ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο «βασιλιάς της κωμωδίας»

πέθανε-ο-βασιλιάς-της-κωμωδίας-346621

Ο «βασιλιάς της κωμωδίας», ο σπουδαίος ηθοποιός Τζέρι Λιούις, ένας από τους πιο επιτυχημένους κωμικούς του Χόλυγουντ, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών στο σπίτι του στο Λας Βέγκας από φυσικά αίτια, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Κατά την 10ετή συνεργασία του με τον Ντιν Μάρτιν πρωταγωνίστησε σε 16 ταινίες, οι οποίες είχαν τεράστια επιτυχία στο box office.

Αποτέλεσε, επίσης, τον καλύτερα αμειβόμενο ηθοποιό στο Χόλυγουντ, με ταινίες που «έσπασαν» τα ταμεία, όπως το «The Bell Boy», «Cinderfella» και «The Nutty Professor». Άλλη αξιοσημείωτη επιτυχία του ήταν το «The King of Comedy» το 1983. Το 1995 έγινε ο καλύτερα αμειβόμενος ηθοποιός στην ιστορία του Μπροντγουέι υποδυόμενος τον Mr Applegate στο μιούζικαλ «Damn Yankees».

Σε συνέντευξή του κάποτε, ο ίδιος είχε πει ότι κλειδί της επιτυχίας του ήταν η διατήρηση της παιδικότητάς του, σημειώνοντας ωστόσο ότι «είχα μεγάλη επιτυχία ως εντελώς βλάκας». «Κοιτάω τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού γιατί είμαι 9 ετών», είχε πει στο Reuters το 2002.

Η καριέρα του ξεκίνησε το 1946, όταν έκανε δίδυμο με τον ηθοποιό Ντιν Μάρτιν, δημιουργώντας το ντούο «Martin and Lewis», δίνοντας παραστάσεις σε νυχτερινά κέντρα, σε τηλεοπτικές εκπομπές, σε ραδιοφωνικά σόου, και σε θεατρικές ταινίες. Όλα αυτά μέχρι το 1956, καθότι οι δύο μετέπειτα διάσημοι σταρς, ακολούθησαν διαφορετικές πορείες στον χώρο.

Ο Λιούις τιμήθηκε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του με πολλά βραβεία: American Comedy, Los Angeles Film Critics Association, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, αλλά και δύο αστέρια στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ.

Γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου του 1926, στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι, και πήρε το όνομα Γιόσεφ Λέβιτς, γιος Ρωσοεβραίων διασκεδαστών που έπαιζαν σε διάφορα θέατρα της Νέας Υόρκης. Εκανε την παρθενική του εμφάνιση μπροστά σε κοινό το 1931, όταν οι γονείς του τον ανέβασαν στη σκηνή, σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο, για να τραγουδήσει.

Ο γάμος του το 1944 με την Έσθερ Καλόνικο, γνωστή ως Πάτι Πάλμερ, τραγουδίστρια μπάντας, έληξε το 1980. Τρία χρόνια μετά παντρεύτηκε την Σαν Ντι Πίτνικ. Απέκτησε έξι γιους από τον πρώτο του γάμο, συμπεριλαμβανομένου του μουσικού Γκάρι Λιούις και μία κόρη από τον δεύτερο. Ο Αμερικανός ηθοποιός αντιμετώπιζε εδώ και δεκαετίες προβλήματα με την καρδιά του, ενώ το 1982 είχε επιζήσει από καρδιακή ανακοπή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου