ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναβιώνει ο Πηλιορείτικος Γάμος

αναβιώνει-ο-πηλιορείτικος-γάμος-489331

Τετραήμερες θα είναι φέτος οι εκδηλώσεις για τον Πηλιορείτικο Γάμο, τη σημαντικότερη καλοκαιρινή εκδήλωση του Δήμου Πορταριάς, που αναβιώνει από αύριο στις 9 το βράδυ στην κεντρική πλατεία Πορταριάς. Θα παρουσιαστεί το μουσικό παραδοσιακό έργο «Στο τρεχαντήρι της Παράδοσης» από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου της Κύπρου. Το έργο περιλαμβάνει 19 παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, μονόπρακτα, τετράστιχα και άλλα δρώμενα με αναφορά στην παράδοση της Μεγαλονήσου. Την Παρασκευή 20 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, θα γίνει αναδρομή στα 36 χρόνια της αναβίωσης των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου με τίτλο «Κίνησε ο Γάμος… Κύλησε ο χρόνος». Θα παρουσιαστεί DVD με οπτικοακουστικό υλικό από το παρελθόν της αναβίωσης. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί.
Η έναρξη της αναβίωσης των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου 21 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, με τα αρραβωνιάσματα, τα αλευρώματα και τους παραδοσιακούς χορούς. Την επομένη, Κυριακή 22 Αυγούστου, τελείται η καθιερωμένη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία υπέρ υγείας των παραθεριστών της περιοχής στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Πορταριάς.
Στη συνέχεια, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν τα καλέσματα, η μεταφορά της προίκας με τα ζώα, το κόψιμο του νυφικού και θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί. Το βράδυ, στις 8.30, αναβιώνει το έθιμο του ξυρίσματος του γαμπρού και του ξεκινήματος της νύφης. Παρουσιάζονται επίσης η γαμήλια πομπή, η επιστροφή στο σπίτι, το γαμήλιο γεύμα, το κρέμασμα του γαμπρού, το ψώνισμα του γαμπρού και το σπάσιμο της στάμνας.
Η αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου τελείται, όπως πάντα, στην Κεντρική Πλατεία Πορταριάς. Στην παράσταση του Πηλιορείτικου Γάμου συμμετέχουν, ως γνωστόν, όλοι οι κάτοικοι της Πορταριάς. Από το Σάββατο 21 Αυγούστου έως και το τέλος του Πηλιορείτικου Γάμου θα εκτίθενται, στο Αγροτουριστικό Περίπτερο, παραδοσιακά κεντήματα και έργα παραδοσιακής πηλιορείτικης ταπητουργίας από τις γυναίκες της Πορταριάς και της Άλλης Μεριάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου