ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οίνος ευφραίνει…

οίνος-ευφραίνει-585136

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου στο Ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ» Βόλου, η εκδήλωση του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», με τίτλο: «ΟΙΝΩΝ…ΓΕΥΣΕΙΣ», όπου παρουσιάστηκαν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις του Νοτίου Πηλίου.

Τιμώμενο πρόσωπο ο οινοποιός Αντώνης Αργυρός από τη Σαντορίνη, που παρουσίασε τα προϊόντα του παγκοσμίως γνωστού αμπελώνα της Σαντορίνης, προβάλλοντας ταυτόχρονα ανέκδοτες φωτογραφίες της οινικής πορείας του νησιού από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα.

Ο οινολόγος Ανδρέας Πατιστής, η νέα γενιά από τους «Βιολογικούς Αμπελώνες, Οινοποιείο Οικογένειας Πατιστή», αναφέρθηκε στις καλλιεργούμενες ποικιλίες, και ανέλυσε στο κοινό την ποιότητα των προϊόντων, τις «ετικέτες» του οινοποιείου του και την προοπτική των προϊόντων για το άμεσο μέλλον.

Ο Θοδωρής Καριπίδης, από το «Κτήμα Μηλέα», αναφέρθηκε στην ιστορία της οικογένειας από τα Βούναινα Καρδίτσας στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου, ένα τόπο εκπληκτικής ομορφιάς και ιστορίας.

Ο Νίκος Ρακής, από τους «Αμπελώνες Ρακή», αναφέρθηκε στο υπερσύγχρονο μικρό ελληνικό οινοποιείο που παράγει ποιοτικά κρασιά από σταφύλια βιολογικής γεωργίας.

Σημαντική ήταν η καταληκτική παρέμβαση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, προέδρου του φορέα, ο οποίος υπογράμμισε ότι: «Στη χριστιανική θρησκεία ο Θεός παρουσιάζεται ως αμπελουργός, και η Εκκλησία ως άμπελος. Το Μυστήριο του ευλογημένου άρτου και οίνου, αποτελεί φανέρωση της Θείας Κοινωνίας και γι’ αυτό χρειάζεται να ωριμάσουμε και πνευματικά, ώστε να δούμε τι κρύβεται μέσα σε αυτήν. Χρειάζεται όμως προσοχή στην κατανάλωση του οίνου», τόνισε εμφατικά.

Ανέφερε ακόμη, ότι στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας της «Μαγνήτων Κιβωτού», είναι να αναδείξει τα οινικά προϊόντα της περιοχής του Νοτίου Πηλίου, τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που τα παράγουν.

«Τυφλή» γευσιγνωσία των παρουσιαζόμενων κρασιών, πραγματοποίησαν ο οινολόγος της «Κάβα ΟΙΝΟΜΑΘΕΙΑ», Βασίλειος Κατσάρος και ο νέος οινοχόος (Sommelier) του εστιατορίου «ΚΡΙΤΣΑ» στην Πορταριά, Παναγιώτης Καπουρνιώτης και τα αποτελέσματα τα γνωστοποίησαν στους οινοποιούς. Στο τέλος μετά από κλήρωση αναδείχθηκαν τέσσερις τυχεροί, που έλαβαν από τρεις φιάλες κρασιού επιλογής, με υπογραφή του κάθε παραγωγού.

Η «Μαγνήτων Κιβωτός», το αμέσως προσεχές διάστημα, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση, σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» και για την περιοχή της Νέας Αγχιάλου και Αλμυρού, όπου δραστηριοποιούνται ανάλογες επιχειρήσεις, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναδείξει και άλλες επιχειρήσεις παραγωγής οινικών προϊόντων.

Ανάμεσα στους πολυάριθμους επισκέπτες του Ξενία, ήταν πολλοί φίλοι των παρουσιαζόμενων οινοποιών, ξενοδόχοι, εστιάτορες, γεωπόνοι, γευσιγνώστες και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Βασίλειος Χατζόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, ο διευθυντής Αστυνομίας Μαγνησίας, Ταξίαρχος Ιωάννης Τόλιας, ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας, Πάρις Μουτσινάς, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Πηλίου, Στέργιος Παπαϊωάννου, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Νοτίου Πηλίου, ενώ επιστολές έστειλαν η πρώην υπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη και η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Γεωργία Μποντού – Τοκαλή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου