ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Γυναίκες χωρίς άνδρες»

γυναίκες-χωρίς-άνδρες-490851

«Γυναίκες χωρίς άνδρες» δίνουν το κινηματογραφικό τους στίγμα σήμερα Τρίτη 10 και την Πέμπτη 12 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ. στη μεγάλη οθόνη της Εξωραϊστικής. Η ταινία που είναι συμπαραγωγή Γερμανίας, Αυστρίας, Γαλλίας (2009), παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Σιρίν Νεσάτ, Σογιά Αζαρί Σενάριο: Σιρίν Νεσάτ, Στίβεν Μάντοφ. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί : Πεγκά Φερεντονί, Όρζι Τοτ, Αρίτα Σαχρζάντ, Σαμπνάρ Τολουεΐ. Η ταινία απέσπασε Αργυρό Λιοντάρι Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βενετίας. Η Ιρανοαμερικανή Σιρίν Νεσάτ, διάσημη φωτογράφος και εξόριστη στις ΗΠΑ από τα 17 της, κάνει το ντεμπούτο της στο σινεμά με ένα στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη μοίρα και την κατάσταση της γυναίκας, σε μια κομβική στιγμή για την ιστορία του Ιράν. Βασισμένο σε μια νουβέλα «μαγικού ρεαλισμού» της Σαρνούς Παρσιπούρ, το «Γυναίκες χωρίς Άνδρες» αφηγείται τις ιστορίες τεσσάρων γυναικών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1953, όταν το πραξικόπημα που οργάνωσε η CIA με την υποστήριξη των Βρετανών, ανατρέποντας τον πρωθυπουργό Μοχάμαντ Μοσαντέγκ για να ξαναφέρει στην εξουσία τον Σάχη, προκάλεσε κατακλυσμό στην ιστορία της χώρας.
Τέσσερις εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες ζουν αυτό το κλίμα της έντονης πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής αποκλεισμένες σε ένα υπέροχο κήπο. Οι κήποι έχουν ξεχωριστή θέση στην ιρανική κουλτούρα και ιδιαίτερα στην μυστική περσική λογοτεχνία. Συμβολίζουν ένα τόπο πνευματικής ανάτασης ενώ ταυτόχρονα υπαινίσσονται την ιδέα της εξορίας, αλλά και της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας.
Στην ταινία της Σιρίν Νεσάτ ο χρόνος τρέχει με διαφορετική ταχύτητα μέσα και έξω από τον κήπο. Ωστόσο έρχεται η στιγμή που η ζωή αρχίζει σιγά-σιγά να εισβάλλει από τα έξω μέσα στον κήπο των τεσσάρων γυναικών και να αλλάζει τη ζωή τους, μαζί και με τη ζωή της χώρας τους.
Η ταινία έχει μεγάλο εικαστικό ενδιαφέρον, με εξαιρετική φωτογραφία και μουσική από τον Ρουίτσι Σακαμότο. Η ονειρική ατμόσφαιρα του «μαγικού ρεαλισμού» συνδυάζεται με μηνύματα για την πάλη για δημοκρατία και την κοινωνική θέση των γυναικών. Το έργο «Women without Men», που ξεκίνησε το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2008, είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο – απαγορευμένο στο Ιράν – μυθιστόρημα της Iρανής συγγραφέως Σαρνούς Παρσιπούρ, που γράφτηκε το 1989.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου