ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρωτοπόρος η Μικρά Ασία

πρωτοπόρος-η-μικρά-ασία-669628

Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας του θεάτρου και του πολιτισμού στη Μικρά Ασία και η ουσιαστική συνδρομή των λογίων υπογραμμίστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας.

Ενταγμένη στον κύκλο «Μικρασιάτικα» που θεσμοθετήθηκε επί των ημερών της αξέχαστης Αννας Αϊβαζόγλου, όπως ανέφερε εμφανώς συγκινημένη η νυν πρόεδρος των «Ιώνων» Αννα Πετσιάβα, η χθεσινή εκδήλωση υπογράμμισε μια ακόμη πτυχή του πολυδιάστατου Μικρασιατικού πολιτισμού και συγκεκριμένα το Μικρασιατικό Θέατρο πριν και μετά το 1922. Διοργανωτές ήταν η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ιωνες» σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Το θέμα ανέπτυξαν η Χρυσόθεμις Σταματοπούλου – Βασιλάκου, καθηγήτρια Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Κατερίνα Μανωλέα – Πιτσιώρη, ηθοποιός, Δασκάλα, Θεατρολόγος και υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κ. Σταματοπούλου – Βασιλάκου επεσήμανε ότι «υπήρχαν πολλοί περιοδεύοντες θίασοι από την κυρίως Ελλάδα που μεταλαμπάδευαν το θέατρο στη Μικρά Ασία, αλλά επειδή ο πληθυσμός ήταν υψηλού πολιτιστικού επιπέδου, ενστερνίστηκε την αγάπη για το θέατρο και άφησε πίσω του πολύ σημαντική δημιουργική παρακαταθήκη». Παράλληλα η ίδια εισηγήτρια τόνισε την σημαντική συμβολή των λογίων στη μετάφραση θεατρικών έργων από τη δύση στην καθ’ ημάς ανατολή, καθώς επίσης και τη θεατρική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στα σχολεία.

Η κ. Μανωλέα – Πιτσιώρη σημείωσε από την πλευρά της ότι οι Σμυρνιοί είχαν το βλέμμα στραμμένο στη δύση, αγαπούσαν πολύ το θέατρο, παρακολουθούσαν τις παραστάσεις που έρχονταν από την Ευρώπη, τις οπερέτες, τις επιθεωρήσεις, αλλά και τις τραγωδίες. Πολλοί Αθηναϊκοί θίασοι ταξίδευαν στη Σμύρνη, τόνισε μεταξύ άλλων, γιατί οι Σμυρνιοί ήταν φανατικοί θεατρόφιλοι. «Ηταν μια περιοχή του Ελληνισμού που υποστήριζε ένθερμα τις τέχνες και ζούσε με ένα δυτικό τρόπο ζωής» επεσήμανε η ίδια.

Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε η Ρωσσάνα Πώποτα, διανθίστηκε με αποσπάσματα από θεατρικά έργα, γραμμένα πριν και μετά το 1922, τα οποία διάβασαν οι γνωστοί ηθοποιοί Βασίλης Μητσάκης και Αμαλία Γκιζά. Οπερέτες απέδωσαν ο βαρύτονος Ιορδάνης Παπάζογλου και η υψίφωνος Στέλλα Κοπάνου, ενώ στο πιάνο συνόδευσε η Νεκταρία Παπαδημητρίου. Την εκδήλωση έκλεισαν μέλη του χορευτικού τμήματος της Εστίας «Ιωνες» με χορούς εποχής και διδάσκουσα τη Μαρία Κατσιαρδάνη, πλαισιώνοντας με άρωμα Μικρασίας την εκδήλωση.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου