ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αυγουστιάτικες παρακλήσεις» στην Ζαγορά

αυγουστιάτικες-παρακλήσεις-στην-ζ-364654

Από την 1η Αυγούστου ξεκίνησαν και φέτος οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2017», θεσμός πλέον της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, για τέταρτη συνεχή χρονιά, με τον φορέα Πολιτισμού της,«Μαγνήτων Κιβωτό, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», από τον Άγιο Νικόλαο Αλμυρού.

Την Τετάρτη 3 Αυγούστου, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις Αφέτες, όπου στην κεντρική πλατεία του χωριού, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Μουσική εκδήλωση, με την ευθύνη της διοργάνωσης να έχει ο Εκπολιτιστικός – Επιμορφωτικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών Αφετών Πηλίου «Οι Αφέντρες των Αφετών», με μεγάλη συμμετοχή στην επιτυχία της εκδήλωσης της προέδρου του Συλλόγου, Λίτσας Παρισάκη και των λοιπών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, πλήθους κόσμου και πολλών επωνύμων, που την εποχή αυτή βρέθηκαν στο Νότιο Πήλιο.

Η συνέχεια ήταν στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και στο Ανοιχτό Θέατρο της Βελίκας Αγιάς, όπου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Μουσική εκδήλωση, συνέχεια της Παράκλησης, όπως αρέσκεται να αναφέρει στην παρέμβασή του ο Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, με την συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βελίκας Αγιάς «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ».

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 4 Αυγούστου η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βελεστίνο, όπου ο π. Αθανάσιος και η πρεσβυτέρα κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για την επιτυχία της εκδήλωσης, που την ολοκλήρωσε με την συμμετοχή της η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών και Ποντίων Βελεστίνου.

Στον πανηγυρίζοντα όμως Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στον Βόλο, την περασμένη Κυριακή, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Με σταθμό το κεφαλοχώρι του Πηλίου, τη Ζαγορά, συνεχίστηκε το ταξίδι της «Μαγνήτων Κιβωτού» με τις «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2017», την Δευτέρα 7 Αυγούστου.

Σε κλίμα κατάνυξης κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό για τον τοπικό Άγιο Τριαντάφυλλο εκ Ζαγοράς, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, εκατοντάδες πιστοί, ντόπιοι και τουρίστες, παραβρέθηκαν στο ομώνυμο εκκλησάκι. Ακολούθησε η μεταφορά του κοινού στον παρακείμενο αύλειο χώρο του Ελληνομουσείου (Σχολείο Ρήγα Φεραίου), όπου κάτω από το φως της πανσελήνου, στο κέντρο ενός συμβολικού τριγώνου όπως το χαρακτήρισε ο Ηλίας Λιαμής, η Μαρίνα Σαμαρά – Μπαρούτα, το αηδόνι της Ζαγοράς, με τη φωνή της χάρισε στο κοινό μια εμπειρία ζωής. Συμβολικό τρίγωνο καθώς ο χώρος βρίσκεται μεταξύ του παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του Ιστορικού Εκπαιδευτηρίου και του Κοιμητηρίου.

Όπως ανέφερε ο Θεολόγος και Μουσικολόγος Ηλίας Λιαμής στο εκστασιασμένο κοινό, «αυτή ακριβώς είναι η στοιχειοθέτηση της Πίστης μας και της Παράδοσής μας. Το σημείο απαντά συμβολικά στο ερώτημα από πού ξεκινάμε και που καταλήγουμε με οδηγό την πίστη μας. Το τρίπτυχο του ανθρώπου πρέπει να είναι η καλλιέργεια του Πνεύματος, η Θρησκευτική Πίστη και η Μνήμη Θανάτου. Ο Ηλίας Λιαμής, συνεπικουρούμενος από τον Δημήτρη Καραβασίλη, συνέχισαν αναφέροντας ότι η ζωή μας συνεχίζεται και η ελπίδα υπάρχει μέσα από την πίστη μας που ταυτίζεται με τη λαϊκή μουσική παράδοση».

Το θρησκευτικό παρακλητικό σκέλος ενώθηκε με την παραδοσιακή μουσική, και έγινε ικεσία προς την Παναγία μας. Η Μαρίνα Σαμαρά – Μπαρούτα και το σχήμα των μουσικών, του Κωνσταντίνου Μούτου, του Νίκου Κερασιώτη και της Αναστασίας Λύτρα, μέσα από παραδοσιακά τραγούδια του Ελληνισμού μετέφεραν το θρησκευτικό βίωμα της Παράκλησης μέσα από τη μουσικής τους. Σίγουρα η βραδιά ήταν μνήμη ζωής. Στο χώρο βρέθηκαν και τίμησαν με τη παρουσία τους την διοργάνωση ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Αντώνης Λάσκος και Δέσποινα Βαρούτα και φυσικά οι εκατοντάδες άνθρωποι που καταχειροκρότησαν την «δική τους Μαρίνα».

Η «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», συνεχίζει και τις επόμενες ημέρεςσε διαφορετικές περιοχής της Μαγνησίας,την σειρά εξαιρετικών εκδηλώσεων πολιτισμού με στόχο να προσθέσει στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του Δεκαπενθήμερου και μια νότα «πολιτιστικής δροσιάς». Έτσι σήμερα η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΑΤΗΧΩΡΙΟΥ, στις 19.30, με την συμπαράσταση του π. ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΑΠΑ, της πρεσβυτέρας Τάνιας Πράπα και της Αντιπροέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού», Επίτιμης Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Πολιτισμού, κυρίας Μαίρης Μιχαηλίδου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου