ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρωμα Μπιενάλε στο Βόλο

αρωμα-μπιενάλε-στο-βόλο-844467

Η εικαστικός Μαρία Παπαδημητρίου παρουσιάζει στην γκαλερί «δ» το έργο της και τον κατάλογο της πρότασης που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Βενετία

Η έκθεση της εικαστικού Μαρίας Παπαδημητρίου με τίτλο «Νέα από το πουθενά» εγκαινιάζεται το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 13:00 στο Χώρο Τέχνης «δ» (Χατζηαργύρη 4 στο Βόλο). Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση του καταλόγου του έργου της «Αgrimika» που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας 2015 με το ομώνυμο έργο.

Στην παρουσίαση θα μιλήσουν η καλλιτέχνης και ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας συνεπιμελητής της ελληνικής συμμετοχής στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται προς τιμή του Βολιώτη Δημήτρη Ζιώγου, ενός από τους σημαντικότερους τεχνικούς ακατέργαστων δερμάτων της Ελλάδας

Η Μαρία Παπαδημητρίου παρουσιάζει ένα νέο κύκλο έργων που βασίζεται στην οικειοποίηση ενός προϋπάρχοντος υλικού.

Πρόκειται για μια σειρά κολάζ βασισμένα στις καρτ ποστάλ τις οποίες λάμβανε η Reneé Bourguignon από διάφορους φίλους και συγγενείς της κατά τη δεκαετία 1947- 57, στη διεύθυνση Rue Colette 8, στο 17ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Στην αρχή οι κάρτες απευθύνονται στην Mademoiselle Renee, ενώ από το 1952 και μετά, η Renee γίνεται Madame, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό μια αλλαγή στον αυτοπροσδιορισμό της και στο γυναικείο φαντασιακό.

Η καλλιτέχνης στα κολάζ αυτά συνδιαλέγεται με τα αποσπασματικά ίχνη αυτής της διακεκομμένης επικοινωνίας, δημιουργώντας μια σειρά «φανταστικά τοπία». Τα τοπία αυτά έχουν τον χαρακτήρα μιας ανεπίδοτης καρτ ποστάλ, συνδυάζοντας διαφορετικούς τόπους και μορφές και στοχεύοντας σε μία μια διπλή κίνηση εγκατάστασης – απεγκατάστασης που μετασχηματίζει τις ταυτότητες και πολλαπλασιάζει τις γραμμές φυγής.

Οι επεξεργασμένες εικόνες άγριων ζώων αποτελούν τον δεύτερο άξονα των έργων της έκθεσης, τα οποία συνεχίζουν την έρευνα που ξεκίνησε η καλλιτέχνης με την έκθεση «Αγριμικά» (ελληνική συμμετοχή στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας).

Αυτές οι δύο παράλληλες θεματικές ιχνογραφούν το διάλογο της Μαρίας Παπαδημητρίου με την άγνωστη Γαλλίδα Renee Bourguignon και το σύμπαν των ζώων που ζουν κοντά στον άνθρωπο, αλλά δεν μπορούν να εξημερωθούν πλήρως και να τεθούν υπό τον έλεγχό του. Η έκθεση θέτει σε συνομιλία τους δύο αυτούς παράλληλους κόσμους που εμπεριέχουν σπαράγματα τόπων και ίχνη ζωής, ονειρομαχίες και αναπάντεχες μετατοπίσεις.

Η καλλιτέχνης μέσα από το ψηφιδωτό του πολυσυλλεκτικού αυτού υλικού επεξεργάζεται παράλληλους βίους που τείνουν στο πουθενά του κόσμου.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι βασισμένος στο βιβλίο του συγγραφέα William Morris, «News from Nowhere» (1890) και σε ένα κείμενο του συνεργάτη της καλλιτέχνιδος, αρχιτέκτονα και επιμελητή εκθέσεων Γιώργου Τζιρτζιλάκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου