ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τελευταία νέα από την Ιθάκη»

τελευταία-νέα-από-την-ιθάκη-625121

To νέο βιβλίο του Κώστα Ακρίβου «Τελευταία νέα από την Ιθάκη», παρουσιάστηκε χθες στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, με ομιλητές το συγγραφέα Θωμά Ψύρρα και τη συγγραφέα – φιλόλογο Μαγδαληνή Θωμά.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η φιλόλογος Ιουλία Βαλατσού, τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Μαγνησίας Ελένη Χατζηδημητρίου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας και τα PUBLIC.

Η συλλογή «Τελευταία νέα από την Ιθάκη» μπορεί να ιδωθεί ως συνέχεια των δύο προηγούμενων βιβλίων του συγγραφέα, «Αλλάζει πουκάμισο το φίδι» και «Τελετές ενηλικίωσης», αφού το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί τον συγγραφέα είναι σε ποια πατρίδα -σε ποια γλώσσα- κατοικούμε.

Ο βολιώτης συγγραφέας, στη νέα συλλογή διηγημάτων του συνδέει χαρακτήρες της Οδύσσειας με πρόσωπα και πάθη της καθημερινότητας αλλά και της ελληνικής Ιστορίας. Με την επιλογή αποσπασμάτων από την Οδύσσεια που σχετίζονται με τα πρόσωπα του έπους, ο συγγραφέας χαρίζει στα διηγήματα μια ιδιότυπη ενδοκειμενικότητα πετυχαίνοντας τη μεταξύ τους σύνδεση.

«Οι ήρωες ή οι λιγότερο ήρωες των ομηρικών επών μάς μιλούν για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, να αγαπάς, να χάνεις, να πεθαίνεις. Για πατεράδες, γιους, γυναίκες, τη βία, την ειρήνη, τον πόλεμο, για τα νιάτα και τον έρωτα. Έπαιρνα τα πρόσωπα της Οδύσσειας και τα ταξίδευα στα νερά της νεότερης Ιστορίας. Η απόσταση από το σήμερα στο ομηρικό χτες είναι αναλογικά όση απόσταση χωρίζει έναν ασπρομάλλη από την παιδική του ηλικία» όπως επεσήμανε ο ίδιος.

Οι ομιλητές της χθεσινής εκδήλωσης σκιαγράφησαν με αδρές πινελιές την αφηγηματική δεινότητα του συγγραφέα και την ευρηματική προσέγγιση του θέματος, που έχει διαχρονική σημασία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου