ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με τα τραγούδια της «Λιλιπούπολης»

με-τα-τραγούδια-της-λιλιπούπολης-499986

Συναυλία-παράσταση βασισμένη στα τραγούδια της θρυλικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, στην πλατεία Μεταμόρφωσης. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μεσογειακής Πόλης, και διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Καλλιτεχνικού Οργανισμού-Δη.Πε.Θε. του Δήμου Βόλου και ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι συνθέσεις ερμηνεύονται από τους: Έρρικα Πατρικίου τραγούδι, Βασίλη Αγροκώστα τραγούδι, Θάνια Παπαγεωργίου κιθάρα, αφήγηση Μερώπη Βλαχογιάννη ακορντεόν, Αννίτα Λεφάκη πιάνο και Γιώργος Κερασιώτης ντραμς.

H ραδιοφωνική εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη» υπήρξε γέννημα – θρέμμα μιας αληθινά ελεύθερης ραδιοφωνίας, στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, όταν διευθυντής του ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις από το 1976 έως το 1981.
Κάθε πρωί η εκπομπή ταξίδευε στα Ερτζιανά κύματα κι έφτανε στα αυτιά δεκάδων χιλιάδων μικρών και μεγάλων . Παιδιά, φοιτητές, μαθητές, δάσκαλοι νηπιαγωγοί, αρχιτέκτονες, υπάλληλοι , γιατροί ,οικοδόμοι με τρανζιστοράκια σε οικοδομές απολάμβαναν τα σκετσάκια, γεμάτα από τις περιπέτειες , τις συγκρούσεις, τα συναισθήματα και την ομορφιά των ηρώων και των τόπων της μυθικής Λιλιπούπολης. Στην κορυφή του λόφου της, ήταν ο Ραδιοφωνικός Σταθμός.
Εκεί ο δημοσιογράφος Μπρίλης που έβλεπε τα πάντα από ψηλά εκφωνώντας την περίφημη ατάκα «Εδώ Λιλιπούπολη, Εδώ Λιλιπούπολη. Σας μιλάει ο δημοσιογράφος Μπρίνης …» ξεκίναγε εστιάζοντας στα γεγονότα της μέρας. Ο Δήμαρχος Χαρχούδας, η πονηρή Πιπινέζα, ο Παπαγάλος, η Όφη – Σόφη, η Ρόζα Ροζαλία, ζωντάνευαν καθημερινά με διαλόγους και υπέροχα τραγούδια έναν κόσμο γεμάτο αλήθεια, ποίηση και φαντασία που αντιμετώπιζε τα παιδιά όχι σαν καθυστερημένους ενήλικες αλλά σαν όντα γεμάτα ανάγκες, φόβους αλλά και τόλμη.
Τα τραγούδια της Λιλιπούπολης που έγραψαν οι συνθέτες Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός και Νίκος Χριστοδούλου, σε υπέροχους στίχους της Μαριαννίνας Κριεζή συνέχισαν μέχρι τις μέρες μας το ταξίδι τους μέσα από συναυλίες, εκδηλώσεις να περνούν από γενιά σε γενιά. «Στις εκδηλώσεις που σχεδιάσαμε πολλά από τα τραγούδια αυτά μαζί με πληροφορίες και ιστορίες από την Λιλιπούπολη θα έρθουν ξανά κοντά στα σημερινά παιδιά κάνοντάς τα κι αυτά να βιώσουν αυτό το μικρό θαύμα που εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές της βραδιάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου