ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αστροβραδιά στην Ανω Κερασιά

αστροβραδιά-στην-ανω-κερασιά-484093

Μια εξαιρετική αστροβραδιά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Βολιώτες αύριο Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου στις 8:30 μ.μ. στον καταπληκτικό ουρανό της Άνω Κερασιάς. Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώνεται από τον Τοπικό Εξωραϊστικό Σύλλογο με τη συνεργασία της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξέφωτο που είναι δίπλα από την εκκλησία και θα αρχίσει με την ομιλία στον υπαίθριο χώρο του ηλεκτρολόγου μηχανικού και ερασιτέχνη αστρονόμου κ. Γεωργίου Αλεξίου, ο οποίος θα ταξιδέψει τους επισκέπτες στο θαυμάσιο κόσμο των νεφελωμάτων του Γαλαξία μας. Μετά την ομιλία, κάτω από τον έναστρο ουρανό, ο μαθηματικός Κωνσταντίνος Μουτσιάρας θα πραγματοποιήσει ξενάγηση στους αστέρες και τους αστερισμούς που θα φαίνονται εκείνη την ώρα στον ουρανό, με την ιστορία και τη μυθολογία τους.

Στη συνέχεια το Τμήμα Παρατηρήσεων της Εταιρείας θα στήσει τα τηλεσκόπιά του και μέσα από αυτά ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει το δακτυλιοειδές νεφέλωμα Μ57 στον αστερισμό της Λύρας, που είναι απομεινάρι μιας έκρηξης, η οποία σημειώθηκε κατά το θάνατο ενός άστρου σαν τον Ήλιο, πριν 5500 χρόνια, το μεγαλειώδες σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλή Μ13, δηλαδή μια ομάδα 500.000 αστεριών που γεννήθηκαν μαζί σε απόσταση 25.000 ετών φωτός πάνω από το επίπεδο του Γαλαξία μας, το «αστρικό νηπιαγωγείο» Μ8 στον αστερισμό του Τοξότη όπου συνεχώς γεννιούνται νέα αστέρια και βρίσκεται 5.200 έτη φωτός μακριά μας, καθώς και το νεφέλωμα του Τριφυλλιού στον αστερισμό του Τοξότη, ένα μεγαλοπρεπές νέφος που περικλείει καυτά άστρα, τα οποία το φωτίζουν, ενώ τρείς σκοτεινές λωρίδες το χωρίζουν σε τρεις λoβούς.

Από τις 22.30 περίπου θα φανεί ανατολικά ο πλανήτης Δίας, ο βασιλιάς των πλανητών, με διάμετρο 120.000 χιλιόμετρα περίπου (δηλαδή δεκαπλάσια της Γης), μαζί με τα 4 μεγάλα του φεγγάρια του Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδη και Καλλιστώ. Τέλος θα γίνει παρατήρηση από τις 23.00 και μετά της μεγαλόπρεπης Σελήνη, που εκείνη την ώρα θα ανατέλλει, σχεδόν ολόγιομη ακόμη, ύστερα από την πανσέληνο που είχαμε πριν από μερικές ημέρες. Η όλη εκδήλωση θα τελειώσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα και θα αποτελέσει ένα ωραίο φινάλε στις μοναδικές αυγουστιάτικες βραδιές. Όσοι προσέλθουν στην εκδήλωση θα μείνουν κατενθουσιασμένοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου