ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εικαστικές προτάσεις στο Κέντρο Τέχνης

εικαστικές-προτάσεις-στο-κέντρο-τέχν-499350

Με μια έκθεση-φωτοεγκατάσταση εγκαινιάζεται αύριο Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου η νέα σεζόν των εικαστικών εκθέσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Τέχνης «Ντε Κίρικο». Πρόκειται για τις θεματικές ενότητες «Κατοικήσεις» και «Φαρίντα» με τις οποίες οι εικαστικοί Σοφία Γαλανού και Τάκης Καλδής, συντονίζονται σε ένα διερευνητικό projekt με επίκεντρο το Βόλο. Μη αναμενόμενες ή μη προβεβλημένες όψεις και πλευρές της ζωής στην πόλη γίνονται το υλικό των αναπαραστάσεών τους. Επιχειρείται έτσι η ανάδειξη αφανών νοημάτων που χάνονται στα κλισέ των προκατειλημμένων αισθητικών αναγνώσεων.

Η Σοφία Γαλανού περιηγείται τις παρυφές της πόλης και «διαβάζει» τις ιστορίες της κατοίκησής τους. Φωτογραφίζει τις όψεις των κτισμάτων σχηματίζοντας ένα είδος οδηγού, έναν άτλαντα των αυθαιρεσιών, των αυτοσχέδιων διακοσμήσεων, των οργανικών συμπληρωμάτων και των προσφυγικών υπολειμμάτων μιας αρχιτεκτονικής που παραμένει λαϊκή και ανώνυμη. Οι παραλλαγές αυτής της “γλώσσας” της κατοίκησης, συνιστούν ένα είδος ασυνείδητης αλλά εξατομικευμένης αντίστασης-προσαρμογής στους τύπους μιας επερχόμενης, ολοκληρωτικής χωροταξίας και μιας παγκοσμιοποιημένης αισθητικής. Το τοπικό αυτό ιδίωμα ενός διαδεδομένου λαϊκού εκλεκτικισμού που αθροίζει το πάρκιν, το αλουμινένιο παράθυρο, το ροζ πλαστικό χρώμα, τον διακοσμητικό φοίνικα, τις αυτοσχέδιες τσιμεντένιες επεκτάσεις και τα πανωσηκώματα στη λιτότητα της παλιότερης προσφυγικής παράγκας και του μετασεισμικού σπιτιού, που πάει πέρα από το κιτς. Υπάρχει χάρη στις ιδιαίτερες συνθήκες ημινομιμότητας που επικρατούν στον αστικό μας χώρο και επιτρέπει να διαβάζεται καθαρά η διαστρωμάτωση των ιστορικών, κοινών αλλά και των ατομικών μας βιωμάτων.

Ο Τάκης Καλδής εντοπίζει τη «Φαρίντα» -το γνωστό λαϊκό κέντρο του Βόλου στην έξοδο προς Αθήνα-ως ένα σημείο όπου διασταυρώνονται χαρακτηριστικά στοιχεία μιας σύγχρονης “ελληνικότητας”. Την παρατηρεί, τη φωτογραφίζει, τη βιντεοσκοπεί και την εκθέτει, αυτήν την ίδια, το τοπίο της αλλά και το σπιράλ των τραγουδιών της. Αφετηρία για την αποκάλυψη της Φαρίντας είναι η κίνηση του εποχούμενου. Αυτή η κίνηση – όπως άλλοτε του flaneur -ακολουθεί τη διάχυση της πόλης στούς αγρούς και στα χωράφια. Η επέκτασή της “μολύνει” τις πάλαι ποτέ βιωματικές και πλαστικές αξίες του τοπίου, της εξοχής και της υπαίθρου, όχι με πυκνό αστικό ιστό αλλά με τελετουργίες του κέντρου που εξορίστηκαν. Η Φαρίντα καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα ά-τοπος, πολεοδομικό σύμπτωμα και ναός: γίνεται έτσι ένα μάθημα, μια σπουδή στην ειρωνεία της ανάπτυξης και στο λυρισμό των αντιφάσεών της.

Οι δύο καλλιτέχνες γεννήθηκαν στην Αθήνα και σπούδασαν ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. έκαναν μεταπτυχιακές σπουδές στο Βερολίνο, όπου έζησαν και δημιούργησαν για αρκετά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια δίδαξαν σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Βόλου. Πρόκειται για την πρώτη έκθεσή τους στην πόλη, η οποία θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα του φθινοπώρου

Σύμφωνα με το πλάνο των εικαστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, καταγράφονται αξιόλογες καλλιτεχνικές υπογραφές, με έντονη παρουσία και δράση. Ο εικαστικός Οκτώβριος ανοίγει με την ομαδική έκθεση νέων δημιουργών που θα «φιλοξενηθεί» επί δύο εβδομάδες στην παλιά αποθήκη του Τελωνείου, που αποτελεί εκθεσιακό χώρο. Στις 4 Οκτωβρίου θα εγκαινιαστεί η έκθεση της Ολγας Μαρίας Αγγελίδη στον δεύτερο όροφο του Κέντρου Τέχνης, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια του Νοεμβρίου, το Ντε Κίρικο θα φιλοξενήσει τον καθιερωμένο πλέον «Νοέμβριο Φωτογραφίας», που διοργανώνεται από την Φωτογραφική Λέσχη Βόλου.

Στο υπό διαμόρφωση εικαστικό πρόγραμμα του φθινοπώρου καταγράφεται επίσης η έκθεση της ζωγράφου Νίτας Οικονόμου, η έκθεση τριών γυναικών και συγκεκριμένα της Μάγκυς Χούρη, της Χέϊντι Σταθάκη και της Ιωάννας Τερλίδου, με θέμα τις «ύλες». Παραμονές των γιορτών προγραμματίζεται ομαδική έκθεση καλλιτεχνών στην σοφίτα του Σπίρερ και έως το τέλος της χρονιάς ενδέχεται να προστεθούν και άλλες εκθέσεις, προς χάρη των φίλων της τέχνης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου