ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνήμες ιστορίας

μνήμες-ιστορίας-266168

Το βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Θανάση Βογιατζή με τίτλο «Τα ΕΑΣΑΔΙΑ – Μέρες δοσιλογισμού στον Βόλο» παρουσιάζεται σήμερα Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 7μμ στο Μεταξουργείο Ν. Ιωνίας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κώστας Σκολαρίκος Ιστορικός, από το τμήμα ιστορίας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Γιάννης Παπαρίζος από την ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ και ο Θανάσης Βογιατζής, συγγραφέας του βιβλίου. Κείμενα θα διαβάσει η Μαρία Καζανίδου. Την εκδήλωση διοργανώνει η τοπική επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ.

Το βιβλίο του Θ. Κ. Βογιατζή σκιαγραφεί τη δράση του Εθνικού Αγροτικού Συνδέσμου Αντικομμουνιστικής Δράσης (ΕΑΣΑΔ), μέσα από τα δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, προσωπικές μαρτυρίες, αρχειακές πηγές και τη σχετική βιβλιογραφία. Βέβαια, ο συγγραφέας, προσπαθώντας να φωτίσει τη δράση του ΕΑΣΑΔ, μας εντάσσει στην ιστορία του εργατικού κινήματος στον Βόλο, στις συνθήκες που επικράτησαν έπειτα από την τριπλή φασιστική Κατοχή, στη δράση του ΚΚΕ και των ΕΑΜικών οργανώσεων.

Η έρευνα του συγγραφέα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «τοπική», με την έννοια ότι διατηρεί τη σχετική της αυτονομία από τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην υπόλοιπη χώρα, δίχως ωστόσο να τα παραγνωρίζει ή να τα παραμερίζει. Αντίθετα, κινείται στο δικό τους γενικό πλαίσιο. «Αυτό που αποδεικνύει η συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι και στο Βόλο εκφράστηκαν οι γενικότερες τάσεις εξέλιξης του απελευθερωτικού κινήματος, της ταξικής πάλης στη χώρα μας. Με αυτή την έννοια, η παρούσα έρευνα, πέρα από πολλά στοιχεία που συνδέονται με την ιστορία του Βόλου και του εργατικού και ΕΑΜικού κινήματος, προσφέρει και στοιχεία που συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της ταξικής πάλης στη διάρκεια της δεκαετίας του 1940» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ο Θανάσης Κ. Βογιατζής, παραθέτοντας αρχειακές πηγές και άλλα ιστορικά ντοκουμέντα, αναδεικνύει την ταξική ταυτότητα των πρωτοβουλιών εναντίον της ΕΑΜικής Αντίστασης, «στις οποίες πρωτοστάτησαν ως εμπνευστές, χρηματοδότες και καθοδηγητές, έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στην επόμενη μέρα, δηλαδή στην τύχη της αστικής εξουσίας, έπειτα από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων» επισημαίνει ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου