ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στα Ζαγοριανά καράβια

αφιέρωμα-στα-ζαγοριανά-καράβια-492933

 
Αφιερωμένη στα καράβια της Ζαγοράς είναι η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στο κατάστρωμα του ξενοδοχείου «Αίολος» στο Χορευτό, με πρωτοβουλία του Δήμου Ζαγοράς, της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ζαγοράς (ΚΕΔΖ). Ομιλητής θα είναι ο Μανώλης Γκαγκάκης και η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται για τους σκοπούς της διάδοσης της ιστορίας της Ζαγοράς και της απόδοσης τιμής στους ανθρώπους που κατέδειξαν ιστορικές πτυχές της περιοχής. Στο πλαίσιο της προαναφερθείσας εκδήλωσης προγραμματίζεται
μια σύντομη εξιστόρηση της εποποιίας των παλιών ιστιοφόρων καραβιών της Ζαγοράς σε συνδυασμό με τις επικρατούσες τοπικές (Πήλιο) και γενικότερες (Βαλκάνια) συνθήκες μέχρι της απελευθέρωσης της Θεσσαλίας από τον τουρκικό ζυγό (1881).
Επίσης θα γίνει η αιτιολόγηση της ζωτικότητας της περιοχής Ζαγοράς σ’ όλους τους τομείς και ειδικότερα σ’ αυτούς που επηρέασαν την πρόωρη άνθηση της τοπικής ναυτιλίας, προκειμένου να εξηγηθεί η αδιάκοπη συνέχειά της και μετά την Τουρκοκρατία, να περιγραφεί η εμφάνιση και η χρήση της μηχανής θαλάσσης παράλληλα με τα πανιά, να υπογραμμισθεί η συνεργασία Χορευτού και Αϊ-Γιάννη ως ναυτεμπορικών κέντρων προ και μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο, με αναφορά στους επώνυμους εμπόρους, πλοιοκτήτες, καπεταναίους και στα καΐκια τους και να εξηγηθεί η αποτυχημένη αναβίωσης του ναυτεμπορίου στα μετακατοχικά χρόνια.
    Τέλος θα πραγματοποιηθεί  μία λεπτομερέστερη αναδρομή στην εικόνα του Χορευτού κατά την διάρκεια μιας «εργάσιμης» μέρας, λίγα χρόνια πριν καταρρεύσει οριστικά η ναυτιλία της και στην διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης θα τιμηθούν ναυτικοί της τελευταίας ναυτιλιακής περιόδου.
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου