ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέα εκπαιδευτική χρονιά για το Δημοτικό Ωδείο

νέα-εκπαιδευτική-χρονιά-για-το-δημοτι-310149

Λίγο πριν το ξεκίνημα της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι εγγραφές σε όλα τα τμήματα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Η εκπαιδευτική περίοδος 2016-17 έκλεισε με ιδιαίτερη επιτυχία που υπογραμμίζεται από τη μεγάλη αύξηση των σπουδαστών και των καθηγητών σε νέα τμήματα μουσικών οργάνων, τη μεγάλη επιτυχία των μαθητών στις εξετάσεις του Ιουνίου, με την απόκτηση διπλωμάτων και πτυχίων αλλά και την εισαγωγή τους στα Μουσικά Πανεπιστήμια και το Μουσικό Σχολείο Βόλου και μάλιστα με διακρίσεις.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι εξάλλου το στίγμα του Δημοτικού Ωδείου στα καλλιτεχνικά δρώμενα, διοργανώνοντας πλήθος γεγονότων όπως φεστιβάλ, συναυλίες και παραστάσεις μαθητών, καθηγητών και των μουσικών συνόλων. Ενδεικτικά αναφέρεται η θεσμοθετημένη πλέον διοργάνωση του Φεστιβάλ «Χειμωνανθός», για 3η συνεχόμενη χρονιά, από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι και την 1η Μαρτίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Μιμαίου και του Ντίνου Μαστρογιάννη. Παρουσιάσθηκαν συναυλίες, παραστάσεις και σεμινάρια με προσκεκλημένους καταξιωμένους μουσικούς, όπως οι πιανίστες Έφη Παπαθωμαϊδη και Γιάννης Μιχαηλίδης, η μεσόφωνος Μαριάντζελα Χατζησταματίου, αλλά και καθηγητές του Ωδείου καθώς και τελειόφοιτοι σπουδαστές σε κύκλους συναυλιών.

Στην προηγούμενη χρονιά ξεκίνησε στο 1ο Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών με τίτλο «Ζωγραφίζοντας με νότες την Ελλάδα – Αφιέρωμα στη Μικρασία» όπου η παραδοσιακή ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου συνέπραξε με 200 παιδιά Δημοτικών Σχολείων της περιοχής μας, σε συνεργασία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας (Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων) και την Αντιδημαρχία Παιδείας & Πολιτισμού. Πραγματοποιήθηκαν επίσης τουλάχιστον 15 μαθητικές συναυλίες όλων των τμημάτων και οι κύκλοι μικτών συναυλιών Petits Concerts, για σπουδαστές ηλικίας Δημοτικού και Young Artist’s Concerts, για προχωρημένους σπουδαστές στον χώρο του Αθανασάκειου Μουσείου Βόλου.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν δύο μουσικές παραστάσεις: «το Αστρικό Χωριό» από το τμήμα Μουσικής Προπαιδείας στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Ελένη Ιωαννίδου και Αλέκα Νάκου, και η «Μαγεία των Χριστουγέννων» με ενόργανο σύνολο, σε ενορχηστρώσεις και μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δ.Ω.Β. Ανδρέα Μιμαίου. Η διδασκαλία του φωνητικού συνόλου ανήκε στη καθηγήτρια Σύλβια Τσιμπανάκου.

Η Καμεράτα του Δ.Ω.Β έδωσε τις καθιερωμένες εορταστικές συναυλίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με τίτλο «Άρωμα Πρωτοχρονιάς», αλλά και το Πάσχα με τίτλο «Γλυκύ μου Έαρ», ενώ σημαντική ήταν επίσης η συναυλία αγάπης του σεξτέτου της Καμεράτας του Δ.Ω.Β. αφιερωμένη στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Εμφανίσεις στο Ηρώδειο και το Αρχαίο Ανάκτορο Δημητριάδος

Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει σε δύο σημαντικές συναυλίες που σηματοδότησαν τη λήξη της εκπαιδευτικής χρονιάς. Η πρώτη συναυλία, μοναδικό γεγονός για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης, με την εμφάνιση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και της Χορωδίας του, καθώς και της Χορωδίας «Ιωνία», πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής συναυλίας – αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», σε σύμπραξη με τον διεθνούς φήμης σολίστ Στέφανο Κορκολή, τη μοναδική Μαρία Φαραντούρη και την ταλαντούχα Σοφία Μανουσάκη.

Η δεύτερη συναυλία με την Καμεράτα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Ανάκτορο Δημητριάδος. Παρουσιάσθηκε υπό τη διεύθυνση του Ιωακείμ Μπαλτσαβιά το κορυφαίο έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Η λαϊκή αγορά», σε ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού, με τη συμμετοχή των γνωστών ερμηνευτών Έλλη Πασπαλά και Ηλία Λιούγκο.

Τέλος, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παράσταση του Σεξτέτου Εγχόρδων της Καμεράτας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου με γενικό τίτλο «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι…» μιας μικρής περιοδείας στην οποία παρουσιάσθηκε σε τρεις σταθμούς: στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην πλατεία Μηλεών και στο υπαίθριο Θέατρο του Χόρτου.

Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η επανίδρυση της σχολής Βυζαντινής-Εκκλησιαστικής Μουσικής με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Δρ. μουσικολογίας Σέβη Μαζέρα, η οποία διοργάνωσε ένα κύκλο εκπαιδευτικών εργαστηρίων βυζαντινής μουσικής για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ένα σεμινάριο-διάλεξη με τίτλο «Η Ελληνική Μουσική από την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο και έως τις ημέρες μας» καθώς επίσης και η διάλεξη του σπουδαίου Ιάπωνα καλλιτέχνη Akio Suzuki, στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου εκδηλώσεων πειραματικής μουσικής του Δημοτικού Ωδείου «ΑΙΧΜΕΣ» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Μιμαίου και Κωστή Δρυγιαννάκη.

Μεγάλη επιτυχία τέλος σημείωσε και η υλοποίηση του ιδιαίτερου Μουσικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος για το Λαϊκό Πολιτισμό «Ένα μπαούλο από παλιά, γεμάτο νότες, μυστικά!», πρόταση της εκπαιδευτικού του Δ.Ω.Β. Ελένης Ιωαννίδου. Τέλος να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Ωδείο, στο πλαίσιο του πνεύματος εξωστρέφειας και κοινωνικής προσφοράς, συμμετείχε για δεύτερη φορά στο 2ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου και προσέφερε τις καθιερωμένες δωρεάν παρουσιάσεις μουσικών οργάνων το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Διοργάνωσε επίσης δωρεάν μουσικές εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους της πόλης, όπως εκείνες που εντάχθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού της 11ης Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, ενώ επίσης παρουσιάσθηκε συναυλία με τη συμμετοχή 28 σπουδαστών των τμημάτων Κλασικής Κιθάρας με υπεύθυνη καθηγήτρια την Κυριακή Πολίτου στο φουαγιέ του Δημοτικού Ωδείου Βόλου.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τη γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου (Μεταμορφώσεως 1) στα τηλέφωνα: 24210-36992 & 24210-39594 (ώρες γραμματείας: 9:00-21:00).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ στην ιστοσελίδα http://doepap.gr/

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου