ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Φουντούλης: Μοχλός ανάπτυξης ο πολιτισμός

γιώργος-φουντούλης-μοχλός-ανάπτυξης-399799

Ο γνωστός Βολιώτης σολίστ κιθάρας Γιώργος Φουντούλης μιλάει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την απήχηση του Θερινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Την πολύτιμη συνδρομή του πολιτισμού και της μουσικής στην ευρύτερη τοπική ανάπτυξη υπογραμμίζει ο γνωστός Βολιώτης σολίστ κιθάρας, συνθέτης, δημιουργός και διευθυντής της Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου, που ετοιμάζεται για νέο κύκλο εμφανίσεων στο εξωτερικό. Ο εμπνευστής του Θερινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου που ολοκληρώνεται σήμερα, με χορηγό επικοινωνίας τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μιλάει για τη μουσική του διαδρομή που εξελίσσεται παράλληλα με το φεστιβάλ, έχοντας ως στόχο ο Βόλος να καταστεί το κέντρο της μουσικής, με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων διεθνούς εμβέλειας.

Ο ίδιος επέλεξε από μικρή ηλικία τους δρόμους της μουσικής, κάνοντας ολοκληρωμένες σπουδές σε ωδεία και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, απ’ όπου αποφοίτησε ως διακεκριμένος αριστούχος παίρνοντας διπλώματα Κιθάρας, Θεωρητικών, Σύνθεσης και Διεύθυνσης Ορχήστρας (Μaster και Doctorate). Επίσης έλαβε μέρος σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Καταγράφοντας το καταστάλαγμα της εμπειρίας του, ο ίδιος τονίζει ότι η μουσική και ο πολιτισμός είναι ισχυρός μοχλός ανάπτυξης, με πολλά οφέλη για την τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα.

-Ο πολιτισμός και η μουσική συνδέονται με τον τουρισμό και την τοπική ανάπτυξη;

H μουσική και γενικότερα ο πολιτισμός εμπεριέχουν την κίνηση, τη δράση, τη μετακίνηση. Αυτονόητα συνδέονται με τον τουρισμό και όλα μαζί αποτελούν ένα πανίσχυρο μοχλό ανάπτυξης, που μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη σε μια τοπική κοινωνία σαν τη δική μας, όπου έχουμε να επιδείξουμε κάθε λογής πολιτιστικά επιτεύγματα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

-Η πολιτεία στηρίζει προσπάθειες με ιστορία ετών, όπως το Θερινό Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου, την προσπάθεια ενός Βολιώτη, ή αντίθετα το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία;

Κατά τη γνώμη μου, η πολιτεία σήμερα αδυνατεί να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια. Βιώνουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο στη χώρα μας και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στο χώρο του πολιτιστικών δρώμενων και όχι μόνο. Ασφαλώς έχουμε ισχυρό συμπαραστάτη τον Δήμο Βόλου, τον Σύλλογο Ελλήνων Κιθαριστών και δεκάδες τοπικούς και διεθνείς φορείς, και νιώθουμε απέραντη ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη τους. Οι κύριοι αρωγοί του φεστιβάλ μας είναι φορείς τους εξωτερικού, όπως πχ το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, οι πρεσβείες ξένων χωρών κ.ά. Είναι πολύ σημαντικό να μας εμπιστεύονται φορείς τέτοιου μεγέθους. Πιστεύω ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για να έχει επιτυχία σήμερα θα πρέπει να είναι συλλογική.

-Ποιο είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί, ενδεχομένως, το φετινό Διεθνές Θερινό Φεστιβάλ Κιθάρας από τα αντίστοιχα προηγούμενα;

Φέτος δεν μιλάμε για ένα Διεθνές Φεστιβάλ. Μιλάμε για ένα Παγκόσμιο Φεστιβάλ με όλη τη σημασία της λέξης. Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου έχει να επιδείξει πολλές παγκόσμιες πρωτιές και σας παρακαλώ να μου επιτρέψετε να τις αναφέρω. Eίναι το μοναδικό φεστιβάλ στον κόσμο που πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο (χειμώνα – καλοκαίρι). Eίναι το μοναδικό φεστιβάλ στον κόσμο που υποστηρίζεται από δεκάδες διεθνείς και τοπικούς φορείς υψηλού κύρους. Αυτό είναι χωρίς υπερβολή, άλλο ένα παγκόσμιο ρεκόρ για την πόλη μας. Φέτος παρουσιάζουμε το Μονόγραμμα του Ελύτη σε πρώτη παγκόσμια μελοποίηση. Παρουσιάζουμε επίσης σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση από την Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου, τον «Αντίλαλο», έναν ύμνο για την Κύπρο, σε ποίηση του φιλόλογου Αδάμου Μουζουρή, προέδρου του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Μαγνησίας. Φιλοξενούμε για πολλοστή φορά τον διάσημο Αμερικανό κιθαρίστα, μαέστρο και καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια David Grimes, πρόεδρο του μεγαλύτερου οργανισμού κιθάρας σε όλο τον κόσμο. Φέτος η Συναυλία της Κιθαριστική Ορχήστρας Βόλου που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου, ηχογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε ζωντανά από τη διεθνή εταιρία FM Records και σε δέκα μέρες θα προβάλλεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, προβάλλοντας την πόλη μας διεθνώς. Όλα τα παραπάνω τα προσφέρουμε με ελεύθερη είσοδο για όλους, κάτι που επίσης αποτελεί μια παγκόσμια πρωτιά. Όλα όσα σας ανέφερα δεν είναι λόγια ή δημιουργήματα της φαντασίας μου. Ως διευθυντής του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου νιώθω πραγματικά υπερήφανος που προσφέρω μια τέτοια διοργάνωση στην πόλη μου και στη χώρα μου. Επίσης, νιώθω ευγνωμοσύνη για όλους όσοι εμπιστεύονται εμένα και το έργο μου.

-Ποιες προοπτικές δημιουργούν για την πόλη και την περιοχή μας οι συμμετοχές διάσημων κιθαριστών από το εξωτερικό;

Ασφαλώς οι συμμετοχές καταξιωμένων και διάσημων ανθρώπων προσδίδουν κύρος στο έργο μας, δείχνουν τον σεβασμό τους, συμπράττουν μαζί μας στη δημιουργία πολιτιστικού έργου, καταξιώνουν την προσπάθειά μας και εδραιώνουν ένα παγκόσμιο θεσμό με προοπτικές ανάπτυξης για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και γενικότερα για την τοπική ανάπτυξη.

– Τόσο εσείς, ως σολίστ κιθάρας, όσο και η Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου την οποία διευθύνετε, δίνετε το «παρών» στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Ποια είναι η απήχηση στο εξωτερικό και ποιες προτάσεις για εμφανίσεις και συναυλίες καταγράφονται στην καλλιτεχνική σας ατζέντα;

Η Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου ιδρύθηκε μόλις πριν 2 χρόνια και έγινε πολύ γρήγορα το «μουσικό στολίδι» της πόλης μας με παγκόσμια εμβέλεια. Το χαρακτηριστικό της ορχήστρας μας είναι ότι έχουμε να επιδείξουμε τις δικές μας παραγωγές, δικά μας έργα και διασκευές. Πολλά δείγματα της δουλειάς μας μπορεί ν’ ακούσει κάποιος στο YouTube ενώ σύντομα θα έχουμε το πρώτο μας CD από την FM Records και λίγο αργότερα ένα δεύτερο CD που θα εκδοθεί στην Ιταλία από τη διεθνή εταιρία BERBEN. Η Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου το 2018 θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε 10 χώρες, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των προσκλήσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μετά την έκδοση των ζωντανών ηχογραφήσεων. Η μεγάλη εμπειρία μου και η πολυετής διεθνής δραστηριότητά μου ως σολίστ, συνθέτης και καθηγητής, ασφαλώς συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ορχήστρας πολύ υψηλού επιπέδου με διεθνείς προοπτικές. Hδη υπάρχει ένα μακρύς κατάλογος επίσημων διάσημων προσκεκλημένων μαέστρων όπως ο Αμερικανός David Grimes, τον οποίο είδαμε στη χθεσινοβραδινή συναυλία, o Ευάγγελος Μπουντούνης, ο Πολωνός Franciszek Wieczorek, o Ισπανός Abel Gonzalez και πολλοί άλλοι.

-Ποια είναι η πιο σημαντική συνθετική στιγμή για έναν δημιουργό που έχει μελοποιήσει δεκάδες ποιήματα;

Έχω μελοποιήσει περισσότερους από 80 ποιητές και εκατοντάδες ποιήματα. Κατέχω το παγκόσμιο ρεκόρ στη μελοποίηση ποιητών. Έχω ζήσει μεγάλες στιγμές συγκίνησης μελοποιώντας Ελύτη, Καβάφη, Σεφέρη, Βάρναλη, Ρίτσο, Πολυδούρη, Απολλώνιο Ρόδιο (3ος αι. πΧ.), και πάρα πολλούς άλλους, ιδιαίτερα σύγχρονους ποιητές. Μελοποίησα για πρώτη φορά παγκοσμίως ολόκληρο το «Μονόγραμμα» του Ελύτη και θεωρώ ότι είναι μια σημαντική στιγμή στη συνθετική μου καριέρα, που πιστεύω ότι μελλοντικά θα με δικαιώσει.

Μελοποιώντας τον «Αντίλαλο» του Αδάμου Μουζουρή, νιώθω ότι συμβάλλω σ’ ένα κόσμο που διατηρεί τα ιδανικά και τα ιδεώδη. Νιώθω ότι έγραψα τον εθνικό ύμνο της Κύπρου… Το ποίημα είναι ένα λογοτεχνικό αριστούργημα το οποίο επάξια θα μπορούσε να γίνει ο εθνικός ύμνος της Κύπρου. Έργα μου παίζονται καθημερινά σε διάφορα σημεία του πλανήτη, από σπουδαίους μουσικούς και ορχήστρες. Είναι μοναδική εμπειρία να βρίσκομαι ταυτόχρονα με το έργο μου στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Κίνα και στην Αυστραλία. Είναι μαγικό.

-Με ποια ηχοχρώματα θα περιγράφατε την Ελλάδα της ύφεσης, που αναζητάει δρόμους ελπίδας;

Με τα ηχοχρώματα της κιθάρας… Η κιθάρα είναι το μοναδικό όργανο με απίστευτο πλούτο ηχοχρωμάτων. Η χθεσινή συναυλία ήταν μια πρόκληση. Εκεί ακούστηκαν τα ηχοχρώματα της ύφεσης και της ελπίδας. Οι θεατές άκουσαν και είδαν το όραμα… Το δικό μας όραμα για την πόλη μας και για όλο τον κόσμο….

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου