ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μαγικά» ευρήματα της αρχαιότητας

μαγικά-ευρήματα-της-αρχαιότητας-499868

Μαθητές σχολείων της περιοχής επισκέφτηκαν χθες το Μουσείο του Βόλου, αλλά και του Αλμυρού, συμμετέχοντας με ενθουσιασμό στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι μικροί επισκέπτες του Μουσείου παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Μαγικά αντικείμενα – λαϊκές δοξασίες» και «Ιδιωτικές τελετές», που εκπονήθηκε από την ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, περιηγήθηκαν στα αρχαιολογικά ευρήματα που συνάδουν με το πλαίσιο του εορτασμού και συμμετέχουν σε «κυνήγι θησαυρού» στις αίθουσες των Μουσείων, για να εντοπίσουν, μέσα από παιγνιώδεις διαδικασίες, τα αυθεντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Το ενδιαφέρον των παιδιών είναι πολύ έντονο και σύμφωνα με πληροφορίες, έως και τον Νοέμβριο θα συνεχιστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Μουσείο.

Οι δράσεις αυτές έχουν οργανωθεί με αφορμή συγκεκριμένα εκθέματα των Μουσείων, μιας νεολιθικής αξίνας από την περιοχή της Λάρισας, στην οποία, στα τέλη του 3ου αι. μ.Χ., χαράχτηκε η λέξη ΑΒΡΑCΑΞ, και δύο λίθινων αγγείων με πώμα (εγκαίνια), από την πόλη των αρχαίων Φερών, στην περίπτωση του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, κι ενός λίθινου καδίσκου από την αρχαία πόλη της Άλου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού. Στόχος αυτών των δραστηριοτήτων είναι να διαφανούν, μέσα από συγκεκριμένα αντικείμενα που εκτίθενται στα Μουσεία, διάφορες πτυχές της μαγείας. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια διάκρισης των ορίων ανάμεσα στην επίσημη αρχαία θρησκεία και στις ιδιωτικές, μαγικές τελετουργίες.

Στο μεταξύ, σήμερα και αύριο, το σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του κράτους είναι ελεύθερη και στους επισκέπτες θα διανέμεται δωρεάν ενημερωτικό υλικό, προκειμένου να γνωρίσουν τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Αιμιλία Καλογιάννη, αρχαιολόγο στην ΙΓ΄ Ε.Π.Κ.Α. Βόλου, για τις εκπαιδευτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και την Ιωάννα Μαμαλούδη, αρχαιολόγο στην ΙΓ΄ Ε.Π.Κ.Α. Βόλου, για τις εκπαιδευτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, στα τηλέφωνα 24210 25349 και 24210 76278.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου