ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο λαϊκός πολιτισμός ενώνει

ο-λαϊκός-πολιτισμός-ενώνει-282769

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου στο 18ο τακτικό Συνέδριο των Λυκείων στην Ξάνθη

Η «καρδιά» της μεγάλης λυκειακής οικογένειας χτύπησε στην Ξάνθη, λόγω του τακτικού συνεδρίου. Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου ανέλαβε τη διοργάνωση του επόμενου.

To Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου συμμετείχε στο 18ο τακτικό Συνέδριο των Λυκείων Ελληνίδων, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ξάνθη, στο διάστημα 21-24 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συνεδριακό θεσμό και μια μεγάλη διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, από διαφορετικό κάθε φορά Λύκειο ανά την Ελλάδα, από τα συνολικά 71 Λύκεια Ελληνίδων που υπάρχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι φέτος, για τέσσερις ημέρες, πάνω από 300 μέλη των Λυκείων των Ελληνίδων απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και από τα Λύκεια των Ελληνίδων της διασποράς, τίμησαν με την παρουσία τους την «Κυρά της Θράκης» και το δυναμικό Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που εκπροσώπησαν το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου ήταν: Βλειώρα Ντέμη, Δουλκέρογλου Κατερίνα, Καπουρνιώτη Άσπα, Κουτσελίνη Άννα, Σπανού Μαρία, Τόπα Ελένη, Τράκη Βασιλική και Τσιλιβίδου Αθανασία.

Τίτλος του φετινού συνεδρίου ήταν «Ο Λαϊκός Πολιτισμός γεφύρι που μας ενώνει» και όλες οι ανακοινώσεις που παρουσιάστηκαν από ειδικούς μελετητές του λαϊκού πολιτισμού, καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είχαν ως στόχο την αποσαφήνιση του διαπολιτισμικού μωσαϊκού της Θράκης, την αναγνώριση της συμβολής του πολιτισμού στην ισορροπημένη συμβίωση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα, καταγωγή και θρησκεία, δίνοντας παράλληλα προοπτικές και όραμα στο έργο των Λυκείων.

Πέραν από το επιστημονικό μέρος του συνεδρίου, η μεγάλη αυτή διοργάνωση διανθίστηκε με δυο εξαιρετικές εκδηλώσεις: Την τελετή έναρξης, η οποία έγινε στο αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ., η οποία εκτός των άλλων, περιελάμβανε και συναυλία με τις Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή, με τίτλο «Από τη Γη του Ορφέα σ’ όλο τον κόσμο», και την τελετή λήξης, μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Θράκη, η μεγάλη γη των Θεών». Στην παράσταση αυτή αναβίωσαν τα σημαντικότερα έθιμα της Θράκης, πλαισιωμένα με χορούς και τραγούδια και με τη συμμετοχή 150 χορευτών του Λυκείου της Ξάνθης και πολυμελή ορχήστρα. Επίσης, στη διάρκεια του συνεδρίου, οι σύνεδροι, εκτός από την ξενάγηση στην πολύχρωμη παλιά πόλη της Ξάνθης, τους δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο Αβδήρων, το Πόρτο Λάγος, το Μετόχι του Αγ. Νικολάου, τη Λίμνη Βιστωνίδα και τον Νέστο.

Η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Ελένη Τσαλδάρη, κλείνοντας τις εργασίες του πετυχημένου αυτού συνεδρίου, ανακοίνωσε την απόφαση της ολομέλειας των προέδρων των ΛΕ για τον επόμενο προορισμό του 19ου Συνεδρίου, που θα γίνει σε δύο χρόνια στον Βόλο και παρέδωσε τη σκυτάλη της διοργάνωσης στην πρόεδρο του ΛΕΒ, Μαρία Σπανού, η οποία σημείωσε τη σημασία που έχει η διοργάνωση αυτή τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη λυκειακή οικογένεια. Με τη λήξη του 18ου Συνεδρίου να βρίσκει όλους τους συνέδρους κατενθουσιασμένους από τη φιλοξενία και το επίπεδο οργάνωσης που επιφύλαξε το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, όλοι ευχήθηκαν τα πρότυπα που έθεσαν τα προηγούμενα συνέδρια να βρουν άξιους συνεχιστές και ένα καλό αντάμωμα, το 2019, στον Βόλο και το Πήλιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου