ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επίκαιρη θεατρική πρόταση

επίκαιρη-θεατρική-πρόταση-502653

Ενα έργο επίκαιρο όσο ποτέ, το «Θάνατο του εμποράκου» του Αρθουρ Μίλλερ, με πρωταγωνιστή τον Θύμιο Καρακατσάνη, θα απολαύσουν οι θεατρόφιλοι της περιοχής, την Παρασκευή 16 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ., στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου. O Γιάννης Ιορδανίδης, στην νέα του συνεργασία με τον Θύμιο Καρακατσάνη, σκηνοθετεί τον γνωστό ηθοποιό στο ρόλο του Γουίλλυ Λόμαν, ενός ανθρώπου που πίστεψε πως εκείνος μόνον δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει τα κριτήρια που έθεσαν για όλη την ανθρωπότητα κάποιοι «ευυπόληπτοι» κύριοι που παροικούν σήμερα την κορυφή της πολιτικής και του επιχειρηματικού κόσμου. Εξήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του, το έργο παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ, αφού το ποσοστό της φτώχειας σε παγκόσμια κλίμακα ακολουθεί σήμερα ανοδική πορεία και αποτελεί πλέον εν δυνάμει απειλή για όλο τον κόσμο.
Την μετάφραση υπογράφει ο Αλέξανδρος Κοέν, την σκηνοθεσία ο Γιάννης Ιορδανίδης, τα σκηνικά- κοστούμια ο Γιώργος Πάτσας, την μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος και βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Ντένις Μεταξάς. Τους χαρακτήρες του έργου ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί: Θύμιος Καρακατσάνης, Ελευθερία Ρήγου, Μιχάλης Μαρκάτης, Φίλιππος Φιλόγλου, Γιώργος Ρούφας, Μαρία Συκιανάκη, Χάρης Εμμανουήλ, Στάθης Κακαβάς, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Ελευθερία Ευθυμιάτου, Κωνσταντίνος Καρβέλης και Ελευθερία Ευθυμιάτου.
Πηγή έμπνευσης του έργου στάθηκε για τον Μίλλερ, ο πατέρας του που ήταν εμποράκος. Πουλούσε γυναικεία ρούχα στη Νέα Υόρκη. Στη μεγάλη οικονομική ύφεση στην Αμερική το 1929, καταστράφηκε. Από εκείνη την ημέρα έπαψε να κοιτάει το γιο του στα μάτια. Και έτσι, ντροπιασμένος, πέθανε. Ο Γουίλλυ Λόμαν, ο εμποράκος, ζει την τελευταία ημέρα της ζωής του. Χωρίς δουλειά, χωρίς όνειρα, και με τον τρόμο ότι στα μάτια των άλλων του θα είναι ένας αποτυχημένος. Μέσα από τη ζωή του Λόμαν, ο Μίλλερ εξετάζει το μύθο του Αμερικανικού ονείρου, που σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο – τις ελπίδες και τους φόβους της μέσης κοινωνικής τάξης. Ο Θάνατος του Εμποράκου πρωτοανέβηκε στο Μπρόντγουαιη το 1949 και χάρισε στον Μίλλερ το βραβείο Πούλιτζερ καλύτερου έργου την ίδια χρονιά. Ο Εμποράκος όχι μόνο πρόσφερε στον τριαντατριάχρονο τότε Μίλλερ παγκόσμια αναγνώριση, αλλά αποτέλεσε επίσης και τον ακρογωνιαίο λίθο του σύγχρονου Αμερικανικού θεάτρου. Ας σημειωθεί πως ο Θύμιος Καρακατσάνης έρχεται αντιμέτωπος για δεύτερη φορά με το ρόλο του Γουίλλυ Λόμαν, αφού τον είχε ερμηνεύσει και πάλι, το 1985. Οι τιμές εισιτηρίων είναι 20 ευρώ και 15 ευρώ το φοιτητικό-μαθητικό, ενώ ισχύουν και εισιτήρια ΟΓΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου