ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το λεξικό των Διαλόγων Ορθοδόξων και Ευαγγελικών στα Ελληνικά

το-λεξικό-των-διαλόγων-ορθοδόξων-και-ε-439530

Από 29 Μαΐου έως 2 Ιουνίου η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τη Γερμανία, όπου τη χρονιά αυτή εορτάζονται τα 500 χρόνια από την έναρξη της Μεταρρύθμισης του Λουθήρου. Λεπτομερές χρονικό της βαρυσήμαντης επίσκεψης του Παναγιωτάτου δημοσιεύεται στο ιστολόγιο «Φως Φαναρίου»: http://fanarion.blogspot.de/2017/06/29-2-2017.

Το απόγευμα της 29ης Μαΐου ο Πρώτος της Ορθοδοξίας χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Ορθόδοξου Εσπερινού στον Ευαγγελικό ναό Stiftskirche της Στουτγκάρδης, παρουσία του οικείου Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, πάντων των μελών της πατριαρχικής συνοδείας, λοιπών αρχιερέων-μελών της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης της Γερμανίας, του Προκαθημένου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (EKD) και Λουθηρανού επισκόπου της Βαυαρίας καθηγητού δρ. Heinrich Bedford-Strohm, Προτεσταντών επισκόπων και άλλων υψηλών εκπροσώπων της Ευαγγελικής Εκκλησίας, όλων των μελών της Ευαγγελικής αντιπροσωπείας στο διάλογο της Ευαγγελικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μεγάλου αριθμού κληρικών και λαϊκών.

Ολοκληρώνοντας τη θερμή προσφώνησή του προς τον Παναγιώτατο μετά το πέρας του εσπερινού, ο Προκαθήμενος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας του πρόσφερε την άρτι εκδοθείσα ελληνική μετάφραση του «Λεξικού των διμερών θεολογικών διαλόγων της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (EKD) με Ορθόδοξες Εκκλησίες (1959-2015)» των καθηγητών Reinhard Thöle και Martin Illert. Το έργο, το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε στα γερμανικά το 2014 και έχει ήδη μεταφραστεί στα ρωσικά και στα ρουμανικά, εκδόθηκε στα ελληνικά από την «Εκδοτική Δημητριάδος» σε τυπογραφική επιμέλεια Κωστή Δρυγιαννάκη και με φωτογραφίες εξωφύλλου από την Όλια Γκλούσενκο. Τη μετάφραση έκανε ο κ. Γεώργιος Βλαντής, διευθυντής του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βαυαρίας και επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Κατά την τελετή στη Στουτγκάρδη ήταν παρόντες τόσο ο μεταφραστής, όσο και ο διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, οι οποίοι συνόδευσαν τον επίσκοπο Heinrich Bedford-Strohm κατά την επίδοση του τόμου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά του για την έκδοση.

Στο πλαίσιο της δεξίωσης που ακολούθησε, ο κ. Καλαϊτζίδης προσέφερε στον Παναγιώτατο και αντίτυπο του επίσης άρτι εκδοθέντος τόμου «Πρόσωπο, Ευχαριστία και Βασιλεία του Θεού σε ορθόδοξη και οικουμενική προοπτική. Σύναξις ευχαριστίας προς τιμήν του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Δ. Ζηζιούλα» σε επιμέλεια Παντελή Καλαϊτζίδη και Νικολάου Ασπρούλη. Ο πολυσέλιδος τόμος, ο οποίος φιλοξενεί τις εισηγήσεις αντίστοιχης εκδήλωσης, τιμά το πρωτοποριακό έργο του μεγάλου θεολόγου και ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι κ.κ. Καλαϊτζίδης και Βλαντής, αλλά και το μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Χρήστος Καρακόλης, αναπληρωτής καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρέστησαν στην τελετή της αναγόρευσης του Παναγιωτάτου σε επίτιμο διδάκτορα της Ευαγγελικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον ναό Stiftskirche της φημισμένης πανεπιστημιούπολης. Στο πλαίσιο της τελετής αυτής ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εκφώνησε ρηξικέλευθη ομιλία για τη σχέση της Ορθοδοξίας με τον Προτεσταντισμό, εντυπωσιάζοντας τόσο με τα θαυμάσια γερμανικά του, όσο και με τη βαθύτητα των νοημάτων και την αποφασιστικότητα με την οποία εκφράστηκε υπέρ της θεολογικά υπεύθυνης διαλογικής ανοικτότητας της Ορθοδοξίας. Στο πλαίσιο της δεξίωσης που επακολούθησε, ο Προκαθήμενος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας προσέφερε στον Παναγιώτατο το χειρόγραφο της υπό εκτύπωση ευρισκόμενης γερμανικής μετάφρασης του έργου του κ. Βαρθολομαίου «Συνάντηση με το Μυστήριο» (ελληνική μετάφραση Πολυξένη Τσαλίκη-Κιοσόγλου, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2012), την οποία εκπόνησε η κ. Renate Sbeghen και την οποία επιμελήθηκε πραγματολογικά ο κ. Βλαντής.

Οι κ.κ. Καλαϊτζίδης, Καρακόλης και Βλαντής έλαβαν επίσης μέρος στις εργασίες του συνεδρίου Ευαγγελικών και Ορθόδοξων Θεολόγων «Τυβίγγη 2: Η ελευθερία από ευαγγελική και ορθόδοξη έποψη» (30-31 Μαΐου 2017), το οποίο πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Πανεπιστημίου της πόλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου