ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Στέφωση

εκθεση-φωτογραφίας-της-μαρίας-στέφωσ-791429

Στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου λειτουργεί η έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Στέφωση που προσελκύει το ενδιαφέρον των φίλων του πολιτισμού.

Στο θεμέλιο της τέχνης του Καβάφη, στις αναμνήσεις, καταβυθίζεται η φωτογράφος Μαρία Στέφωση, αναζητώντας εκεί τους σπόρους της ποίησής του… Μέσα από μια σειρά από 22 εικαστικές φωτογραφίες, όπου τοπία και πρόσωπα αναδύονται μέσα από το νου, μας μεταφέρει σε έναν κόσμο άχρονο, μυστηριώδη, όπου Ιστορία και μνήμη ενσωματώνονται στο παρόν.

Στην έκθεση «…αβέβαιες μνήμες», η καλλιτέχνις επιχειρεί ένα οδοιπορικό σε αυτό που ο Σεφέρης αποκαλεί «καβαφική γεωγραφία», μια περιπλάνηση από την αρχαία στη σύγχρονη Αλεξάνδρεια, με την παρουσία του ποιητή ζωντανή σε κάθε βήμα της διαδρομής.

Η έκθεση της Μαρίας Στέφωση διαρθρώνεται σε δύο ενότητες: Στην πρώτη, με οδηγό τον ίδιο τον ποιητή που σαν σκιά περιδιαβαίνει την πόλη, μια σειρά από εικόνες της σύγχρονης πόλης αναμεμειγμένες με εικόνες της μνήμης διαμορφώνουν την εικόνα μιας πόλης – σύμβολο όπου παρελθόν, παρόν και μέλλον γίνονται ένα.

Στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Μισοειδωμένα πρόσωπα», ο θεατής εισχωρεί στον κόσμο των αισθήσεων, στα «ινδάλματα της ηδονής» που ανασύρονται από την Ιστορία και αποτυπώνονται στα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη. Αλεξανδρινοί βασιλείς, έφηβοι θεοί, νεαροί Απόλλωνες και Αντίνοοι που ξεπηδούν από τους ελληνιστικούς χρόνους, εμφανίζονται σαν «μισοειδωμένα πρόσωπα» για να υμνήσουν το κάλλος που διεγείρει τις επιθυμίες του ποιητή…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου