ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διατηρούν την παράδοση

διατηρούν-την-παράδοση-14174

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο Λαογραφίας του Συλλόγου Βλάχων Βόλου

Την ομορφιά και τη μοναδικότητα των μετσοβίτικων χορών είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν όσοι παρευρέθησαν στο 50ο Σεμινάριο Λαογραφίας του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου, το Σάββατο 16 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας. Χορούς δίδαξε ο εξαιρετικός χοροδιδάσκαλος του Χορευτικού Ομίλου Μετσόβου, κ. Γιώργος Μέτσιος, πρεσβευτής, εκφραστής και συνεχιστής της χορευτικής κληρονομιάς και παράδοσης του Μετσόβου. Το παρών στην εκδήλωσε έδωσε και ο κ. Γιάννης Δήμας, Καθηγητής στο ΤΕΦΦΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Επιστημονικός σύμβουλος του Συλλόγου μας και άοκνος δουλευτής για τη διάσωση και ανάδειξη της ελληνικής χορευτικής παράδοσης. Το σεμινάριο ήταν αφιερωμένο στον αείμνηστο δάσκαλό μας Μπάμπη Μούτσελο, που μας δίδαξε τόσα χρόνια ότι ο παραδοσιακός χορός εκφράζει συναισθήματα, πολιτισμό, ιστορία, λεβεντιά, ελληνισμό. Ευχηθήκαμε στο γιο του Νίκο Μούτσελο να φάνει αντάξιος των προσδοκιών του πατερά του και να συνεχίσει το έργο του μεταλαμπαδεύοντας στις νέες γενιές τις αξίες του.

Μέσα από τις αναφορές των χοροδιδασκάλων διαπιστώσαμε ότι το Μέτσοβο είναι ένας τόπος με σπάνιο ήθος και ύφος, που τηρεί με ευλάβεια τα ήθη και έθιμα, την πλούσια μουσική παράδοση και τη γλώσσα. Στην τελική διαμόρφωση των μετσοβίτικων παραδοσιακών χορών έχουν επιδράσει παράγοντες, όπως η ιστορία της περιοχής, η ομορφιά του ορεινού τοπίου, οι αγώνες για τη λευτεριά, τα ήθη και τα έθιμα, οι κλιματολογικές συνθήκες, η μουσική και η ενδυμασία. Στο σεμινάριο διδαχθήκαμε τους παρακάτω χορούς α) Μετσοβίτικος, βαρύς, αργός χορός, όπου το ύφος των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες το διακρίνει η σεμνότητα των κινήσεων. Το δέσιμο των χεριών για τις γυναίκες είναι θηλυκωτά, ενώ για τους άνδρες από τις παλάμες. Οπως παλαιότερα έτσι και σήμερα χορεύεται χωρίς καμία αλλοίωση στις κινήσεις και στο ύφος των χορευτών. Χορεύεται στις παρακάτω συχνότερες μελωδίες: «Λα πάτρου τσίτζι μάρμαρε»: στα τέσσερα πέντε μάρμαρα, «Νάπαρντε ντι Μάρε λάε»: απέναντι από τη Μαύρη Θάλασσα, πολλοί από τους Μετσοβίτες πήγαιναν στη περιοχή αυτή για εμπόριο, «Αστασιάρα νου Ντουρνιήι»: χθες το βράδυ δεν κοιμήθηκα β) Κώστα – Τάση, πήρε το όνομα από τον Κώστα Τάση, προύχοντας του Μετσόβου, γνωστός από τους αγώνες κατά των Τούρκων γ) Τσάμικος, λεβέντικος, αργός χορός, τον ακούμε συνήθως στις παρακάτω μελωδίες: «Σαράντα πέντε λεμονιές», «Ζήσε εσύ», «Πέρδικα» δ) Συγκαθιστός χορός του Μετσόβου (Αϊντε μωρ’μηλιά), αργός χορός, όπου οι κινήσεις του είναι πλευρικές και σπανιότερα μπρος – πίσω. Χαρακτηριστικό του χορού είναι τα έντονα σουσταρίσματα και καθίσματα των ανδρών, ενώ η κίνηση των γυναικών είναι πιο περιορισμένη ε) Βασιλαρχόντισσα, που αποτελεί τραγούδι – ιστορία για το Μέτσοβο. Αναφέρεται στη Δούκω του Κουλάκη Αβέρωφ, όπου το 1884 Σαρακατσαναίοι λήσταρχοι την άρπαξαν με την φίλη της Λενούσιω και σαν αντάλλαγμα ζητούσαν από τον Νικολάκη Αβέρωφ το βάρος της Δούκως σε χρυσό και της Λενούσιως σε ασήμι.

Σημαντικές γνώσεις λάβαμε και για τον χορό των Κοριτσιών (Κόρλου α Φιάτιλορ) που σήμερα γίνεται στις 26 Ιουλίου, ημέρα της πολιούχου Αγίας Παρασκευής.

Στο τέλος του σεμιναρίου η κ. Ευδοκία Μπίσα, μέλος του Χ.Ο.Μ, μας παρουσίασε την ανδρική και γυναικεία φορεσιά με τα χρυσοποίκιλτα κεντήματα. Τη συνόδεψαν ο κ. Ιωάννης Πανάγιος και η κ. Ελισσάβετ Γκιάτα. Επίσης ευχαριστούμε πολύ τον κ. Θεόδωρο Σδρούλια που μαγνητοσκόπησε το σεμινάριο για την εκπομπή του «Αναζητώντας τις ρίζες μας». Ο σύλλογός μας τους ευχαριστεί θερμά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.

Της Ελένης Κατσώρας, μέλους Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βόλου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου