ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνήμες και γεύσεις Κατοχής στην Κερασιά

μνήμες-και-γεύσεις-κατοχής-στην-κερασ-828597

Μια Μουσικοχορευτική παράσταση με δρώμενα των «Μαρτυρικών Χωριών» της Μαγνησίας και λιτές γεύσεις, διοργανώνει η Μαγνήτων Κιβωτός σε συνεργασία με το Δήμο Ρήγα Φεραίου – Τοπική Κοινότητα Κερασιάς, το Εκκλησιαστικό Συμβ. Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κερασιάς και το Κέντρο Ιστορίας-Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.), τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016 και ώρα 20.00, στο αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κερασιάς.

Πριν από 75 περίπου χρόνια, τον Απρίλη του 1941, οι Γερμανοί έμπαιναν στην Αθήνα και ξεκινούσε για την Ελλάδα η κατοχή. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, τα τρόφιμα εξαφανίζονται, η πείνα γίνεται μόνιμος σύντροφος του ελληνικού πληθυσμού με αποτέλεσμα περίπου 40.000 συμπατριώτες μας να χάσουν τη ζωή τους το χειμώνα του ΄41 – ΄42.

Όταν σκεφτόμαστε την περίοδο αυτή, για την περιοχή μας η μεγαλύτερη αναφορά γίνεται στην Κερασιά, όπου ήταν η έδρα του 54ου Συντάγματος και ως τέτοια είχε τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την εκδίκηση των κατακτητών.


Στα χρόνια της Κατοχής, τα χόρτα ήταν στο επίκεντρο των συνταγών στα αλμυρά φαγητά και η σταφίδα στα γλυκά.

-«Παίρνετε τις ντομάτες, αν τις βρείτε, τις λειώνετε, τις βράζετε και μετά ρίχνετε τις ελιές: 5 µε 6 ελιές για κάθε άτομο της οικογένειας. Να μια νόστιμη σούπα που δεν την είχατε σκεφτεί πριν». Τέτοιου τύπου συμβουλές έδιναν καθημερινά οι εφημερίδες της Κατοχής, καθώς οι ελλείψεις προϊόντων, οι αστρονομικές τιμές, η μαύρη αγορά έκαναν την επιβίωση δύσκολη και έφερναν την ασιτία προ των πυλών.

Αν σε κάποιον είχε περισσέψει από το μεσημέρι ένα πιάτο φασολάκια γιαχνί, ο περίφημος Νίκος Τσελεμεντές στη στήλη του σε εφημερίδα πρότεινε:

«Ψιλοκόψτε το περίσσευμα, ρίξτε το στην κατσαρόλα, ρίξτε και αρκετό νερό, βάλτε και μερικές ελιές και έτοιμη η σούπα».


Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνά της µε τίτλο «Οι συνταγές της… πείνας», η ιστορικός Ελένη Νικολαΐδου παρουσιάζει όλες τις λεπτομέρειες της δύσκολης καθημερινότητας στην Κατοχή μαζί µε περισσότερες από εβδομήντα σελίδες µε τις συνταγές που χρησιμοποιούσαν τότε οι άνθρωποι για να στρώνουν ένα τραπέζι, έστω και εκ των εν όντων. Φασολάκια χωρίς φασόλια, μουσταλευριά χωρίς… µούστο, βλίτα ογκρατέν, βλιτοκεφτέδες, λάχανο µε κάστανα, μελιτζάνες µε πουρέ πατάτας, κολοκύθια γεμιστά µε τραχανά, σπανακοπίλαφο, σέσκουλα πουρέ, κυδωνόπαστο, µμαρμελάδα πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη, τσάι πορτοκαλιού.

Βέβαια δεν θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις συνταγές την Δευτέρα 27 Ιουνίου, στην Κερασιά, θα υπάρχουν όμως κάποιες από αυτές για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Τις γεύσεις αυτές θα τις πλαισιώσουμε με Έκθεση Φωτογραφίας, από υλικό που για πρώτη φορά παρουσιάζει ο Πρόεδρος του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

Την όλη εκδήλωση θα πλαισιώσουν χορευτικά από τα «Μαρτυρικά χωριά» της Μαγνησίας.

Τον διπλανό Ριζόμυλο, την Νέα Αγχίαλο και την Δράκεια, που με τους πολιτιστικούς τους φορείς, Αναπτυξιακό & Πολιτιστικό Σύλλογο «Η ΔΡΑΚΕΙΑ», Πολιτιστικό Σύλλογο Ριζομύλου «Η Διάπλαση» και Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο «Η Νέα Αγχίαλος» , θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τον συντονισμό της οποίας έχει η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Αντωνία Χασιώτη, οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν εδέσματα των γυναικών της Κερασιάς, ενώ προηγουμένως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα χοροστατήσει στον εσπερινό που θα τελεστεί στον Άγιο Νικόλαο Κερασιάς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου