 καθημερινά εκτός σαββατοκύριακου. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση γυναικών που πάσχουν από τη νόσο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου