ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φθινοπωρινό «Σινέ Μεσόγειος»

φθινοπωρινό-σινέ-μεσόγειος-481960

Βραβευμένες ταινίες και διάσημοι πρωταγωνιστές συνθέτουν τον φθινοπωρινό κύκλο προβολών του «Σινέ-Μεσόγειος» που θα φιλοξενηθεί κατά τα συνήθη στον κινηματογράφο της Εξωραϊστικής. Οι ταινίες που έχουν επιλεγεί, μεταφέρουν δυνατά μηνύματα στους σινεφίλ κάθε ηλικίας, έχοντας πάντα ως επίκεντρο τις διεθνείς διαστάσεις της έβδομης τέχνης.
Συγκεκριμένα την Τρίτη 31 Αυγούστου και την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στις 9.30 μ.μ. θα προβληθεί η δημιουργία του νεότερου ελληνικού κινηματογράφου «4 μαύρα κοστούμια» σε σκηνοθεσία-σενάριο του Ρένου Χαραλαμπίδη και πρωταγωνιστές τους : Ρένο Χαραλαμπίδη, Γιάννη Ζουγανέλλη, Τάκης Σπυριδάκη, Αλκη Παναγιωτίδη, Δημήτρη Πουλικάκος. Τα «4 Μαύρα Κουστούμια» είναι κάτι περισσότερο από μία μαύρη κωμωδία. Είναι μία ταινία με λαϊκή καρδιά και φευγάτο πνεύμα που διαθέτει ταυτόχρονα γέλιο, συγκίνηση και χαρακτήρα. Η ζωή και ο θάνατος, η επιτυχία και η αποτυχία, η αισιοδοξία και η απογοήτευση, είναι όλα διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος, ενός νομίσματος όμως που για τους ήρωες της ταινίας μέχρι τώρα ήταν κάλπικο! Έτσι, αποφασίζουν να φορέσουν τα μαύρα τους κουστούμια, για τελευταία ελπίζουν φορά, και να μπλέξουν σε μια ιστορία που θα μπορούσε να τους αποζημιώσει για τα καλά.

Την Τρίτη 7 και την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σειρά έχει ο «Πρωτάρης» Αμερικανικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία Μάικ Νίκολς, σενάριο Κάλντερ Γουίλινγκχαμ, Τσαρλς Γουέμπ. Πρωταγωνιστούν οι Ντάστιν Χόφμαν, Αν Μπάνκροφτ, Κάθριν Ρος. Η ταινία απέσπασε Oscar σκηνοθεσίας, ήταν υποψήφια για επτά Oscar, 5 Χρυσές Σφαίρες, πέντε Βραβεία BAFTA, ένα Grammy (για το τραγούδι), Βραβείο της Ένωσης Αμερικανών Συγγραφέων για το σενάριο, Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Νέας Υόρκης για την σκηνοθεσία. Απόφοιτος αμερικάνικου κολεγίου στη δεκαετία του ΄60 ξεκινά κρυφή σχέση με τη σύζυγο συνεργάτη του πατέρα του, τη γοητευτική κυρία Ρόμπινσον, πριν ερωτευτεί την κόρη της και μπλεχτεί σε περίεργο ερωτικό τρίγωνο. Η ταινία του Μάικ Νίκολς υπήρξε σταθμός για τη γενιά του ΄60. Με τρόπο μαγικό διατηρεί μέχρι και σήμερα τη γοητεία της.
Ο Μπέν (Ντάστιν Χόφμαν σε μια σημαδιακή ερμηνεία) μοιάζει απομονωμένος από τα πάντα γύρω του, καθώς μπλέκεται σε μια ερωτική κατάσταση, από την οποία δεν ξέρει πώς να ξεφύγει. Η Αν Μπάνκροφτ έγραψε ιστορία ως κυρία Ρόμπινσον. Το θαυμάσιο ζωντανεύει το σπινθηροβόλο σενάριο των Κάλντερ Γουίλινγκχαμ, Τσαρλς Γουέμπ.

Την Τρίτη 14 και την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου θα προβληθούν «Οι τελευταίες μέρες της Σοφί Σολ», μια επίσης αξιόλογη ταινία με έντονο συναίσθημα και ευαισθησία.

Την Τρίτη 21 και την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου σειρά έχει η «Ακαδημία Πλάτωνος», ελληνικής παραγωγής 2009. Η ταινία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Φίλιππου Τσίτου, σενάριο των Αλέξη Καρδαρά, Φίλιππου Τσίτου και πρωταγωνιστούν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Αναστάς Κοτζίνε, Τιτίκα Σαριγκούλη, Γιώργος Σουξές, Κωνσταντίνος Κορωναίος, Παναγιώτης Σταματάκης, Μαρία Ζορμπά. Η ταινία προβλήθηκε στο 62ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2009 και απέσπασε Λεοπάρδαλη Α΄ Ανδρικού Ρόλου στον Αντώνη Καφετζόπουλο, Α΄ Βραβείο Διεθνούς Οικουμενικής Επιτροπής, Γ΄ Βραβείο Επιτροπής Νέων.
Με ρεαλισμό σπάνιο για ελληνική κωμωδία και κάδρα που αρκετές φορές μοιάζουν να ξεπήδησαν από φιλμ εκπροσώπου της μεγάλης της nouvelle vague σχολής, η «Ακαδημία Πλάτωνος» είναι ένα δείγμα κινηματογράφου από τα σπάνια στην εγχώρια παραγωγή. Το θέαμα είναι ξεκαρδιστικό, διακριτικό, τρυφερό, σκληρό όταν πρέπει και – το κυριότερο – δεν πέφτει ποτέ στην παγίδα της δημαγωγίας.

Ο κύκλος των φθινοπωρινών προβολών ολοκληρώνεται την Τρίτη 28 και την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου με το «Προσκύνημα στη Λούρδη», συμπαραγωγή Γερμανίας, Αυστρίας, Γαλλίας. Η ταινία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία – σενάριο: Τζέσικα Χάουσνερ και πρωταγωνιστούν οι Σιλβί Τεστίντ, Μάρτιν Τόμας Πεσλ, Λία Σεντού, Ζιλέτ Μπαρμπιέρ, Γκέραρντ Λίμπμαν, Ελίνα Λέβενσον. Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας 2009 και απέσπασε : Βραβείο Brian, Βραβείο FIPRESCI, Βραβείο Sergio Trasatti, Βραβείο SIGNIS, Υποψηφιότητα για Χρυσό Λέοντα Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βαρσοβίας 2009: Μεγάλο Βραβείο Διεθνούς Διαγωνιστικού.
Μια μοναχική γυναίκα, η Κριστίν, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της πάνω στην αναπηρική πολυθρόνα. Όταν αποφασίζει να επισκεφτεί τη Λούρδη, θρυλικό τόπο προσκυνήματος στην καρδιά των Πυρηναίων, στη νοτιοδυτική Γαλλία, το κάνει περισσότερο για να ξεφύγει απ’ την απομόνωσή της, παρά από πίστη σ’ ένα θαύμα. Εκεί, εκτός από την ανέλπιστη παρέα που βρίσκει στο πρόσωπο της συνοδού της, ανακατεύεται και με πλήθη πιστών, που γυρεύουν ένα μικρό ή μεγάλο θαύμα στα θαυματουργά λουτρά. Ένα πρωί, η Κριστίν ξυπνάει θεραπευμένη: Μπορεί ξανά να περπατήσει! Μια ταινία για τους πιστούς του κινηματογράφου, που μιλάει για τα θαύματα της πίστης, γι’ αυτά που γίνονται επειδή πιστεύουμε, ή αυτά που απλώς πιστεύουμε ότι γίνονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου