ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αστρονομικό συνέδριο στο Βόλο

αστρονομικό-συνέδριο-στο-βόλο-497559

Ξεκινούν σήμερα στις 11 το πρωί στο Δημαρχείο του Βόλου, οι εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Αστρονομικού Συνέδριου Νεολαίας, το οποίο διοργανώνει η Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου. Το συνέδριο διεξάγεται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς επί τη βάσει του προγράμματος υποστήριξης πρωτοβουλιών των νέων. Την έναρξή των εργασιών θα κηρύξει ο διευθυντής του Πλανηταρίου Αθηνών κ. Διονύσιος Σιμόπουλος, ο οποίος και θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία του με θέμα: «Από τη Γένεση στον κατακλυσμό». Έχουν προσκληθεί για να παραστούν στο συνέδριο οι αρχές του τόπου και ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικές αρχές, δεδομένου ότι έχει ως θέμα του την αστρονομία στην εκπαίδευση.

Οι σύνεδροι αναμένονται να φθάσουν από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ακόμη και από τα πιο απομακρυσμένα, όπως είναι η Χίος, η Ηγουμενίτσα κ.λπ. Βέβαια οι περισσότεροι σύνεδροι θα είναι Βολιώτες. Μπορούν δε να το παρακολουθήσουν και οι άλλοι Βολιώτες, χωρίς να είναι σύνεδροι, διότι το συνέδριο είναι ανοιχτό στην κοινωνία του Βόλου και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί οι εισηγήσεις θα γίνουν από νέους ανθρώπους, φοιτητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και νέους επαγγελματίες. Η πρωινή συνεδρίαση δεν θα έχει εισηγήσεις και θα κλείσει με μπουφέ που θα παρατεθεί στο ισόγειο του κτηρίου.

Η απογευματινή συνεδρίαση, που θα αρχίσει στις 6 μ.μ. ακριβώς, θα ασχοληθεί με την αστρονομία στην εκπαίδευση χωρών του εξωτερικού, τη διάδοση της αστρονομίας στους μαθητές με τον Καραγκιόζη και την προώθηση της αστρονομίας στα σχολεία. Αμέσως μετά, κατά τις 19:30 οι σύνεδροι θα επιβιβασθούν σε δύο λεωφορεία και θα μεταβούν στα Χάνια Πηλίου για μια όμορφη αστροβραδιά. Εάν υπάρξουν θέσεις στα λεωφορεία μπορούν να επιβιβασθούν και όσοι Βολιώτες επιθυμούν, αλλιώς πρέπει να μεταβούν στα Χάνια με δικά τους μέσα.

Η αστροπαρατήρηση θα γίνει στο δεύτερο πάρκινγκ αυτοκινήτων του δρόμου προς το Χιονοδρομικό Κέντρο από τις 20:30 έως τις 22:30. Εκεί ο κ. Κωνσταντίνος Μουτσιάρας, με τη βοήθεια λέιζερ, θα ξεναγήσει τους συνέδρους στους αστέρες και τους αστερισμούς του ουρανού με την ιστορία και τη μυθολογία τους, ενώ από τα τηλεσκόπια της Παρατηρησιακής Ομάδας της Εταιρείας οι σύνεδροι θα παρατηρούν διάφορα ουράνια αντικείμενα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνεστίαση στο ξενοδοχείο «Πηλέας» στα Χάνια, προσφορά του Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολου Παπατόλια. Το πρόγραμμα του 1ου Πανελληνίου Αστρονομικού Συνεδρίου/Φεστιβάλ Νεολαίας είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Εταιρείας www.astronomos.gr

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου