ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών: Διαθεσσαλικές εκδηλώσεις για το έτος 1917

εταιρεία-θεσσαλικών-ερευνών-διαθεσσ-282709

Συμπληρώνεται εφέτος ένας αιώνας από έτος το 1917, και πέντε θεσσαλικά πολιτιστικά σωματεία από τις τέσσερις θεσσαλικές πρωτεύουσες ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν από κοινού σειρά εκδηλώσεων στα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τον Βόλο και την Καρδίτσα, με τίτλο «Θεσσαλία: ένας αιώνας από το πολυσήμαντο έτος 1917». Τα σωματεία είναι: Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολογική Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.), Εταιρία Θεσσαλικών Ερευνών (ΕΘΕ) – Βόλος, Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Λάρισας – Λάρισα, Φιλολογικός Ιστορικός Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.Λο.Σ.) – Τρίκαλα, Φίλοι Μουσείου Πόλης – Καρδίτσα. Συντονιστής των εκδηλώσεων είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Χαρίτος, ο οποίος είχε την ιδέα.

Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται μία θεσσαλική συνεργασία πολιτιστικών σωματείων και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν δεν τελεσφόρησαν.

Ήδη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία επιστημονική ημερίδα στα Τρίκαλα στις 27 Απριλίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ακολουθήσει η ημερίδα της Λάρισας στις 6 Οκτωβρίου, του Βόλου στις 13 Οκτωβρίου και της Καρδίτσας στις 14 Οκτωβρίου.

Η ημερίδα του Βόλου θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου με έναρξη στις 6 το απόγευμα. Θα προεδρεύσει η κ. Άσπα Ντίνα, επίτιμη διευθύντρια 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Το πρόγραμμα της ημερίδας: Προσφώνηση του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπου Χαρίτου, ο οποίος είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος των εκδηλώσεων, κεντρική ομιλία του καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μουρέλου με θέμα «δομικά χαρακτηριστικά του Εθνικού Διχασμού», προβολή τεκμηριωτικού βίντεο και τις ακόλουθες εισηγήσεις επικεντρωμένες σε σημαντικά τοπικά γεγονότα του έτους 1917. Στη συνέχεια: Γιώργος Κοντομήτρος, δρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Τα γεγονότα στον Βόλο το 1917». Δημήτρης Τσιλιβίδης, δρ Θεολογίας, «Εκκλησία και Πολιτεία στη Μαγνησία το 1917», Γιώργος Κοντομήτρος «Η εκπαίδευση στον Βόλο το 1917», Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου, επίτ. δρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Προβλήματα επισιτισμού στον Βόλο το 1917», Αριστείδης Παπαδόπουλος, τ. δάσκαλος, «Ο λιμός στο Πήλιο το 1917», Σταύρος Κατσούρας, δρ Κοινωνιολογίας, «Σοσιαλιστικές και συνδικαλιστικές διεργασίες στον Βόλο το 1917 και η “Πανεργατική Ένωσις”Βόλου», Γρηγόρης Καρταπάνης, ερευνητής, «Επιπτώσεις στη ναυσιπλοΐα στα χρόνια του Εθνικού Διχασμού» και Παναγιώτης Δεληγιάνης, μεταπτυχιακός φοιτητής ΠΤΕΑ Πανεπ. Θεσσαλίας, «Θεσμικές εξελίξεις για την επίλυση του αγροτικού ζητήματος κατά το 1917». Σημειώνεται πως προβλέπεται εντός του 2017 η έκδοση κοινού τόμου των πέντε συνεργαζόμενων θεσσαλικών πνευματικών φορέων, στον οποίο εκτός από τις εισηγήσεις στις ημερίδες θα περιέχονται και άλλες ενδιαφέρουσες σχετικές επιστημονικές μελέτες, ώστε να καλυφθούν όσο γίνεται ενδελεχέστερα τα γεγονότα του πολυσήμαντου αυτού έτους για τη Θεσσαλία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου