ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βραβευμένη ταινία στο Αχίλλειον

βραβευμένη-ταινία-στο-αχίλλειον-435564

 Η βραβευμένη ταινία του Σταύρου Ψυλλάκη «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε» θα προβληθεί σήμερα Τετάρτη 12 Μαΐου στις 8.00 μ.μ. στο Αχίλλειον, από το τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  σε συνεργασία με το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση υπό τον συντονισμό του αναπληρωτή καθηγητή του ΙΑΚΑ Πολυμέρη Βόγλη. Η ταινία, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Νίκου και της Αργυρώς Κοκοβλή, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στο ντοκιμαντέρ, βγάζει στο φως μια συγκλονιστική ιστορία που εκτυλίχθηκε στον νομό Χανίων, που είναι και ο τόπος καταγωγής του σκηνοθέτη. Στην Κρήτη, ένα τμήμα του Δημοκρατικού Στρατού επιβίωσε, ακόμα και όταν ο Εμφύλιος τέλειωσε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι αντάρτες αυτοί, παράνομοι και επικηρυγμένοι, κρύβονταν για 14 περίπου χρόνια στο Ν. Χανίων, ανασυγκροτώντας τις παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ. Το 1962, 6 από αυτούς δραπέτευσαν, και μέσω Ιταλίας, έφτασαν στην Τασκένδη. Οι 3 (ο Νίκος, η Αργυρώ Κοκοβλή και ο Γιάννης Λιονάκης) ζουν και αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα του ντοκιμαντέρ.
Στο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη παρακολουθούμε την ιστορία κάποιων ανθρώπων, σε απίστευτες για τα σημερινά δεδομένα συνθήκες, που δίνουν έναν αγώνα αξιοπρέπειας και ένα παράδειγμα στάσης ζωής, δυσεύρετα στην εποχή μας. «Πρωταγωνιστές» και «αφανείς» ήρωες αυτής της ιστορίας, πέρα από ιδεολογίες, ενσαρκώνουν κάτι πολύ σημαντικό: βαθιά προσήλωση στον ίδιο τον άνθρωπο και στην αξιοπρέπειά του. Η ταινία έχει αποσπάσει το Βραβείο Κοινού στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λευκωσίας (Μάρτιος 2009), το 1ο Βραβείο ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα (Οκτώβριος 2009) και πρόσφατα τo Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Μάιος 2010).
Οι συντελεστές της ταινίας είναι : σενάριο – σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης,
αρχική ιδέα και συνεργασία στην έρευνα και στο σενάριο: Ματθαίος Φραντζεσκάκης,
διεύθυνση φωτογραφίας: Χρήστος Ασημακόπουλος, συμπληρωματικά γυρίσματα: Στέλιος Αποστολόπουλος, ειδικές λήψεις και steadicam: Δημήτρης Ξενάκης, πρωτότυπη μουσική: Βαγγέλης Φάμπας, μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου, συνεργασία στο μοντάζ – επεξεργασία φωτογραφιών: Αντώνης Γασπαρινάτος,  
ηχολήπτης: Αναστάσης Εφεντάκης, διεύθυνση παραγωγής: Νικόλας Πανουτσόπουλος. Βοηθοί παραγωγής είναι οι: Παναγιώτης Παπάζογλου και Θανάσης Αποστολάκης. Την απόδοση κειμένου επιμελήθηκε ο Πάνος Κυπαρίσσης,
παραγωγός είναι ο Σταύρος Ψυλλάκης και συμπαραγωγοί στο πρόγραμμα τεκμήριο: Ε.Κ.Κ. – ΕΡΤ Α.Ε. – Massive Productions – Indigo View.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου