ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Μεσογειακής Πόλης στο Βόλο

φεστιβάλ-μεσογειακής-πόλης-στο-βόλο-505546

Ενας νέος καλοκαιρινός θεσμός, το «Φεστιβάλ Μεσογειακής Πόλης» γεννήθηκε στο Βόλο, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Μεσογειάδας 2010 – 2013 και των 17ων Μεσογειακών Αγώνων, που θα διοργανώσουν ο Βόλος και η Λάρισα το 2013. Για την πόλη του Βόλου η Πολιτιστική Μεσογειάδα έχει ως πυρήνα δυο μεγάλα γεγονότα – θεσμούς: Το Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου -Μουσική και Παραστατικές Τέχνες-, το οποίο είναι μετεξέλιξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου και διοργανώνεται από το 1994, στην πόλη, κατά τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριο – Ιανουάριο) και το Φεστιβάλ Μεσογειακής Πόλης (Ιούνιος – Σεπτέμβριος), το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος.  Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια του έτους διοργανώνονται εκδηλώσεις και δράσεις κάθε είδους, με άξονα αναφοράς τις παραδόσεις και τα νέα δεδομένα της τέχνης και της επιστήμης των χωρών της Μεσογείου, ενώ, ο θεσμός «Σινέ Μεσόγειος», λειτουργεί από το 2008, στην πόλη με την προβολή επιλεγμένων ταινιών, κάθε εβδομάδα για όλο το χρόνο.
 
Το Φεστιβάλ που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις και η συνέχεια γράφεται στις 27/6 με το Θεατρικό δρομολόγιο «Το νήμα της… “Ευτυχίας”» από την Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου. Πρόκειται για ένα θεατρικό δρομολόγιο με ένα «ιδιαίτερο» αστικό λεωφορείο, που μέσα από τη διαδρομή αναζητά την «Ευτυχία», με αφετηρία τον Τσαλαπάτα.
Στις 30/6 θα παρουσιαστεί η φαρσοκωμωδία «Μαλλιά κουβάρια» του Ν. Λάσκαρη στις 9.30 στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Θανάσης Θεολόγης, πρωταγωνιστούν Γιώργος Παρτσαλάκης, Ελένη Καστάνη, το έργο είναι παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε συνεργασία με την Αττική Αυλαία και οι τιμές εισιτηρίων είναι 20 ευρώ(κανονικό), 15 ευρώ (φοιτητικό).
Στις 2/7 στο Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου, 20.00, διοργανώνεται παράσταση αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό, για παιδιά και μεγάλους με ζωντανή μουσική και προβολή οπτικοακουστικού υλικού. Στις 3/7 στα Πλατανίδια, 21.00, στο κτήμα Κοροβίνη, συγγραφείς και αναγνώστες διαβάζουν ελληνική πεζογραφία, με ελεύθερη είσοδο.  Το διήμερο 6 και 7/7 στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου, 21.30, θα παρουσιαστεί ο «Πλούτος-Πενίας θρίαμβος» του Αριστοφάνη, συμπαραγωγή του  Θεάτρου Τέχνης και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου. Σκηνοθετεί ο Διαγόρας Χρονόπουλος και πρωταγωνιστούν οι  Κάτια Γέρου, Δημήτρης Λιγνάδης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάνια Παπαδημητρίου, Κωστής Καπελώνης, Κώστας Βελέντζας και άλλοι. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ και 10 ευρώ (φοιτητικό και μαθητικό).
Στις 9/7 σειρά έχουν «Οι αγαπητικοί της βοσκοπούλας» από το Θεσσαλικό Θέατρο» – Δη.Πε.Θε.Λάρισας, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και πρωταγωνιστούν: Φανή Γέμτου, Χάρης Γρηγορόπουλος, Τζένη Διαγούτη, Μάνος Ιωάννου και άλλοι. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ και 10 ευρώ (φοιτητικό και μαθητικό).
Στις 18/7 θα παρουσιαστούν οι «Ιππείς» του Αριστοφάνη από την Θεατρική Διαδρομή – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, με πρωταγωνιστές τους : Παύλο Χαϊκάλη, Γιώργο Αρμένη, Γιάννη Κοτσαρίνη, Σαμψών Φύτρο. Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ και 15 ευρώ (φοιτητικό και μαθητικό), 10 ευρώ (παιδιά έως 10 ετών).
Επίσης στο ίδιο Φεστιβάλ συγκαταλέγονται η έκθεση του Αστέρη Γκέκα στο παλιό Τελωνείο και των παιδιών που φοιτούν στα Στέκια του Δήμου Βόλου, που «φιλοξενείται» στο Ντε Κίρικο.

 

 
Σε αρχαιολογικούς χώρους 
Στις 26/7 προγραμματίζεται μουσικό λογοτεχνικό αναλόγιο στον αρχαιολογικό χώρο της Δημητριάδας και συγκεκριμένα στο χώρο του ανακτόρου στις 8 το βράδυ. Η εκδήλωση τιτλοφορείται «Το Φεγγάρι και τα ερείπια»,
και την επιμελήθηκε ο Στέλιος Πελασγός, συνοδεία του μουσικού συνόλου «Ιαμβος».
Στις 30/7 θα παρουσιαστεί στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου  «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου, από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος, παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Καλατζόπουλος, Τάκης Παπαματθαίου κα. Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ και 15 ευρώ (φοιτητικό και μαθητικό).
Στις 24/8 διοργανώνεται μουσική βραδιά στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, στις 20.30, με «Τζαζ από τη Νέα Υόρκη», το συγκρότημα «Επί Χορδών και Τάσεων» και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Στις 8/9 θα παρουσιαστεί στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου, ο «Εμπορος της Βενετίας» του Σαίξπηρ από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Παίζουν: Χρίστος Καλαβρούζος, Γιώργος Μωρόγιαννης, Γεωργία Γεωργόνη και άλλοι. Τιμές εισιτηρίων: 22 ευρώ και 15 ευρώ (φοιτητικό και μαθητικό).
 
Στις γειτονιές της πόλης
Σειρά μουσικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν επίσης σε διάφορα σημεία της πόλης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, αρχής γενομένης στις 4/7 στην πλατεία Νεάπολης, 21.00, με το αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκι  «Ηθοποιός σημαίνει φως».  Συμμετέχουν:  Έρρικα Πατρικίου και Βασίλης Κουτσελίνης (τραγούδι), Μερόπη Βλαχογιάννη (ακορντεόν), Μαρία Ζίφκου (πιάνο), Γιάννης Πολίτης (μαντολίνο – μπουζούκι). Στις 17/7 στον Σωρό, 21.00, προγραμματίζεται μουσική βραδιά με το συγκρότημα «Διπλοπενιές». Στις 18/7 στην πλατεία Μεταμόρφωσης,  21.00, θα παρουσιαστεί το «Εδώ Λιλιπούπολη», σε συνθέσεις των: Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος και Νίκου Χριστοδούλου που ερμηνεύουν ο Βασίλης Αγροκώστας και η Έρρικα Πατρικίου. Συμμετέχουν ο Νώντας Αδάμος (ακορντεόν) και η Αρετή Προσήλια (πιάνο). Στις 18/7 στην πλατεία Χιλιαδούς,  21.00, διοργανώνεται συναυλία με το συγκρότημα ελληνικής μουσικής του Παύλου Πλάκα.
Στις 23/7 στην πλατεία Νέας Δημητριάδας, θα εμφανιστεί η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου στην παράσταση «Στη γειτονιά σας με αγάπη, νύχτα καλοκαιριού γλυκιά», με επιλογή από την ξένη δισκογραφία (disko and other) και αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα στο Β΄ μέρος. Στις 25/7 στην Νέα Δημητριάδα (υπαίθριο θέατρο οδού Θερμοπυλών), 21.00, θα εμφανιστεί το συγκρότημα ελληνικής μουσικής του Παύλου Πλάκα. Στις 28/7 στις Αλυκές, 21.00, θα εμφανιστεί επίσης η Φιλαρμονική, η οποία στις  30/7 στην πλατεία Χιλιαδούς, 21.00, θα παρουσιάσει επίσης την παράσταση «Στη γειτονιά σας με αγάπη, νύχτα καλοκαιριού γλυκιά», με επιλογή από την ξένη δισκογραφία (disko and other) και αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα στο Β΄ μέρος. Διευθύνει ο αρχιμουσικός Γιώργος Καρυδάκης. Σολίστ: Γιάννης Πολίτης και Βασίλης Σαμαράς. Τραγούδι: Θωμάς Σκοτίδας, Γιάννης Μπαλιάκος, Χριστίνα Ιωαννίδη.
Την 1η /8 στην πλατεία Νεάπολης, 21.00, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με το συγκρότημα «Διπλοπενιές». Την ίδια μέρα και ώρα στην Νέα Δημητριάδα (υπαίθριο θέατρο οδού Θερμοπυλών), διοργανώνεται βραδιά τζαζ-ροκ μουσικής από τους Weeping Willow. Στις 4/8 ακολουθεί συναυλία της Φιλαρμονικής στο Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου (πλατεία Ραδιοφωνικού Σταθμού),  21.00, ενώ στις 6/8 η ίδια ορχήστρα θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της στην Πλατεία Χρυσοχοΐδη.
 
Ποικίλα ηχοχρώματα
Στις 6/8 στον Σωρό,  ώρα 21.00, διοργανώνεται αφιέρωμα στην θαυμαστή πορεία του Ελληνικού τραγουδιού με τίτλο «Μέσα σου να χαθώ» από την καλλιτεχνική ομάδα των Νίκου Παρθένη – Ζαφείρη Κουκουσέλη. Στις 8/8 στην Πλατεία Χιλιαδούς, ώρα 21.00, διοργανώνεται βραδιά τζαζ-ροκ μουσικής από τους Weeping Willow. Στις 11/8, στους Αγίους Αναργύρους, ώρα 21.00, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου έρχεται «Στη γειτονιά σας με αγάπη, νύχτα καλοκαιριού γλυκιά». Στις 18/8 το ίδιο πρόγραμμα της Φιλαρμονικής θα παρουσιαστεί στην Παραλία (Τράπεζα της Ελλάδος).
Τέλος, στις 22/8 στους Αγίους Αναργύρους, ώρα 21.00, θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα «Ηθοποιός σημαίνει φως».
Στο πλαίσιο του ίδιου Φεστιβάλ καταγράφεται επίσης το «Σινέ-Μεσόγειος» με προβολές κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 9.30 μ.μ. στον θερινό κινηματογράφο «Εξωραϊστική» έως τις 16 Σεπτεμβρίου και τιμή εισιτηρίου: 3,5 ευρώ.
Επίσης και η παράσταση θεάτρου σκιών από την οικογένεια Σπυρόπουλου
που θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη 9.30 μ.μ. στον θερινό κινηματογράφο «Εξωραϊστική», από 9 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου, με τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ.  
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου