ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εργα Πράισνερ στο Μέγαρο Μουσικής

εργα-πράισνερ-στο-μέγαρο-μουσικής-505546

Εντονο τοπικό χρώμα έχει η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Πολυφωνική Χορωδία συμμετέχουν στην αποψινή κορυφαία εκδήλωση με έργα του Zbigniew Preisner, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Φίλων της Μουσικής στις 8.30 μ.μ., με μαέστρο στο πόντιουμ τον ίδιο το συνθέτη καθώς και τον Βολιώτη μαέστρο Ιωακείμ Μπαλτσαβιά. Η Συμφωνική Ορχήστρα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου και η Πολυφωνική Χορωδία υπό την διεύθυνση του Γιάννη Καρκάλα με σολίστ τους Μανώλη Λιδάκη και τη σοπράνο Elzbieta Towarnicka θα ερμηνεύσουν έργα του Πράισνερ. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο διάσημος συνθέτης πρότεινε την συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Βόλου, μετά την επιτυχημένη συνεργασία που είχε μαζί της στο θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης πριν δυο χρόνια στα 43α Δημήτρια σε μια συναυλία που παρακολούθησαν 4.500 άτομα.

«…Ο Κισλόφσκι με έμαθε την ελευθερία της έκφρασης. Το νόημα της τέχνης είναι η ελευθερία, η ελευθερία έκφρασης. Γι’ αυτό πιστεύω ότι όσο και αν προσπαθήσουν κάποιοι για το αντίθετο, αργά ή γρήγορα η τέχνη θα διαδοθεί…»

«…Το τεράστιο άλμα της τεχνολογίας, δεν στηρίχθηκε σε κάποιο φιλοσοφικό ή ψυχολογικό υπόβαθρο, ούτε στη τέχνη. Οι άνθρωποι έχουν λησμονήσει την ψυχή τους – δεν έχουν ούτε χρόνο ούτε χώρο να της αφιερώσουν…» υπογραμμίζει ο

Ζμπίκνιου Πράισνερ, ο οποίος έχει υπογράψει τη μουσική σε πάνω από 40 ταινίες, κατά κύριο λόγο Ευρωπαίων σκηνοθετών. Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη περίπτωση μουσικού όχι μόνο για αυτό, αλλά πολύ περισσότερο γιατί είναι αυτοδίδακτος. Τον γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τη δουλειά του για την ταινία του Κριστόφ Κισλόφσκι «Η διπλή ζωή της Βερόνικα», όταν με το ψευδώνυμο Βαν ντε Μπαντεμάγερ υπέγραφε ένα από τα ομορφότερα κινηματογραφικά θέματα όπως είναι το «Concerto in e minor, Version 1798». Ο Ζμπίγκνιου Πράισνερ έκτοτε έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων, και όχι μόνο βεβαίως, με τις περίφημες συνεργασίες του και στις άλλες ταινίες του Κισλόφσκι.

Ο Zbigniew Preisner έχει βραβευθεί για τις συνθέσεις του για τον κινηματογράφο, με την Αργυρή Άρκτο (Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου), δύο βραβεία César (Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου) και έχει λάβει τρεις συνεχόμενες μνείες ως «o καλύτερος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής» από την Ένωση Κριτικών του Λος Άντζελες. Εκτός από τις πολλές συνθέσεις του για τον κινηματογράφο, ο Preisner συνέθεσε επίσης τη μουσική για το People’s Century, μία σειρά 26 επεισοδίων του BBC και του WGBH-Boston, για την ιστορία του 20ου αιώνα. Η σειρά προβλήθηκε στη Μ. Βρετανία, στις Η.Π.Α., καθώς και σε περισσότερες από 30 χώρες. Άλλα έργα του Preisner είναι το Requiem for my Friend, ένα μεγάλο έργο αφιερωμένο στη μνήμη του Krzysztof Kieslowski, και το 10 Easy Pieces for Piano.

Οι συντελεστές της βραδιάς

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Βόλου ιδρύθηκε το 1992 από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Δήμου Βόλου, ως αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης, συστηματικής εκπαιδευτικής και πολιτιστικής πολιτικής και ταχύτατα αναδείχτηκε σε ένα από τα πιο δυναμικά μουσικά συμφωνικά σύνολα της χώρας. Η Ορχήστρα έχει συμπράξει με κορυφαίες μουσικές προσωπικότητες, πραγματοποιώντας συναυλίες στο Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Θέατρο Γης, Λυρική Σκηνή, Αίθουσα Βέρντι του Μιλάνου, Κωνσταντινούπολη και Κύπρο, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετείχε στην εναρκτήρια εκδήλωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αθήνα και στην τελετή της Λαμπαδηδρομίας στο Βόλο.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα έχει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος, ενώ είναι άξια αναφοράς η ενθουσιώδης αποδοχή σε κάθε εμφάνιση, εντός και εκτός των τειχών.

Η Πολυφωνική Χορωδία Δήμου Βόλου με μαέστρο τον Γιάννη Καρκάλα έχει να παρουσιάσει σπουδαίο έργο και κατάφερε να καθιερωθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, αποσπώντας επαίνους και βραβεία όπου έλαβε μέρος. Συνεργάστηκε με την κρατική ορχήστρα Αθηνών, Βορείου Ελλάδος, με την συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Βόλου, καθώς και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου ανεβάζοντας έργα μεγάλων μουσουργών, έλαβε μέρος σε διάφορα χορωδιακά φεστιβάλ της Ευρώπης και της Ελλάδας, τιμήθηκε με πρώτα και δεύτερα βραβεία σε Πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, εκπροσώπησε την Ελλάδα

σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες και συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Βόλου ως Ολυμπιακής Πόλης, αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια, στην διάρκεια μιας μακράς διαδρομής που συνεχίζεται.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου