ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζωντανές οι μνήμες του Πόντου

ζωντανές-οι-μνήμες-του-πόντου-851206

Με κάθε επισημότητα θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων, το Σάββατο 19 Ιουνίου στις 8 το βράδυ στο άλσος «Ανδρέας Βαλαχής» που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σταδίου και Μανδηλαρά, στη Νέα Ιωνία. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Ενωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας και ο Δήμος Νέας Ιωνίας, ενώ το μνημείο φιλοτέχνησε ο πολυβραβευμένος γλύπτης Αναστάσης Κρατίδης. Η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου θα ξεκινήσει με τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, τους οποίος θα απευθύνουν η πρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Ν. Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνα Ηλιάδου, ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Παύλος Μαβίδης, καθώς και οι επίσημοι που θα παρίστανται. Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα τελέσουν η αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ροδούλα Ζήση, ο π. Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θανάσης Νάκος και ο δήμαρχος Νέας Ιώνιας κ. Παύλος Μαβίδης.

Στην συνέχεια θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, προς τιμή των 353.000 άταφων νεκρών της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Την τελετή θα πλαισιώσουν, τιμής ένεκεν, η ανάκρουση του Εθνικού Υμνου από την Φιλαρμονική Δήμου Βόλου και ο Πυρρίχιος χορός, που αποτελεί μακραίωνο σήμα κατατεθέν του Ποντιακού Ελληνισμού. Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης προγραμματίζεται, εξάλλου, η παρουσίαση της έκθεσης έργων τέχνης από την προσωπική συλλογή του Κωνσταντίνου Φωτιάδη, Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην αίθουσα Τέχνης του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου περιλαμβάνει σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στον πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, στις 9 το βράδυ του Σαββάτου 19 Ιουνίου. Συγκεκριμένα προγραμματίζεται η προβολή ντοκουμέντων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, έκθεση έργων της προσωπικής συλλογής του Κωνσταντίνου Φωτιάδη, έκθεση προπλασμάτων έργων τέχνης του γλύπτη Αναστάση Κρατίδη και έκθεση βιβλίου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά 9.00-14.00 και 17.00-21.00.

Λίγο αργότερα στις 9.230 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά μνήμης στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, η οποία περιλαμβάνει την απόδοση παραδοσιακών τραγουδιών από το μουσικό συγκρότημα «Ιωνία» του Δημοτικού Ωδείου. Θα ακουστούν επίσης τραγούδια από την Απολλώνειο Χορωδία του Δήμου Νέας Ιωνίας, με αφηγητή τον ηθοποιό Σπύρο Μαβίδη, μνήμες του Πόντου θα αναβιώσει με το τραγούδι του ο Νικόλαος Ιακωβίδης και στην Ποντιακή λύρα συνοδεύει ο Δημήτριος Κουλίδης.

Στην χορευτική βραδιά που ακολουθεί θα παρουσιαστούν χοροί του Πόντου με την συμμετοχή των χορευτικών ομάδων της Ενώσεως Ποντίων Νομού Μαγνησίας. Χοροδιδάσκαλοι είναι οι Νικόλαος Ελευθεριάδης, Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, Ποντιακή λύρα παίζει ο ο Δημήτριος Κουλίδης και νταούλι ο Γεώργιος Κορμάζος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου