ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνεχίζονται με μεγάλη συμμετοχή κόσμου οι αυγουστιάτικες παρακλήσεις

συνεχίζονται-με-μεγάλη-συμμετοχή-κόσ-803471

Ενταγμένος στο κατανυκτικό κλίμα των ημερών που διανύουμε είναι ο θεσμός των αυγουστιάτικων παρακλήσεων που συνεχίζονται σήμερα, Δευτέρα 8 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Κανάλια Μαγνησίας, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα τελέσει την παράκληση προς την Παναγία.

Στις 9.00 το βράδυ, ακολουθεί μουσική συναυλία με την Ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ» και τον Βασίλη Αγροκώστα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

Ξεχωριστή σημασία για το θεσμό έχει η πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης στο παραλίμνιο χωριό τα Κανάλια Μαγνησίας, το οποίο διαθέτει μια πλούσια ιστορία, έναν λαμπρό λιμναίο πολιτισμό, ο οποίος αν και χάθηκε στα βάθη του χρόνου. Έχει να επιδείξει αλλά και να επιβεβαιώσει, ότι ο μεγαλύτερος και πολυτιμότερος θησαυρός κάθε ανθρώπου, είναι ο πολιτισμός και η ιστορία όπως την έπλασε ο τόπος του.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι, για πρώτη φορά, εντάσσεται η περιοχή των Καναλίων στον κύκλο των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων 2016», στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στους πρόποδες του Δυτικού Πηλίου και έχει κατά παράδοση ιστορία τριών αιώνων. Συγκεκριμένα στις 16 Μαρτίου του 1804 έγιναν τα εγκαίνια του ναού, ήταν τρίκλιτος βασιλική με δύο παρεκκλήσια αφιερωμένα, το δεξιό στα Εισόδια της Θεοτόκου και το αριστερό στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη. Η καταστροφή έγινε όταν στις 16 Νοεμβρίου 1943, Γερμανοί κατακτητές προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές στα Κανάλια, αλλά και στην εκκλησία, καίγοντας και ανατινάζοντάς την. Στα χρόνια μας, στο Ναό σώζεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Καναλιώτισσας, ευλογία Κυρίου για τον τόπο.

Η φετινή εκδήλωση είναι ενταγμένη στο «Θεματικό Έτος Πολιτισμού 2016» της «Μαγνήτων Κιβωτού» με θέμα: «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων». Για το λόγο αυτό θα παρουσιαστούν τοπικές γεύσεις, φτιαγμένες με μεράκι από τις γυναίκες του χωριού, στο πνεύμα των ημερών, δηλαδή νηστίσιμες, με τον συντονισμό του πατρός Αθανασίου και της Βασιλικής Τράκη. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν o Ηλίας Λιαμής, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και ανώτερων θεωρητικών της μουσικής, ενώ κατέχει και την προεδρία της Συνοδικής Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Συγγραφέας και Θεολόγος Δημήτριος Καραβασίλης, παλαιοί μαθητές του Σεβασμιώτατου, που αναφέρονται στο πνεύμα των ημερών με εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου