ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο βραβευμένος Βελεστινιώτης σκηνοθέτης Στ. Πάσχος μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

ο-βραβευμένος-βελεστινιώτης-σκηνοθέ-797284

Μια ακόμη σημαντική διάκριση προστέθηκε πρόσφατα στο καλλιτεχνικό βιογραφικό του Στέργιου Πάσχου, ο οποίος απέσπασε το βραβείο της Επιτροπής Νέων του φεστιβάλ του Λοκάρνο, συμμετέχοντας στο διαγωνιστικό τμήμα στην ενότητα «Κινηματογραφιστές του σήμερα».

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης από το Βελεστίνο, γιος του Γιώργου και της Ελένης Πάσχου, μάγεψε κυριολεκτικά κοινό και επιτροπή, με την μεγάλου μήκους ταινία του «Afterlov» που απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές.

Το «Afterlov», που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης μικρού μήκους ταινίας του Στέργιου Πάσχου «Ο Ελβις είναι νεκρός», παρακολουθεί την ιστορία του Νίκου και της Σοφίας, των οποίων ο πρόσφατος χωρισμός έχει αφήσει τον πρώτο συντετριμμένο. Οι δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας, τους οποίους ενσαρκώνουν ο Χάρης Φραγκούλης και η Ηρώ Μπέζου συναντούνται μετά το χωρισμό τους και προσπαθούν να βρουν δρόμους επικοινωνίας.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο 31χρονος δημιουργός, υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για μια καυστική µεταερωτική ιστορία» η οποία είναι κωμωδία, ενώ σημειώνει παράλληλα ότι ήταν ευχάριστη έκπληξη για τον ίδιο η αποδοχή και υποδοχή του κόσμου στην ταινία.

Τα συναισθήματα του βραβευμένου σκηνοθέτη είναι «έκπληξη, δικαίωση αλλά και χαρά», ενώ όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, το στοιχείο που είναι καθοριστικό για τον ίδιο, είναι «οι στιγμές, οι συνεργασίες, οι άνθρωποι» πολύ περισσότερο από τις διακρίσεις που έχει αποσπάσει.

Εχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, προετοιμάζει την επόμενη ταινία του, «ένα ερωτικό τρίγωνο» όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «στη ζωή συνυπάρχουν και η κωμωδία και το δράμα».

Ο κινηματογράφος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη ζωή του, καθώς εγκατέλειψε τις σπουδές στη Γεωπονία, για να ακολουθήσει το καλλιτεχνικό του ένστικτο, ενώ όπως ομολογεί «με είχε κερδίσει η σκηνοθεσία πολύ πριν πάω στη Γεωπονία. Ετσι γεννήθηκα».

Ο ίδιος μαθήτευσε δίπλα σε σπουδαίους σκηνοθέτες το Νικολαΐδη, τον Πανουσόπουλο και τον Παναγιωτόπουλο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η βραβευμένη ταινία μεγάλου μήκους γυρίστηκε στο σπίτι του Νίκου Νικολαΐδη.

Ο ταλαντούχος δημιουργός από το Βελεστίνο, θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες στον τόπο καταγωγής του, προκειμένου να δει τους γονείς, τους φίλους, τους συγγενείς τους, με τους οποίους τον συνδέουν ακατάλυτοι δεσμοί.

Στο μεταξύ, η βραβευμένη ταινία θα παρουσιαστεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, στην Ελλάδα και πιθανότατα στο εξωτερικό, την επόμενη χρονιά, δίνοντας στο διεθνές κινηματογραφόφιλο κοινό το στίγμα ενός χαρισματικού δημιουργού, που εξελίσσεται διεθνώς, ξεδιπλώνοντας σε κάθε του ταινία, πτυχές του ανεξάντλητου ταλέντου του.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου