ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αστρονομικό Συνέδριο στο Βόλο

αστρονομικό-συνέδριο-στο-βόλο-498879

 

Ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή 1η Οκτωβρίου στις 11 π.μ. στο Δημαρχείο Βόλου το 1ο Πανελλήνιο Αστρονομικό Συνέδριο Νεολαίας. Πρόκειται για ένα συνέδριο που οι νέοι φοιτητές, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι επαγγελματίες ακόμη θα συναντηθούν και θα προβληματισθούν πάνω στο γενικό θέμα: «Η αστρονομία στην εκπαίδευση». Εκείνοι, πάντως που θα έρθουν στο Βόλο είναι κυρίως οι παλιοί μαθητές που βραβεύτηκαν στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς Αστρονομίας και Διαστημικής, που διοργανώνει την τελευταία 15ετία η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας.

Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο διευθυντής του Πλανηταρίου Αθηνών κ. Διονύσιος Σιμόπουλος, ο οποίος και στη συνέχεια θα μιλήσει με θέμα: «Από τη γένεση στον κατακλυσμό». Ήδη έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στο συνέδριο αρκετοί νέοι, τόσο από το Βόλο, όσο και από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ έχουν συμπληρωθεί οι εισηγήσεις του διημέρου. Στις εισηγήσεις αυτές οι νέοι θα παρουσιάσουν την αστρονομική εκπαίδευση σε χώρες του εξωτερικού, τη διάδοση της αστρονομίας στους μαθητές με το θέατρο σκιών, την προώθηση της αστρονομίας στα σχολεία, την αστρονομία ως κορωνίδα όλων σχεδόν των θετικών επιστημών, τη θεωρία της δημιουργίας των αστέρων, όπως διδάσκεται στο σχολείο στο πανεπιστήμιο και στο διδακτορικό κ.λ.π.

Στο τέλος του συνεδρίου, το Σάββατο το απόγευμα στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του κ. Ιωάννη Σειραδάκη, αστροφυσικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για μ»Μια γνωριμία με τα πάλσαρς» και στη συνέχεια θα γίνει η τελετή της απονομής των βραβείων στους μαθητές που πρώτευσαν στον φετινό 15ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής. Κατά τη διάρκεια της τελετής αυτής οι σύνεδροι θα υποδεχθούν του Ολυμπιονίκες της Αστρονομίας, οι οποίοι μόλις επέστρεψαν από το Πεκίνο με δύο μετάλλια και μια τιμητική διάκριση.

Το απογευματινό πρόγραμμα της Παρασκευής, 1ης Οκτωβρίου αρχίζει στις 6 μ.μ. και μετά από τις τρεις εισηγήσεις, όλοι οι σύνεδροι θα μεταβούν στα Χάνια Πηλίου με λεωφορεία για την αστροβραδιά και τη συνεστίαση που θα έχουν σε ένα εστιατόριο των Χανίων. Το συνέδριο μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι οι Βολιώτες, ανεξάρτητα εάν εγγραφούν ή όχι στα μέλη του συνεδρίου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου