ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγγραφές στα εργαστήρια ψηφιδωτού και κεραμικής στον Δίαυλο

εγγραφές-στα-εργαστήρια-ψηφιδωτού-κα-296720

Στο πλαίσιο του διευρυμένου κύκλου δράσεων για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά του Τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων & Ενηλίκων, της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, εντάσσονται δύο εικαστικά –βιωματικά εργαστήρια, της κεραμικής και του ψηφιδωτού.

Εργαστήρι Κεραμικής: Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήρι το οποίο έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία τις προηγούμενες χρονιές. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στη τέχνη της πηλοπλαστικής, δημιουργώντας με τον πηλό διάφορα χειροποίητα αντικείμενα, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα και πάρα πολλές τεχνοτροπίες, ενώ υπάρχει και η διακοσμητική τέχνη όπου αποτυπώνονται διακοσμητικές λεπτομέρειες πάνω στα αντικείμενα. Η διάρκεια του κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες την εβδομάδα, Δευτέρα ή Τετάρτη 18:00-21:00.

Εισηγητής του προγράμματος θα είναι ο Στέργιος Γουδίνης. Σπούδασε στην Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Βόλου, στο τμήμα κεραμικής. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κεραμικής στην Πορτογαλία, ενώ έχει διδάξει ως υπεύθυνος σε διάφορα τμήματα κεραμικής. Διατηρεί εργαστήριο κεραμικής από το 1989 έως και σήμερα, δημιουργώντας σύγχρονα εικαστικά κεραμικά χρήσης και διακόσμησης, σεβόμενος πάντα την παράδοση και αντλώντας στοιχεία από αυτή. Έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Εργαστήρι Ψηφιδωτού: Πρόκειται για εργαστήρι εκμάθησης της τέχνης του ψηφιδωτού το οποίο θα λειτουργήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Λέγοντας ψηφιδωτό, εννοούμε το σύνολο από πολύχρωμα πετραδάκια (ψηφίδες), τα οποία τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο και στερεώνονται με κάποιο συγκολλητικό υλικό σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστρωμα δημιουργώντας περίτεχνα σχέδια σε διάφορες επιφάνειες. Στο εργαστήρι αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε τις βασικές τεχνικές ψηφιδωτού, όπως τοποθέτηση πάνω σε υγρό κονίαμα μέσω τις πιστής αντιγραφής ενός έργου, π.χ ένα γεωμετρικό σχέδιο ή κάποια εικόνα ή φωτογραφία. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι στην τέχνη του συγχρόνου ψηφιδωτού είναι ότι μπορούμε να βρούμε τις ψηφίδες μας παντού. Πέτρες από θάλασσες και ποτάμια σε διάφορα χρώματα, κεραμικά πλακάκια, κοχύλια, χρωματιστά γυαλιά, μάρμαρα, γρανίτες, βότσαλα, κεραμικές ψηφίδες από ψημένο πηλό κ.τ.λ.

Στον πρώτο κύκλο οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με την τέχνη του Κλασικού-Αρχαίου Ψηφιδωτού και στη συνέχεια, με το Σύγχρονο Ψηφιδωτό (Β κύκλος)

Το μάθημα θα πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα για τρεις ώρες και απευθύνεται τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες, κάθε Τετάρτη 17:00-20:00.

Εισηγήτρια του προγράμματος θα είναι η Καλλιόπη Λάκκα, Συντηρήτρια Έργων Τέχνης και Έργων Ζωγραφικής με σπουδές σε ελεύθερο σχέδιο, ξυλογλυπτική, ψηφιδωτό και βιτρό .Έχει συμμετάσχει με έργα της σε ομαδικές εκθέσεις ψηφιδωτού σε όλη την Ελλάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία του Διαύλου- Τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων & Ενηλίκων, Σκενδεράνη 11, ή να καλούν στο τηλέφωνο 24210.33692 & 24210.25363. Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 18:00- 20:30.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου