ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θησαυρός βοτάνων στη Μαγνησία

θησαυρός-βοτάνων-στη-μαγνησία-620129

Το θεματικό ημερολόγιο «Τα βότανα του Πηλίου και της Όθρυος, από τη βοτανολογική «βίβλο» Flora Graeca στο έργο επτά ζωγράφων της Μαγνησίας» σε επιμέλεια των Αλέξανδρου Καπανιάρη και Νίκου Τσούκα, παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα του ΤΕΕ Μαγνησίας, από τον φορέα Πολιτισμού της Μητρόπολης.

Το φετινό ημερολόγιο της «Μαγνήτων Κιβωτού» εγκαινιάζει μία νέα συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής στην Ελλάδα, η οποία και θα συνεχιστεί με τη δημιουργία μιας έκθεσης με τα έργα του ημερολογίου. Παράλληλα, επτά σύγχρονοι ζωγράφοι αποτυπώνουν σήμερα με τη δική τους ματιά βότανα του Πηλίου και της Όθρυος.

Για την έκδοση μίλησαν ο επιμελητής της έκδοσης Αλέξανδρος Καπανιάρης, Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», ο Δημήτριος Οικονομίδης, καθηγητής φυσιογνώστης και υπεύθυνος του Κέντρου Έρευνας και Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας του Βορείου Πηλίου και ο Νίκος Τσούκας, Γενικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», σκιαγραφώντας τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Καπανιάρης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της «Μαγνήτων κιβωτού» να συνδέσει τον πολιτισμό με τον τουρισμό, με όχημα την ανάπτυξη που απορρέει από την αξιοποίηση του βοτανικού πλούτου του Πηλίου και της Όθρυος. «Τα βότανα του Πηλίου είναι μια καλή λύση απέναντι στην εργασιακό ζήτημα των νέων ανθρώπων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα. Μας ενδιαφέρει να γίνει πιο συστηματική η προσπάθεια, και να προκύψουν νέα προϊόντα με βάση τα βότανα», όπως επεσήμανε ο ίδιος.

Στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου του ΤΕΕ «φιλοξενήθηκε» έκθεση Βολιωτών ζωγράφων, τα έργα των οποίων περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο.

Τιμήθηκε ο Κυριάκος Νησιώτης

Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», τίμησε την πολυετή προσφορά του Κυριάκου Νησιώτη στην τοπική κοινωνία και στην επιστήμη της Βοτανικής, επιβραβεύοντάς τον με την απονομή Τιμητικής Διάκρισης της Μητρόπολης Δημητριάδος. Το βραβείο παρέλαβαν η σύζυγος και τα μέλη της οικογένειας του τιμώμενου, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες για την απόδοση τιμής από το φορέα πολιτισμού της Μητρόπολης. Υπενθυμίζεται ότι ο συνταξιούχος φαρμακοποιός, ασχολείται πάνω από τρεις δεκαετίες με τα βότανα, έχει εντρυφήσει πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, και είναι γνωστός για τις γνώσεις του γύρω από τον πλούτο της χλωρίδας του Πηλίου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου