ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι τελευταίες μέρες της Σόφι Σολ

οι-τελευταίες-μέρες-της-σόφι-σολ-504264

Η πολυβραβευμένη ταινία «Σόφι Σολ: Οι Τελευταίες Ημέρες» θα προβληθεί σήμερα Τρίτη 14 και την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου στις 9.30 μ.μ. στην Εξωραϊστική και στο πλαίσιο του «Σινέ-Μεσόγειος». Η ταινία παρουσιάζεται
σε σκηνοθεσία: Μαρκ Ρόθμουντ, σενάριο: Φρεντ Μπράινεσντορφερ και πρωταγωνιστούν οι : Τζούλια Τζεντς, Φάμπιαν Χίνρικς, Γκέραλντ Αλεξάντερ Χελντ, Γιοχάνα Γκάσντορφ, Αντρέ Χέννικε, Φλόριαν Στέττερ, Γιοχάννες Σουμ, Μαξιμίλιαν Μπρίκνερ, Γιέργκ Χούμπε. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, απέσπασε το Βραβείο Κοινού Καλύτερης Ερμηνείας και Σκηνοθεσίας και Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού για την Julia Jentsch στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στην 55η Berlinale, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Καλύτερου Α΄ Γυναικείου Ρόλου, Βραβείο Κοινού στην απονομή γερμανικού κινηματογράφου “LOLA”, 2005.
Στις αρχές του 1943, μετά τις πρώτες μεγάλες ήττες των γερμανικών στρατευμάτων στο ανατολικό μέτωπο, στην χώρα αρχίζουν να δημιουργούνται αντιστασιακοί πυρήνες. Οι φοιτητές του Πανεπιστήμιου του Μονάχου ιδρύουν την οργάνωση «Λευκό Ρόδο» και προσπαθούν να ξυπνήσουν τον γερμανικό λαό από την επιρροή της Σβάστικας. Με σεβασμό στην ιστορική μνήμη: Η ταινία παρουσιάζει το χρονικό των τελευταίων έξι ημερών της σύντομης ζωής της Σόφι Σολ, μιας νεαρής φοιτήτριας του «Λευκού Ρόδου». Οι βασικές πτυχές της υπόθεσης αντλήθηκαν από τα αρχεία της Γκεστάπο, που έμεναν θαμμένα για περισσότερο από σαράντα χρόνια στην Ανατολική Γερμανία. Χάρη στο γεμάτο ψυχική ορμή σενάριο και την χαρισματικά λιτή σκηνοθεσία του ταλαντούχου Μαρκ Ρόθμουντ, η ταινία καθηλώνει τον θεατή.
Ρεαλιστικό και καθηλωτικό: Η υφή που χρησιμοποιεί ο δημιουργός είναι κατά βάση θεατρική, αφού ελάχιστα είναι τα εξωτερικά γυρίσματα και το μεγαλύτερο μέρος του έργου εξελίσσεται μέσα στο σκοτεινό γραφείο του σκληροτράχηλου ανακριτή Μορ. Το φιλμ χωρίζεται σε τρεις πράξεις (στην εισαγωγή με τη σύλληψη της Σόφι Σολ, στο κυρίως θέμα με την ανάκριση και στο φινάλε με την δίκη-παρωδία και την δραματική πορεία των νέων προς το θάνατο). Το κομμάτι που ξεχωρίζει, είναι εκείνο που αναπτύσσεται πάνω στη σύγκρουση ανάμεσα στη φοιτήτρια και τον ανακριτή της. Εκεί γίνονται σαφείς οι λόγοι που οδήγησαν τη Σόφι και τους συντρόφους της στον δρόμο της αντίστασης στο ναζιστικό καθεστώς, το οποίο εδώ εκπροσωπεί ο ανακριτής Μορ. Η σκηνή φτάνει στην κορύφωση της με το υποκριτικό ταλέντο της καταπληκτικής Τζούλια Τζεντς και του εξαιρετικού Αλεξάντερ Χελντ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου