ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο λιμενικός από τη Μυτιλήνη στο κόκκινο χαλί

ο-λιμενικός-από-τη-μυτιλήνη-στο-κόκκιν-549834

Ενας Ελληνας λιμενικός πάτησε στο κόκκινο χαλί και μπήκε στην τελετή απονομής των Οσκαρ.

Με εμφανές άγχος έδειξε την πρόσκληση που είχε, ο 42χρονος ανθυποπλοίαρχος από τη Μυτιλήνη, Κυριάκος Παπαδόπουλος, πρωταγωνιστής στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της Δάφνης Ματζιαράκη «4.1 Miles», αλλά και πρωταγωνιστής επίσης στον τιτάνιο αγώνα διάσωσης που δίνουν οι λιμενικοί για να τραβήξουν από τα μανιασμένα κύματα πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο.

Ο Κ. Παπαδόπουλος ταξίδεψε στο Λος Αντζελες και μπήκε στην αίθουσα όπου έγινε η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ, μαζί με τη 15χρονη κόρη του Βιβή. Νωρίτερα συναντήθηκε και συνομίλησε με τη γνωστή Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό Νία Βαρντάλος. Συγκινημένη από την ιστορία του και τον αγώνα που δίνει ως κυβερνήτης του πλοίου του λιμενικού σώματος 602, η Βαρντάλος ανέβασε μια φωτογραφία μαζί του, την κόρη του και τη σκηνοθέτιδα Δ. Ματζιαράκη και σχολίασε ότι «είναι άνθρωποι που κάνουν σπουδαία πράγματα και στέλνουν ένα λαμπερό φως σε όλο τον κόσμο».

Μήνυμα

Την ώρα που περίμενε τα αποτελέσματα για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έκανε ένα γύρο με το βλέμμα του στην αίθουσα και στον νου του ήρθαν «τα μάτια των ανθρώπων στα ναυάγια. Αυτά τα μάτια που ανάμεσα σε ουρλιαχτά μας ζητούσαν να τα σώσουμε». Κι άξιζε μόνο γι’ αυτά τα μάτια το ότι βρέθηκε εκεί και έστειλε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι στο Αιγαίο οι Ελληνες λιμενικοί έχουν τραβήξει από το νερό και έχουν σώσει χιλιάδες ανθρώπους, χωρίς να εξετάζουν φύλο, ηλικία, εθνικότητα, θρησκεία.

Για εκείνον είναι σαν να έχει πάρει πάνω από 5.000 χρυσά αγαλματίδια, όσα και τα άτομα που έχει διασώσει ανάμεσα στα ελληνικά και τα τουρκικά παράλια.

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου