ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γνωρίζοντας τα μουσεία της περιοχής

γνωρίζοντας-τα-μουσεία-της-περιοχής-435564

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει σήμερα το Δίκτυο Ιστορικών και Λαογραφικών Μουσείων Μαγνησίας υποστηρίζοντας την προβολή της δραστηριότητας των μουσείων – μελών του για τον εορτασμό της ημέρας Μουσείων. Το δίκτυο παρουσιάζει μέσα σε ένα ενιαίο πρόγραμμα τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα Μουσεία από το Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2010. Η επιμέλεια του προγράμματος έγινε από το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και επιχορηγήθηκε από την ΕΚΠΟΛ-ΝΑΜ. Στο πλαίσιο της μέρας των μουσείων προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις: στην Πινακοθήκη – Μουσείο Χρυσούλας Ζώγια, ισόγειο (Ανθ. Γαζή – Βλαχάβα), σήμερα στις 7.00 μ.μ. εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής και εικονογραφημένων ποιημάτων της Παρασκευής Τουλούπη, που θα διαρκέσει έως τις 30 Μαΐου και διοργανώνεται από το ΔΗΚΙ.
Στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 5ος όροφος (Μεταμορφώσεως 2), σήμερα στις 7.00 μ.μ. διοργανώνεται εκδήλωση για το ζωγράφο Θεόφιλο. Θα μιλήσουν η Βάλια Καραθανάση και η Μαρία Νάνου από τη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή με θέμα: «Από τη μνήμη των λόγων στη μνήμη των έργων: η συμβολή του Κίτσου Μακρή στη γνωριμία με τη ζωή και το έργο του Θεόφιλου στο Πήλιο» και ο Νικόλαος Παπαθεοδώρου, γιατρός με θέμα «Ο ζωγράφος Θεόφιλος στις Μηλιές του Πηλίου. Νεότερα δεδομένα». Την διοργάνωση ανέλαβε η Βιβλιοθήκη-Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο (Μεταμορφώσεως 3), εγκαινιάζεται σήμερα στις 7.30 μ.μ. η έκθεση των νεότερων έργων της μεταπολεμικής περιόδου από τις συλλογές του Μουσείου Α.Κ. Δάμτσα, μεταξύ των οποίων έργα ζωγραφικής των Γ. Τσαρούχη, Κ. Μαλάμου, Γ. Μανουσάκη, Ρ. Κοψίδη, Δ. Δανιήλ, Δ. Μυταρά, Χ. Καρά, Β. Σπεράντζα, Σ. Καραβούζη, Χ. Μπότσογλου, Ε. Σακαγιάν κά. Θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουνίου και διοργανώνεται από τον «ΚΟΔΒ-ΔΗΠΕΘΕ» Δήμου Βόλου.
Στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας (Κανάλια Μαγνησίας), στις 7.00 μ.μ., εγκαινιάζεται έκθεση φωτογραφικού υλικού με θέμα «Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Καναλίων», η οποία διοργανώνεται από το Κέντρο Μελέτης – Προστασίας λίμνης Βοιβηίδας (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ) και θα διαρκέσει έως τις 30 Μαΐου.
Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου – Αρχοντικό Τοπάλη (Μακρινίτσα) διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, μουσική έως τις 23 Μαΐου, από την Κοινότητα Μακρινίτσας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, την Ελληνική Μέριμνα Βόλου και την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «Άρσις».
 
Τέχνη στην πόλη
Με τη συμμετοχή εξήντα πέντε καλλιτεχνών της πόλης, έντεκα καλλιτεχνικών εργαστηρίων και πενήντα πέντε χώρων βιβλίου, τέχνης και αναψυχής παρουσιάζεται για τέταρτη χρονιά φέτος η εκδήλωση η «Τέχνη στην πόλη». Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Τμήμα Εικαστικών του Καλλιτεχνικού Οργανισμού και αποτελεί θεσμό, ο οποίος  εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων που έχει οριστεί η 18η Μαΐου. Τις προηγούμενες χρονιές τα έργα παρουσιάζονταν σε βιτρίνες εμπορικών καταστημάτων, ενώ ο φετινός καλλιτεχνικός περίπατος, αφενός διευρύνεται εντάσσοντας και ιδιωτικούς χώρους καλλιτεχνικής δημιουργίας, κυρίως κεραμικής και κοσμήματος, αλλά και ιδιωτικούς χώρους λόγου και τέχνης που οργανώνουν εκθέσεις. Οι παραπάνω χώροι θα λειτουργήσουν ως άτυπες γκαλερί από σήμερα Τρίτη 18 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, συμβάλλοντας στο άνοιγμα της τέχνης και στην εικόνα μιας ανοιχτής έκθεσης της καλλιτεχνικής παραγωγής του τόπου. Ο καλλιτεχνικός περίπατος θα ξεκινά από τον Πολυχώρο Τσαλαπάτα, θα συνεχίζεται στα Παλιά, στην περιοχή του Δημαρχείου και στη συνέχεια στο εμπορικό κέντρο μέχρι την περιοχή του Πανεπιστημίου- κτήριο Παπαστράτου. Μία αφίσα – χάρτης που θα υπάρχει στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο, στο Δίαυλο και στους συμμετέχοντες χώρους, θα οδηγεί τους ενδιαφερόμενους.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου