ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γέφυρες φιλίας δημιουργούν οι νέοι

γέφυρες-φιλίας-δημιουργούν-οι-νέοι-435564

Με τη συνεργασία των δύο Δήμων πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας με θέμα: «Η μετακίνηση των λαών εκτός συνόρων και η εσωτερική μετανάστευση από την επαρχία στα αστικά κέντρα». Παρόντες στη συνάντηση αυτή ήταν από την πλευρά της Κωνσταντινούπολης ο δήμαρχος του Esenler κ. Tevfic Göksu, ο δήμαρχος της Μητροπολιτικής Πόλης της Κωνσταντινούπολης κ. Kadir Topbaş και από την ελληνική πλευρά ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Απόστολος Φοινικόπουλος.
Στο φόρουμ συμμετείχαν πέντε ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Γερμανία, καθώς και η Ελλάδα και φυσικά η Τουρκία. Την ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι: Ευθύμης Βέτσικας, Απόστολος Γιαννιός, Νίκος Γούλιας, Εμμανουήλ Ζεράι, Ελένη Λιόλιου, Μαρία Σταφυλά, Χριστίνα Τουλουμάκου, η υπεύθυνη του Κ.Π.Ν. Δίαυλος Άννα Κουτσελίνη. Την αποστολή βοήθησε στην μετάφραση και την επικοινωνία η μεταφράστρια και δασκάλα του Διαύλου Μπέρνα Ατιλγκανέρ.
Το πρόγραμμα φιλοξενίας διήρκησε τρείς ημέρες και περιελάμβανε περιήγηση και ξενάγηση σε ιστορικά σημεία της Πόλης. Συνολικά ο αριθμός των συμμετεχόντων ανήλθε στους 57, οι οποίοι εργάστηκαν σε ομάδες πάνω σε διαφορετικές πτυχές της μεταναστευσης και της αστυφιλίας και οι εργασίες τους παρουσιάστηκαν στις 23 Μαΐου στο Istanbul Commerce University. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν: Η επαγγελματική κατάσταση και η οικονομία σε σχέση με τη μετανάστευση και την αστυφιλία, Διαφορά γλώσσας και προβλήματα επικοινωνίας των μεταναστών, σχέση ταυτότητας, εθνικότητας και θρησκείας σε περιπτώσεις μετανάστευσης, εκπαίδευση και η τάσεις των μεταναστών απέναντί της, Έγκλημα, βία, και ασφάλεια στις μεταναστευτικές κοινότητες και Κοινωνική, πολιτική, οικονομική και ψυχολογική ολοκλήρωση των μεταναστών.
Οι ομάδες εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση και την βοήθεια καταξιωμένων επιστημόνων, του καθηγητή Ayhan Kaya του Istanbul Bilgi University και του καθηγητή Mim Kemal του Istanbul Commerce University. Μέσα από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε συμπεράσματα σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης και της αστυφιλίας τα οποία ως επίκαιρα ζητήματα αφορούν σε όλα τα κράτη του σύγχρονου κόσμου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρ’ όλες τις πολιτικές, οικονομικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών, οι τρόποι ομαλής ένταξης και κοινωνικοποίησης των μεταναστευτικών πληθυσμών, όπως αυτοί προτάθηκαν στις καταληκτικές συζητήσεις του συνεδρίου, είναι κοινοί για όλες τις χώρες που αποτελούν πόλο έλξης μεταναστών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου