ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ταξίδι στην προφορική λογοτεχνία μέσα από τα λαϊκά παραμύθια

ταξίδι-στην-προφορική-λογοτεχνία-μέσ-355013

Σε μια υπέροχη αυγουστιάτικη βραδιά την προηγούμενη Παρασκευή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξινόβρυσης πρόσφερε στους φίλους των λαϊκών παραμυθιών μια μοναδική εμπειρία. Ένα ταξίδι μέσα από την ανώνυμη προφορική λογοτεχνία του ελληνόφωνου χώρου με όχημα τη γλώσσα και την αμεσότητα του λόγου που μπορεί να φτιάχνει γέφυρες ανάμεσα στο «Μια φορά και έναν καιρό…» με το «εδώ και το τώρα» της συνάντησης.

Τα λαϊκά παραμύθια, διαχρονικό υλικό της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, έτειναν το χέρι στους μικρούς για ν’ ανοίξουν τα φτερά τους περπατώντας με ασφάλεια στον άγουρο δρόμο της ζωής και απάλυναν τους μεγάλους από τα άγχη που κερνούν οι αναπόφευκτες δυσκολίες της καθημερινότητας, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα ισότητας και σύμπλευσης ανάμεσα στις διαφορές των ηλικιών, των μορφωτικών επιπέδων, των επαγγελματικών επιλογών, μέσα στη φιλόξενη αυλή του παλιού Δημοτικού Σχολείου του χωριού.

Η βραδιά ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη, ένα για παιδικό ακροατήριο από έξι ετών και άνω, το οποίο είχε την ευκαιρία να γνωρίσει αρχικά τις πολλαπλές περιπέτειες μιας μικρής μυρμήγκως από τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας και να ανακαλύψει γιατί το ολόγιομο φεγγάρι έχει σταχτιά σημάδια στην επιφάνειά του – ιστορία από την Κρήτη, ενώ η αφήγηση του Αϊγιωργίτη κεραστή των παραμυθιών για τους «μικρούς», Δημήτρη Β. Προύσαλη, έκλεισε με το κατόρθωμα ενός γαϊδάρου της Ξινόβρυσης που δεν ξεγελάστηκε από τα σχέδια ενός λύκου και μιας αργαλαστιώτικης αλεπούς να τον φάνε στη μέση του Παγασητικού.

Το δεύτερο μέρος αφορούσε ιστορίες της προφορικής παράδοσης που απευθύνονταν σε ενήλικο ακροατήριο, με τον διοργανωτή της βραδιάς, Πολιτιστικό Σύλλογο Ξινόβρυσης, να ανανεώνει το ραντεβού για αντίστοιχες εκδηλώσεις για τον ερχόμενο Αύγουστο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου