ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σκηνές από ελληνικό σινεμά

σκηνές-από-ελληνικό-σινεμά-500634

Το στίγμα του νεότερου ελληνικού κινηματογράφου δίνει στους σινεφίλ η «Ακαδημία Πλάτωνος» που θα προβληθεί σήμερα Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου στις 9.30 μ.μ. στον κινηματογράφο Εξωραϊστική. Η προσεχής προβολή του «Σινέ Μεσόγειος» φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα του Φίλιππου Τσίτου, ο οποίος συνυπογράφει το σενάριο μαζί με τον Αλέξη Καρδαρά και πρωταγωνιστούν οι: Αντώνης Καφετζόπουλος, Αναστάς Κοτζίνε, Τιτίκα Σαριγκούλη, Γιώργος Σουξές, Κωνσταντίνος Κορωναίος, Παναγιώτης Σταματάκης, Μαρία Ζορμπά. Η ταινία συμμετείχε στο 62ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο 2009 και απέσπασε Λεοπάρδαλη Α΄ Ανδρικού Ρόλου στον Αντώνη Καφετζόπουλο, Α΄ Βραβείο Διεθνούς Οικουμενικής Επιτροπής, Γ΄ Βραβείο Επιτροπής Νέων.
Ο Σταύρος, ένας σαραντάρης ξενοφοβικός ψιλικατζής στην Ακαδημία Πλάτωνος, κάθε πρωί σηκώνει τα μεταλλικά στόρια, κρεμάει τις αθλητικές εφημερίδες και τακτοποιεί τις καρέκλες, όπου θα αράξει με τους τρεις φίλους του όλη μέρα. Η αγαπημένη ασχολία τους είναι το καθημερινό μέτρημα των Κινέζων, που στήνουν το μαγαζί τους απέναντι. Μια δουλειά που δεν έχει τέλος, γιατί οι Κινέζοι μοιάζουν να πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Το μέτρημα διακόπτεται μόνο αν περάσει κανένας Αλβανός. Τότε πέφτουν στοιχήματα αν ο σκύλος της παρέας, ο Πατριώτης, θα γαβγίσει τον Αλβανό ή όχι. Αυτή είναι η δεύτερη αγαπημένη ασχολία τους. Έτσι περνούν την ώρα τους, χαζεύοντας χαλαρά τη ζωή που αλλάζει έξω από το μαγαζί. Ο Σταύρος, όμως, είναι διαρκώς ανήσυχος. Ανεξήγητα δυσαρεστημένος. Τα βράδια δεν μπορεί να κοιμηθεί, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει γιατί. Ώσπου μια μέρα, η μάνα του, που λαγοκοιμάται στην πολυθρόνα της στα πρόθυρα του Αλτσχάιμερ, πέφτει στην αγκαλιά ενός Αλβανού εργάτη, αρχίζει να του μιλάει στα… αλβανικά και να τον αποκαλεί «Γιε μου»!
Με ρεαλισμό σπάνιο για ελληνική κωμωδία και κάδρα που αρκετές φορές μοιάζουν να ξεπήδησαν από φιλμ εκπροσώπου της μεγάλης της nouvelle vague σχολής, η «Ακαδημία Πλάτωνος» είναι ένα δείγμα κινηματογράφου από τα σπάνια στην εγχώρια παραγωγή. Το θέαμα είναι ξεκαρδιστικό, διακριτικό, τρυφερό, σκληρό όταν πρέπει και – το κυριότερο – δεν πέφτει ποτέ στην παγίδα της δημαγωγίας. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε από το σινεμά, είναι να υψώνει το δάχτυλο και να μας κάνει μαθήματα συμπεριφοράς. Στον πυρήνα του φιλμ ο χαρακτήρας του Σταύρου. Ο Φίλιππος Τσίτος τον σκιαγραφεί διεξοδικά και ανθρώπινα, προσπερνώντας την εύκολη λύση της καρικατούρας. Η «Ακαδημία Πλάτωνος» είναι μία από τις πλέον ευχάριστες εκπλήξεις του σύγχρονου εγχώριου σινεμά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου