ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο φως ντοκουμέντα από την ιστορία του Βόλου

στο-φως-ντοκουμέντα-από-την-ιστορία-το-267970

Αρκετούς επισκέπτες συγκέντρωσε χθες η έκθεση σπάνιου αρχειακού υλικού που παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης του Βόλου από τις δυνάμεις Κατοχής στις 19 Οκτωβρίου 1944.

Δεκάδες Βολιώτες ξεναγήθηκαν στην επετειακή έκθεση που αφηγείται στιγμές του κατοχικού και μετακατοχικού Βόλου, στιγμιότυπα της κατοχής και άγνωστες ιστορικές πτυχές, που εμπλουτίζουν τις γνώσεις των επισκεπτών για τη νεότερη τοπική ιστορία.

Τα αρχεία που αφορούν τη δεκαετία του ’40, θα αποτελέσουν από σήμερα μέχρι και το τέλος του μήνα πόλο έλξης για μαθητές έκτης Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται κατόπιν συνεργασίας τον ΓΑΚ με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το αρχειακό υλικό που παρουσιάζεται στο κοινό, η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας, Αννίτα Πρασά, υπογραμμίζει ότι «η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον Βόλο. Υπάρχουν διαφορές θεματικές στην έκθεση και προσπαθούμε να αναδείξουμε τοπικά γεγονότα, αξιοποιώντας το δικό μας αρχειακό υλικό και την τοπική βιβλιογραφία. Εχουμε ετοιμάσει επίσης βίντεο, το οποίο δεν έχει ως στόχο να ξαναστήσουμε το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, αλλά να εστιάσουμε ακροθιγώς σε κάποια θέματα. Κυρίως απευθύνεται σε μαθητές, προκειμένου να δουν κάποια στοιχεία της ζωής από κείνη την περίοδο, που δεν αναδεικνύονται μέσα στη σχολική ιστορία».

Σπάνιο αρχειακό υλικό, όπως ο αντιστασιακός τύπος, πρόσωπα της πόλης, εργαζόμενοι αλλά και διανοούμενοι, αρχεία εργοστασίων, δικαστικές αποφάσεις, οι καταστάσεις που αντιμετώπισαν τα σχολεία και οι μαθητές, τα συσσίτια στον καιρό της κατοχής και πολλά ακόμη εκθέματα συνθέτουν την έκθεση που παρουσιάζεται στον χώρο του αναγνωστήριου των ΓΑΚ Μαγνησίας, Η έκθεση απευθύνεται σε ερευνητές, φιλίστορες, ερευνητές, σε ενήλικες και παιδιά, σε όσους επιθυμούν να αποκομίσουν πολύτιμες πληροφορίες για τη δεκαετία του ’40 και τα δραματικά γεγονότα που τη συνέθεσαν.

Το αφιέρωμα από την πλευρά των Γενικών Αρχείων του Κράτους επιμελούνται οι Αγγελική Νικολάου, Αννίτα Πρασσά και Άλκηστις Σανιδά, ενώ όπως επισημαίνουν οι εμπνευστές της παραπάνω πρωτοβουλίας, βασικός στόχος είναι «η καλλιέργεια ιστορικής, κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης, και γενικότερα η συνειδητοποίηση της ευθύνης του ίδιου του πολίτη για τη διαφύλαξη της ειρήνης».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου