ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Εκκλησιάζουσες» για καλό σκοπό

εκκλησιάζουσες-για-καλό-σκοπό-575965

Οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη παρουσιάστηκαν από τα παιδιά του πολιτιστικού προγράμματος «Μουσικοθεατρικά-Εναλλακτικά» του 8ου Γυμνασίου Βόλου, για τα παιδιά της ΦΛΟΓΑΣ, στο πλαίσιο του ανοίγματος του δημόσιου σχολείου στην κοινωνία και της εθελοντικής και απρόσκοπτης προσφοράς και αλληλεγγύης.

«Τα Μουσικοθεατρικά-Εναλλακτικά και φίλοι» δημιουργήθηκαν πριν από δεκατέσσερα χρόνια στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου από την καθηγήτρια του σχολείου Κατερίνα Παπαθανασίου, μαθηματικό και υψίφωνο, με γνώμονα την προώθηση του πολιτισμού μέσα από την καλή ποιοτική μουσική συμπεριλαμβανομένων των στίχων, καθώς και μέσα από τον ορθό ελληνικό λόγο θεατρικών κειμένων και με όραμα το 8ο Γυμνάσιο Βόλου να γίνει τόπος συγκέντρωσης των μαθητών του και δημιουργίας στον ελεύθερο χρόνο τους. Τα τελευταία επτά χρόνια στο πρόγραμμα συμμετέχει και η Μαρία Αλπάκη, καθηγήτρια Αγγλικών του σχολείου. Την συνοδεία στο πιάνο την κάνει η Ελένη Ζωγράφου καθηγήτρια Θεολογίας του σχολείου. Αμέτρητη συμπαράσταση από τον διευθυντή του σχολείου Απόστολο Βακρατσά.

Δικαιώνοντας το σύνθημα των «Μουσικοθεατρικών-Εναλλακτικών» ότι σχολείο δεν μπορεί να είναι μόνο μαθήματα, αποδείχθηκε με το πέρασμα των χρόνων ότι, όταν υπάρχουν καθηγητές που μοιράζουν τον ελεύθερο χρόνο τους στους μαθητές τους, τότε υπάρχουν μαθητές που τον «αρπάζουν» και έτσι προκύπτουν δεσμοί φιλίας, σεβασμού, αγάπης , δημιουργίας που οδηγούν σε μεγαλειώδεις συνεργασίες, τις οποίες μόνο να τις επιδιώκουμε, προωθούμε και θαυμάζουμε μπορούμε. Μ΄ άλλα λόγια η εκπαίδευση συνεχίζεται εκτός τάξης και εκτός σχολικού ωραρίου και όλοι μαζί καθηγητές και μαθητές -που είναι το αγνό έμψυχο μέλλον της Ελλάδας- γίνονται όλοι καλύτεροι.

Δεν είναι τυχαίο που η ομάδα αποτελείται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο από 70-80 μαθητές του σχολείου. Κύριο μέλημα της ομάδας είναι η προσφορά και η αλληλεγγύη, καθώς και η επίγνωση ότι τίποτε στη ζωή δεν είναι δεδομένο. Η συνεργασία με τη ΦΛΟΓΑ ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν της προσφέρθηκαν τα έσοδα από δύο μουσικοθεατρικές παραστάσεις της ομάδας με τίτλο «Bonjour, μαντάμ Σουσού», γεγονός που επαναλήφθηκε και φέτος με τις «Εκκλησιάζουσες».

Πιστοί στις αρχές του πολιτιστικού προγράμματος ότι ο πολιτισμός προάγεται, όταν έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο, ογδόντα μαθητές-τραγουδιστές και μαθητές- ηθοποιοί ανέβηκαν στη σκηνή της Παλαιάς Ηλεκτρικής και ζέσταναν τις καρδιές των παρευρισκομένων που κατέκλισαν το θέατρο και στις δύο παραστάσεις, παρουσιάζοντας σε διασκευή -όπως ταιριάζει στο νεαρό της ηλικίας- το έργο του Αριστοφάνη «ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΑΙ», διανθισμένο με άψογα εκτελεσμένες συνθέσεις από τη χορωδία των Μουσικοθεατρικών-Εναλλακτικών των: Θάνου Μικρούτσικου, Μίμη Πλέσσα, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Χατζιδάκι, Στάθη Μάστορα.

Τα ογδόντα αυτά παιδιά τρυφερής ηλικίας, προσέγγισαν και παρουσίασαν με επαγγελματικό τρόπο το παραπάνω έργο στο ενθουσιασμένο κοινό, για χάρη των παιδιών της ΦΛΟΓΑΣ.

Τα «Μουσικοθεατρικά-Εναλλακτικά» αποτελούνται από το χορωδιακό τμήμα (μετέχουν 67 παιδιά) που είναι ανεξάρτητο από τη χορωδία του σχολείου και το θεατρικό τμήμα (μετέχουν 31 παιδιά).

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε σε μουσική διδασκαλία – διεύθυνση χορωδίας, επιλογή τραγουδιών από την Κατερίνα Παπαθανασίου, διασκευή – σκηνοθεσία και θεατρική διδασκαλία από τις Κατερίνα Παπαθανασίου, Μαρία Αλπάκη, συνοδεία στο πιάνο από την Ελένη Ζωγράφου και σκηνικά(κατασκευή) από τη Νάσια Μιχαήλ.

Χορωδία των Μουσικοθεατρικών – Εναλλακτικών: Αλιάι Ραφαέλα, Βελησσαρίου Δήμητρα, Δημητρόφ Ευρυδίκη, Ζουπάνι Μαρία, Καραγιώργου Μαρία, Καφαντάρη Μαρία, Καφφέ Νεφέλη, Κουλουριώτη Ελισάβετ, ΚουτσικούΓεωργούλα, Μακρή Ιωάννα, Μαυρίκη Βασιλική, Μέλιου Ελένη, Μυρμίγκου Ιωάννα, Παπαθεοδώρου Νικολέτα, Πολυμέρου Ανδριάννα, Σαββελίδη Αργυρώ, Σπυρέλη Μαρία, Σφυρή Ζωή, Τσιβρένη Νάσια, Χριστοδούλου Ελένη, Αγγελή Γεωργία, Αράπη Σέβη, Βούλγαρη Μαριλέτα, Δοματσά Χρυσοβαλάντω, Ζαχαριά Ηρώ, Καγιά Ελένη, Καλαμπάκα Ιωάννα, Καπνιά Νάσια, Κριτσίλα Βέλια, Καραγιάννη Ελένη, Καραγιώργος Γιάννης, Μπουδραμή Διονυσία, Ναζέρι Κλεοντόρα, Κορομπίλια Ελένη, Ντόκο Αλεξάνδρα, Πρίγκου Ιωάννα, Σκρίμπα Χρύσα, Τίγγα Ιφιγένεια, Αλιάι Ντανιέλα, Δελή Γεωργία, Καραπέτσα Μαρία, Κοττά Σταυρούλα, Κουτσοβαγγέλη Ελένη, Κουσκουρίδα Μαρία, Λιόλιου Κατερίνα, Μαντέβα Ευαγγελία, Μαργαριτοπούλου Ευγενία, Ναζέρι Αριόλα, Παπαχρήστου Ευαγγελία, Σκρίμπας Γιάννης, Σταματίου Βασιλική, Τσιβιούρα Δέσποινα, Τσιουβάκα Ελένη, Τσουλφά Μαρία, Καμμένου Καλλιόπη, Πετροπούλου Ελευθερία, Παπαγιάννη Ελευθερία, Σαββελίδη Μαρία, Σακκοπούλου Κωνσταντίνα, Καφφέ Δέσποινα, Μιχαλοπούλου Ραφαέλα, Οικονόμου Ηρώ, Παρρησιάδη Κατερίνα, Σουλδάτου Ελευθερία, Ζαχαριά Μαρία, Μαργαριτοπούλου Λίνα.

Σολίστ: Βούλγαρη Μαριλέτα, Σκρίμπα Χρύσα, Καραπέτσα Μαρία, Κοττά Σταυρούλα.

Τους χαρακτήρες του έργου ενσάρκωσαν οι μαθητές: Καφφέ Δέσποινα, Προμυριώτης Θέμις, Σταθούρος Αρίων, Παρρησιάδη Κατερίνα, Ζαβαλάρης Νεκτάριος, Αγγελής Σταμάτης, Καραπέτσα Μαρία, Καπνιά Νάσια, Κουσκουρίδα Μαρία, Κουτσοβαγγέλη Ελένη, Μάρκο Σταυρούλα, Σκρίμπα Χρύσα, Τσουλφά Μαρία, Σκρίμπας Γιάννης, Μίλτος Βασίλης, Παπαγιάννη Ελευθερία, Κοττά Σταυρούλα, Τσουλφά Μαρία, Πολυμέρου Κερασία, Νάσης Πρόδρομος, Κατσιαούνης Χάρης, Τσιβιούρα Δέσποινα, Βογιατζιδόπουλος Γιώργος, Βούλγαρη Μαριλέτα, Καλαμπάκα Ιωάννα, Μαρούγκας Νίκος, Ντόκο Αλεξάνδρα, Πρίγκου Ιωάννα, Τίγγα Ιφιγένεια, Τσιαντάρας Στάθης, Αποστόλου Μάριος, Κοττά Σταυρούλα, Κουτσοβαγγέλη Ελένη, Μάρκο Σταυρούλα, Μιχαλοπούλου Ραφαέλα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου