ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη

αφιέρωμα-στο-νίκο-ξυλούρη-851206

Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη με τίτλο «Ητανε μια φορά» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1η Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας (Πολιτιστικό Άλσος «Ανδρέας Βαλαχής»). Η συναυλία διοργανώνεται από την ΕΚΠΟΛ, την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση «Ιωνία» του Δήμου Ν. Ιωνίας και την Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι» με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατό του. Στη συναυλία μνήμης και τιμής συμμετέχουν ο Ψαραντώνης και ο Βασίλης Καρεφυλλάκης με την ορχήστρα του.
Ο Νίκος Ξυλούρης ή Ψαρονίκος, (7 Ιουλίου 1936 – 8 Φεβρουαρίου 1980) γεννήθηκε το 1936, στο ορεινό χωριό Ανώγεια του Ρεθύμνου της Κρήτης από οικογένεια με μουσική παράδοση και πολλούς λυράρηδες. Στα πέντε του χρόνια, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό του, ξεριζώθηκε από τον τόπο του μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου όπου παρέμειναν μέχρι και την απελευθέρωση της Κρήτης. Αδέλφια του είναι οι επίσης γνωστοί μουσικοί της Κρητικής μουσικής ο Αντώνης Ξυλούρης Ψαραντώνης και ο Γιάννης Ξυλούρης Ψαρογιάννης.
Το 1969 ηχογράφησε με μεγάλη επιτυχία το δίσκο «Ανυφαντού» και λίγους μήνες αργότερα εμφανίστηκε και πάλι σε Αθηναϊκό μουσικό κέντρο. Οι καταστάσεις όμως πλέον είχαν ωριμάσει και ο κόσμος τον υποστήριζε περισσότερο. Έτσι μετακόμισε και πάλι στην Αθήνα. Γνώρισε τον ποιητή και σκηνοθέτη Ερρίκο Θαλασσινό ο οποίος αποφάσισε να τον συστήσει στο Γιάννη Μαρκόπουλο και έτσι ξεκίνησε μια λαμπρή συνεργασία με το δίσκο «Χρονικό» και τα «Ριζίτικα». Παράλληλα γνωρίστηκε με τον διευθυντή της δισκογραφικής εταιρίας COLUMBIA και έγιναν κουμπάροι. Το 1971 ξεκίνησε κοινές εμφανίσεις με το Γιάννη Μαρκόπουλο στη μπουάτ «Λήδρα» και η φωνή του έγινε σύμβολο της αντίστασης.
Το καλοκαίρι του 1973 τραγούδησε στο θεατρικό έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» με πρωταγωνιστές τον Κώστα Καζάκο και τη Τζένη Καρέζη στο θέατρο «Αθήναιον».Ο Νίκος Ξυλούρης στην ακμή της καριέρας του αντιλήφθηκε ότι έχει καρκίνο. Μετά από μεγάλο αγώνα, πολλαπλές εγχειρήσεις και αρκετή ταλαιπωρία έχασε τη μάχη στο Νοσοκομείο Πειραιώς στις 8 Φεβρουαρίου 1980. Η φωνή και η παρουσία του παραμένουν αθάνατα στο χρόνο, διατηρώντας ζωντανή στο διηνεκές την μνήμη του κοσμαγάπητου παλικαριού από την Κρήτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου